Sociologul Gelu Duminică a comentat pe rețelele sociale după ce aproape toate voturile de la alegerile parlamentare au fost procesate. Acesta subliniază că rezultatul actual este doar o etapă, nu o certitudine pentru viitor.
„Și, totuși, se putea mult mai rău! E doar o batalie câștigată. Încă din sondajele pe care le-am coordonat în 2020 vedeam ca 30% din populația României are viziuni extremiste. Alții 40% erau profund orientați către valorile europene și UE. Diferența de 30% erau ambivalenți. De data asta, ambivalenții au reușit să găsească argumente pentru a vota Europa.
Nu, nu e un vot pentru PSD, PNL sau USR, ci un vot pentru Europa reală, cea a bunăstării și libertăților. Și un NU extremismului. Însă e doar o etapă, nicidecum o certitudine”, a scris Gelu Duminică luni dimineață, pe rețeaua de socializare.
Conform datelor parțiale, după numărarea a 99,82 % din voturi, PSD se află pe primul loc cu 22,42 %, urmat de AUR cu 18,24 %, iar PNL obține 14,33 %. USR a înregistrat 12,21 %, SOS are 7,70 %, UDMR a obținut 6,41 %, iar POT 6,34 %.
În continuare, sociologul avertizează că România va traversa o „perioadă dificilă” și subliniază că, deși alegerea făcută este în favoarea Europei, fără reforme politice și o implicare mai activă a cetățenilor, extremismul ar putea câștiga teren în viitor.
„Peste 4 ani lucrurile vor arăta altfel. Vom avea o perioadă de crize (politice și economice) care vor lăsa urme adânci și vor îngroșa faliile din societate. Numărul dezamăgirilor va crește, și la fel se va întâmpla și cu pauperii. Liderii politici nu par pregătiți să audă vocea poporului și clasa politică este tot nereformată.
Mișcările suveraniste vor continua să catalizeze nemulțumirile. Și se vor prezenta drept «soluția reală» pentru România. Și mulți dintre cei care i-au amendat ieri, îi vor crede”, adaugă Gelu Duminică.
De asemenea, Duminică a comentat și fenomenul surprinzător al performanței lui Călin Georgescu, candidatul independent, în turul 1 al alegerilor prezidențiale, oferind o explicație pentru acest fenomen neobișnuit.
Într-o postare pe Facebook, sociologul a subliniat că vina pentru situația actuală nu poate fi pusă pe umerii cetățenilor, ci pe cei ai liderilor care nu au fost suficient de atenți la nevoile acestora.
Specialistul a criticat partidele politice, acuzându-le că s-au îndepărtat de preocupările reale ale populației, iar în absența unor lideri autentici, oamenii sunt tentați să caute „salvatori” și astfel ei l-au găsit pe Călin Georgescu.
„În lipsa unor “politicieni” care se poartă ca nişte lideri (unificatori), oamenii caută “salvatori”. Lehamitea faţă de clasa politică actuală e foarte mare şi modul ăsta agresiv de a face politică nu (mai) ajută pe nimeni. Şi nici marota “X e singura soluţie”, pentru că oamenii vor găsi o alta. Care nu e X.
E nevoie de mult mai mult echilibru, generat de o înţelegere profundă a României reale şi diverse. Şi de oameni noi în politică. De nu vom face asta repede, lucrurile vor arăta şi mai rău. Pentru noi şi pentru toţi cei care ne urmează”, conchide socilologul în postarea de pe pagina sa de Facebook.