Sport

Vlad Ardeleanu a prezentat proiectele Federației Română de Șah: susținere pentru sportivii de elită și promovarea șahului în școală

Cu un suflu nou după alegerea lui Vlad Ardeleanu în funcția de președinte, Federația Română de Șah și-a făcut planurile pentru 2022. Sunt proiecte ambițioase, sprijinite de sponsori generoși.
10.12.2021 | 00:39
Vlad Ardeleanu a prezentat proiectele Federatiei Romana de Sah sustinere pentru sportivii de elita si promovarea sahului in scoala
Gabriel Petrescu, vicepreședintele Fundației Superbet, i-a înmânat lui Vlad Ardeleanu un cec în valoare de 240.000 de euro, sponsorizare pentru Federația Română de Șah. Sursă foto: Facebook Federația Română de Șah.
ADVERTISEMENT

Noua conducere a Federației Române de Șah a susținut joi o primă conferință de presă de la preluarea mandatului. Au fost expuse principalele proiecte pentru următorii ani, care vor beneficia de fonduri importante, fără precedent pentru șahul românesc.

Acceleratorul de performanță, sprijin pentru șahiștii de top din România. Bogdan Deac și Constantin Lupulescu, câte 40.000 de euro din partea Federației

“Trebuie să ne uităm atât la vârful piramidei, cât și la baza acesteia”, a fost mesajul transmis de Vlad Ardeleanu, președintele Federației Române de Șah. Și deja au fost făcuți pași foarte importanți atât în vârful piramidei, cât și la bază. Bogdan Deac și Constantin Lupulescu, jucătorii cei mai bine cotați ai României, au primit cecuri în valoare de 40.000 de euro fiecare.

ADVERTISEMENT

“Acceleratorul de performanță este primul mare proiect, prin care cei mai buni șahiști români Bogdan Deac, locul 59 mondial, și Constantin Lupulescu, locul 174 mondial, sunt sprijiniți spre performanță.

Fiecare primește, în cadrul programului, un cec în valoare de 40 000 euro, acesta fiind efortul federal pentru susținerea performanței. Avem și un program de training la nivel mondial, ei se vor antrena cu cei mai buni specialiști”, a explicat Vlad Ardeleanu.

ADVERTISEMENT

Doar fotbalul și baschetul depășesc șahul ca număr de jucători legitimați! Plus 150.000 de jucători activi în online!

În plus, perioada pandemică nu a fost o problemă pentru șah, spre deosebire de alte sporturi. Asta datorită faptului că șahul se pliază perfect pentru practicarea online. Peste 20.000 de partide de șah online se joacă în fiecare zi în România, pe diferitele aplicații. Sunt 450.000 de conturi și peste 150.000 de jucători activi. Cu atât mai important, șahul are 20.000 de sportivi legitimați, capitol la care doar fotbalul și baschetul stau mai bine.

Există cu siguranță interes uriaș pentru șah în România, iar noua conducere a Federației Române de Șah are planuri mari pentru următorii ani. Principalele inițiative au fost anunțate în cadrul conferinței de presă.

ADVERTISEMENT
  • Îmbunătățirea recunoașterii șahului românesc la nivel european și mondial;
  • Susținerea șahiștilor profesioniști;
  • Cât mai multe turnee puternice în România; se va organiza Grand Prix Tour, cinci etape plus finala.
  • Cât mai mulți copii și tineri în fața tablei de șah;
  • Educație prin șah, program național: “Și eu! susțin șahul românesc”.

1000 de copii învață anual șah în învățământul public: “Planul este ca în următorii 3-4 ani să se ajungă la peste 10.000 pe an!

Al doilea proiect este legat de educație prin șah, printr-un program național. Sportul minții devine materie opțională în ciclul primar. În prezent, peste 1000 de copii din învățământul public învață anual șah. Dar planul este ca în următorii 3-4 ani să se ajungă la peste 10.000 pe an!

ADVERTISEMENT

“Șahul m-a ajutat în luarea deciziilor grele, acum încerc să dau înapoi comunității, din acest motiv sunt aici pentru a ajuta. La 5 ani am văzut prima dată o tablă de șah. Este dovedit științific că șahul ajută la dezvoltarea mentală, dezvoltă gândirea critică, dezvoltă capacitatea de a colabora, de a comunica și de a fi creativ.

Va fi foarte important în viitor, când probabil vom concura cu inteligența artificială, din ce în ce mai mult. Creativitatea va face diferența în viitor. Noua generație este nativ digitală, iar asta trebuie să ne ofere o altă perspectivă, cu una din soluții practicarea șahului. Șahul ajută și copiii cu nevoi speciale, precum ADHD, autism, CES”, a mai punctat Vlad Ardeleanu.

Grand Chess Tour revine în România! Fundația Superbet, sponsorizare de 240.000 de euro pentru Federația Română de Șah

La conferința de presă a fost anunțat și programul competițional pe 2022, care prevede foarte multe competiții de top. În primul rând, Grand Chess Tour revine în România pentru o etapă de șah clasic, care va avea loc în perioada 3-15 mai, la București.

De asemenea, în calendar intră și cele cinci etape de Grand Prix România, fiecare dintre ele cu un fond de premiere de 15.000 de euro. Plus marea finală de Grand Prix, în decembrie 2022, cu fond de premiere de 25.000 de euro.

Fundația Superbet și One United sunt sponsorii premium ai Federației Române de Șah. De altfel, Fundația Superbet a oferit un cec în valoare de 240.000 de euro pentru Federația Română de Șah. O sumă care poate ajuta enorm dezvoltarea șahului în România.

ADVERTISEMENT