Alegeri 2024

Vlad Gheorghe acuză BEC de exces de putere. Europarlamentarul cere intervenția Procurorului General

Europarlamentarul independent, care nu a reușit să facă pragul pentru a obține un nou mandat, spune că BEC a respins nemotivat toate cererile de renumărare a voturilor.
21.06.2024 | 13:15
Vlad Gheorghe acuza BEC de exces de putere Europarlamentarul cere interventia Procurorului General
Vlad Gheorghe acuză BEC de abuz de putere Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Vlad Gheorghe a devenit europarlamentar în 202, când a înlocuit-o pe Clotilde Armand, după ce aceasta a demisionat pentru a-și putea prelua mandatul de primar al Sectorului 1. Vlad Gheorghe candidase la europarlamentare din partea USR.

Vlad Gheorghe acuză BEC de exces de putere

La începutul acestui an, Vlad Gheorghe a demisionat din USR și a activat ca europarlamentar independent, afiliat Grupului Renew Europe.

ADVERTISEMENT

Politicianul a candidat la europarlamentarele din 9 iunie ca independent, însă, potrivit rezultatelor finale afișate de BEC, nu a reușit să întrunească pragul de 3% pentru a obține un nou mandat.

Eurodeputatul susține că BEC a respins nemotivat toate cele 43 de cereri de renumărare a voturilor și solicită intervenția Procurorului General în temeiul legii 544/2004.

ADVERTISEMENT

„Îi cer Procurorului General al României să constate că Biroul Electoral Central a comis exces de putere când a respins nemotivat toate cele 43 de cereri de renumărare.

După ce am sesizat Comisia Europeană, Comisia de la Veneția și OCDE cu privire la fraudarea masivă a alegerilor, acum solicit Procurorului General să își facă datoria!

ADVERTISEMENT

Conform legii 544/2004, Ministerul Public (condus de acesta) are atribuția de a interveni când drepturile cetățenilor au fost încălcate prin decizii ale autorităților emise cu exces de putere.

Fapta este evidentă: Biroul Electoral Central a respins nejustificat toate cererile de renumărare a voturilor și astfel a încălcat dreptul cetățenilor la alegeri libere.

ADVERTISEMENT

Amploarea neregulilor ridică suspiciuni grave privind corectitudinea procesului electoral și subminează încrederea cetățenilor în procesul democratic.

Așa că îi cer Procurorului General să își facă datoria și să propună instanței de contencios administrativ anularea deciziilor BEC și renumărarea voturilor!”, a scris Vlad Gheorghe pe pagina sa de Facebook.

Potrivit BEC, în urma alegerilor europarlamentare desfășurate duminică, 9 iunie 2024, repartizarea mandatelor de europarlamentar atribuite României se face astfel: PSD-PNL – 19 mandate, AUR – 6 mandate, ADU – 3 mandate, UDMR – 2 mandate, SOS România – 2 mandate și un mandat obținut de candidatul independent Nicu Ștefănuță.

ADVERTISEMENT
Tags: