News

Vlad Mixich, ipoteză sumbră. Ce spune expertul în sănătate publică referitor la un al patrulea val al pandemiei

26.03.2021 | 23:07
Vlad Mixich ipoteza sumbra Ce spune expertul in sanatate publica referitor la un al patrulea val al pandemiei
ADVERTISEMENT

Vlad Mixich, expert în sănătate publică, a oferit o ipoteză extrem de sumbră referitoare la evoluția pandemiei din România, vorbind despre un al patrulea val al pandemiei, cât este acesta de probabil și ce consecințe ar putea să aibă asupra românilor.

În România, pe 26 martie, 1364 de persoane erau internate în secțile de terapie intensivă, observându-se o tendință clară de creștere a numărului de pacienți care au nevoie de îngrijire specială.

ADVERTISEMENT

Beatrice Mahler, directorul Institutului “Marius Nasta” a avertizat că tot mai mulți pacienți ajung la spital cu forme severe, netratate de mai multe zile, asta în timp ce spitalele nu mai au locuri și personal cu care să le poată oferi o îngrijire de calitate.

Vlad Mixich, scenariu sumbru pentru România. Ne așteaptă un al patrulea val al pandemiei?

“Cel mai important lucru astăzi este ritmul vaccinării, tocmai de aceea, la nivel european, scandalul major este legat de acest număr insuficient al stocurilor.

ADVERTISEMENT

S-a ajuns atât de departe încât polițiștii din Italia au descins într-o fabrică unde au găsit 29 de milioane de doze dintr-un anumit vaccin.

Există o așa neîncredere între autorități și anumite companii producătoare de vaccinuri în privința datelor raportate de companii referitoare la stocuri la stocuri, încât se ajunge la acțiuni care în urmă cu ceva timp erau de negândit.

ADVERTISEMENT

Toate guvernele sunt disperate să crească stocurile din țările lor. Cu cât vaccinăm mai repede, cu atât evităm un scenariu plauzibil, negru, în care virusul va suferi mutații care vor scăpa vaccinurilor existente pe piață, asta combinat cu o anumită lejeritate omenească a celor care au rapelul efectuat.

Această combinație poate să ducă la un al patrulea val, e o ipoteză posibilă, de aceea avem o cursă, trebuie să vaccinăm cât mai mult pentru a nu ne prinde din urmă mutațiile virsului”, a declarat Vlad Mixich la Digi24.

ADVERTISEMENT

Expertul în sănătate publică: “În martie 2021 avem măsuri mult mai relaxate decât aveam în martie 2020”

“Ce este diferit față de anul trecut este că, dacă vă aduceți aminte, România era aproape închisă. Martie 2021 comparat cu martie 2020 măsurile sunt mult mai relaxate, iar asta se întâmplă pentru că sunt mai multe variabile luate în procesul decizional, modelate de factorul politic.

Medicii de terapie intensivă sunt mult mai epuizați decât acum un an de zile. Variabila economică este și ea importantă, anul trecut aveam o osânză din care puteam să tăiem, acum nu o mai avem.

Iar cea mai importantă este aderența noastră la aceste măsuri, suntem cu toții obosiți. Anul trecut ponderea cea mai mare în decizii o avea interesul legat de sănătatea publică, acum acest indicator trebuie să aibă o pondere mai echilibrată în raport cu alte variabile.

Acest lucru depinde de la țară la țară, întotdeauna decizia finală bazată pe variabile cuantificabile este modelată politic, aceasta este zona regretabilă care se întâmplă peste tot”, a adăugat Mixich.

ADVERTISEMENT