Vlad Pascu va afla, luni, dacă scapă de arestul preventiv, măsura fiind discutată în cadrul Judecătoriei Mangalia, în ședința care a început la ora 13:00. Decizia nu va fi definitivă.
Decizia judecătorilor în cazul lui Vlad Pascu a fost anunțată, după solicitarea acestuia de a fi înlocuită arestarea preventivă cu măsura arestului la domiciliu. Autorul accidentului de la 2 Mai va rămâne în spatele gratiilor pentru încă 60 de zile.
Judecătoria Mangalia a respins cererea inculpatului. Însă, decizia nu este definitivă și va putea fi contestată în 48 de ore. Vlad Pascu a fost arestat preventiv la data de 20 august 2023, după ce a urcat drogat la volan și a ucis doi tineri în localitatea 2 mai.
„Constată legalitatea şi temeinicia măsurii arestării preventive dispuse faţă de inculpatul Pascu Matei – Vlad, cercetat în stare de arest preventiv pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe şi părăsirea locului accidentului. (…)
Menţine măsura arestării preventive faţă de inculpatul Pascu Matei – Vlad, cu datele de mai sus, pe o durată de 60 de zile, de la data de 09.09.2024 până la data de 07.11.2024 inclusiv”, arată instanța.
Vinovatul tragediei rutiere din localitatea 2 mai, produsă în august 2023, urmează să afle dacă va rămâne în arest preventiv pentru încă 60 de zile. Hotărârea poate fi atacată la Tribunalul Constanța.
Vlad Pascu, tânărul care a ucis doi tineri după ce a urcat drogat la volan, a depus mai multe cereri de înlocuire a arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu. Ultima dintre acestea a fost respinsă acum o săptămână de Tribunalul Constanța.
Pe de altă parte, în România ar putea fi stabilit un prag privind cantitatea de droguri consumată de șoferi. Dacă se va întâmpla acest lucru, anumiți conducători auto ar putea scăpa de arestul preventiv. Printre ei se numără și Vlad Pascu.
Mai exact, Înalta Curte ar putea decide dacă se va ține cont de un prag de la care conducerea sub influența drogurilor se pedepsește penal, așa cum se întâmpla în cazul consumului de alcool. Parchetul General a transmis pentru g4media.ro că această măsură ar putea ajuta șoferii drogați să iasă din arest.
Mai mult, unii dintre aceștia ar putea scăpa și de dosarele penale. Schimbarea legislației pentru introducerea unui astfel de prag este solicitată de comunitatea Declic și APADOR-CH.
Însă, procurorii atrag atenția asupra efectelor pe care le-ar putea avea o astfel de hotărâre a Înaltei Curți. Dosarele în care sunt inculpați șoferii drogați ar putea fi tergiversate și chiar prescrise.
„Intervalul mare de timp (estimat între unu – doi ani) necesar pentru efectuarea unor astfel de expertize, în fiecare dosar având ca obiect infracțiunea prev. de art. 336 alin.2 din Codul penal (conducerea unui vehicul sub altor substanţe – n.r.).
Or, în acest interval, starea de pericol pentru siguranța circulației pe drumurile publice va continua să subziste, existând riscul iminent de producere de către același conducător a unor accidente rutiere cu urmări grave”, a transmis Parchetul General pentru g4media.ro.