În istoria română au existat mai multe cazuri de asasinate ale conducătorilor, iar ucigașii au fost unele dintre cele mai apropiate persoane ale lor, de la prieteni la rudele de sânge.
O astfel de soartă au avut Vlad Țepeș, Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, toți uciși de persoane importante din viața lor, nu de dușmani sau de inamici pe câmpul de luptă.
Vlad Țepeș a fost domnul Țării Românești de trei ori, în anii 1448, 1456-1462 si 1476, dar a sfârșit prin a fi asasinat.
Sunt mai multe versiuni despre moartea sa, una dintre ele arătând că Vlad Țepeș ar fi fost ucis de oamenii unui boier de-al său, chiar pe câmpul de luptă cu turcii.
Alte versiuni spun că un turc s-a infiltrat în tabără domnitorului și l-ar fi ucis prin înjunghiere în spate. S-a mai spus și că în timpul unei bătălii, acesta a fost confundat de unul dintre oșteni cu un turc, fiind ucis din greșeală.
Mihai Viteazul, primul domnitor care a unit cele trei provincii românești, a sfârșit fiind ucis de un prieten.
Este vorba despre un general italian pe nume Giorgio Basta, comandantul armatelor germane.
Dar aceștia au fost prieteni până la un punct, atunci când generalul și-a dat seama că Mihai Vitezul ar putea deveni un concurent direct al său pentru favorurile imperiale, așa că i-a plănuit asasinatul.
„Basta, care știa că imperialilor le convenea mai mult o stăpânire directă asupra Ardealului, iar nu prin intermediul unei personalități atât de puternice, cum era aceea a lui Mihai, se hotărî să împiedice – prin orice mijloace – o asemenea libertate.
În zorii zilei când voievodul trebuia să plece spre Făgăraș, la 9/19 august 1601, el trimise un detașament de trei sute de germanișivaloni, aceștia din urma comandați de ofțterii Jacques Beauri și Mortague. Aveau ordin să-l aresteze pe Mihai, iar dacă se opune, să-l ucida. Așa se și întâmpla”, scrie istoricul Constantin C. Giurescu.
Constantin Brâncoveanu a fost trădat de proprii săi oameni și ucis în anul 1714.
Apropiații săi, în frunte cu unchiul său, stolnicul Constantin Cantacuzino, au făcut în așa fel încât otomanii să îl aresteze pe acesta, împreună cu toată familia sa.
Acesta era acuzat de mai multe fărădelegi, iar într-un final, pentru că a refuzat să plătească pentru ele, Constantin Brâncoveanu împreună cu fiii săi, Constantin, Radu, Ștefan și Matei, și ginerele Ienăchiță Văcărescu, au fost decapitați.