News

Vlad Voiculescu, despre raportarea deceselor Covid-19: ”Indicatorii sunt calculați greșit, pentru că au fost mermeliți”

18.04.2021 | 17:49
Vlad Voiculescu despre raportarea deceselor Covid19 Indicatorii sunt calculati gresit pentru ca au fost mermeliti
Vlad Voiculescu, despre raportarea deceselor Covid-19: ”Indicatorii sunt calculați greșit, pentru că au fost mermeliți”. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Vlad Voiculescu, demis recent de la Ministerul Sănătății, a făcut noi declarații despre raportarea deceselor Covid-19. Acesta spune că, în dese rânduri, datele în baza cărora s-au luat unele decizii privind măsurile anti-coronavirus au fost greșite.

Fostul ministru a declarat că unii indicatori privind cazurile de Covid-19 au fost calculați greșit, pentru că au fost ”mermeliți, ca să arate un pic mai bine în anumite perioade”.

ADVERTISEMENT

Duminică, întrebat fiind despre acuzațiile lui Voiculescu privind ”datele mermelite” de autorități în evoluției pandemiei din România, premierul Florin Cîțu a spus că nu vrea să comenteze ”asemenea afirmații”.

Vlad Voiculescu, noi declarații despre criza Covid-19: ”Indicatorii sunt calculați greșit, pentru că au fost mermeliți”

Vlad Voiculescu a plecat oficial de la Ministerul Sănătății de mai multe zile, însă săgețile sale către autorități continuă să vină pe bandă rulantă. Acesta a avut, duminică, o nouă ieșire în media în care a pus la zid metodologia.

ADVERTISEMENT

Fostul ministru al Sănătăţii spune că el și echipa sa au constatat în dese rânduri inadvertențele din sistem. ”Cu stupoare ne-am dat seama aproape în fiecare săptămână că ceva este greşit”, a afirmat acesta, potrivit Știrile Protv.

Vlad Voiculescu a mai precizat că ”fie indicatorii au fost mermeliţi în anumită perioadă ca să dea mai bine”, fie decesele nu par a fi raportate corect.

ADVERTISEMENT

”De multe ori Ministerul Sănătății a propus, poate să propună măsuri, dar trebuie să se bazeze pe date certe, pe adevăr. Și aici, nu de puține ori, fie printr-o muncă negljentă, fie prin metodologii proaste, datele pe care se bazau deciziile erau greșite.

Cu stupoare mi-am dat seama aproape în fiecare săptămână că încă ceva este greșit: fie că indicatorii sunt calculați greșit, pentru că au fost .. mermeliți, ca să arate un pic mai bine în anumite perioade, fie mai târziu am văzut și lucrul ăsta de care am vorbit zilele trecute, că inclusiv numărul de decese nu pare să fie raportat corect.

ADVERTISEMENT

Lucrurile astea trebuie reparate și trebuie reparate rapid”, a spus fostul ministru al Sănătății.

Ce înseamnă ”mermeliți”

Probabil că mulți se întreabă ce semnifică acest cuvânt ”mermeliți” utilizat de Vlad Voiculescu în descrierea situației raportărilor unor cifre din pandemie.

Automat, toată lumea dă năvală pe Dexonline pentru a vedea definiția verbului ”a mermeli”. Surprize-surprize însă pentru cei ajunși acolo: ”Cuvântul mermeli nu este în dicționar. Iată câteva sugestii: dermeli mermeri ermelin Memel merei”, se arată în ”explicație”.

Am ”săpat” mai mult pentru a aflat ce semnifică acest cuvânt folosit de ex-ministru și am găsit o explicație amplă oferită de Dilema Veche.

”Verbul a mermeli şi substantivul mermeleală au început să circule destul de mult în spaţiul public, mai ales în stilul colocvial al presei şi al comentariilor din Internet. Cele două cuvinte nu se găsesc în dicţionarele noastre curente, nici în glosarele argotice, astfel că sensul lor este dedus – de vorbitorii care nu le cunoşteau deja – doar din context şi cu oarecare aproximaţie.

Frecvenţa în uz (datorată tocmai expresivităţii populare şi noutăţii relative) conduce, inevitabil, la instabilitate semantică, la apariţia unor sensuri destul de diferite, produse adesea prin asocieri cu înţelesurile altor cuvinte, asemănătoare ca formă.

Cel mai bogat în sensuri e verbul a mermeli, folosit pentru acţiuni diverse, de la unele concrete şi precise, din sfera culinară, până la cele foarte vagi şi generale, exprimate mai ales în construcţie cu pronumele cu sens neutru o (a o mermeli).

În textele culinare, mermelirea e aproximativ sinonimă cu amestecarea sau ungerea: ”Începem cu dovleceii. Pe care îi tăiem pe lung, îi azvîrlim într-o pungă şi îi mermelim cu o marinată confecţionată din ulei de măsline, usturoi pisat şi ceva sos de soia”.

Aplicat la alte situaţii, verbul poate desemna o activitate similară, de pregătire (în exemplul următor, a Crăciunului) – ”e drept, îl şi plănuiesc, bibilesc, mermelesc, cu o atenţie la detalii de zici că un milieu de lasetă croşetez, iar nu altceva“.

A mermeli şi mermeleală au fost înregistrate în Glosarul regional Argeş al lui D. Udrescu (1967), unde verbul este explicat ca ”a face ceva d-a-n fuga, a da peste ochi; a căşcăli“, participiul mermelit înseamnă ”făcut la repezeală“, iar mermeleală (cu sinonimul mermelitură) este o ”lucrare de mîntuială; lucrare făcută în fugă, fără grijă, în bătaie de joc“, scrie publicația.

ADVERTISEMENT