News

Vlad Voiculescu dezvăluie cifrele dezastrului: „S-au cheltuit 20 de milioane de euro și de 14 ani nu avem niciun spital”

01.02.2021 | 21:59
Vlad Voiculescu dezvaluie cifrele dezastrului Sau cheltuit 20 de milioane de euro si de 14 ani nu avem niciun spital
Vlad Voiculescu, despre investițiile fără cap din România
ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu e nemulțumit de modul în care statul român a cheltuit 20 de milioane de euro pe studii de fazabilitate pentru spitale regionale în anii 2000.

Din păcate au trecut aproape 15 ani și aceste spitale nu au nici măcar o fundație, însă Vlad Voiculescu promite că lucrurile se vor schimba în următorii 3 ani.

ADVERTISEMENT

Voiculescu a punctat, într-o intervenție live pe Facebook, că se va trece la faza licitațiilor pentru proiectele tehnice în cazul spitalelor regionale din Moldova, Ardeal și Oltenia.

Vlad Voiculescu anunță că s-au cheltuit aiurea 20 de milioane de euro

Pentru ca tragedii ca la „Matei Balș” sau la Piatra Neamț să nu se mai repete, România are nevoie de spitale noi, crede Voiculescu. „Exemplu concret, spitalele regionale. Pe la sfârșitul anilor 2000 se vorbea de 20 și ceva de spitale regionale. S-au cheltuit 20 și ceva de milioane de euro pe acele studii de fezabilitate. Erau niște copy-paste-uri, nu au putut fi folosite. Sunt de atunci 13-14 ani și nu au nici măcar o fundație”, a explicat Voiculescu.

ADVERTISEMENT

„În 2016 am semnat acordul cu Banca Europeană de Investiții pentru 3 spitale regionale – Cluj, Iași și Craiova. Sunt foarte puține pentru nevoile țării ăsteia, dar sunt un început”, a completat ministrul.

Voiculescu a recunoscut că tragedia de la „Matei Balș” s-ar putea întâmpla oricând în alte spitale din România pentru căputem presupune că „există vulnerabilități în spitale legate de oxigen, de modul în care sunt tratații pacienții, iar vulnerabilitățile țin de infrastructură, de limitări ale numărului de personal, poate cu personal insuficient antrenat la siguranța la incendiu”.

ADVERTISEMENT

În încheiere, Voiculescu nu a uitat să-l laude pe medicul Cătălin Denciu, cel care a încercat să salveze pacienți Covid din secția ATI care luase foc la Piatra Neamț. Bărbatul se află acum internat într-un spital din Belgia, cu arsuri pe 75% din suprafața corpului.

Ministrul crede că cea mai mare problemă a României e că medicii pleacă din țară. Cea mai mare pierdere a României este că au plecat o bună parte dintre medici și asistenți, i-am pierdut că nu am investit în ei și în infrastructura în care să lucreze. Acești oameni care puteau să ne îngrijească mai bine părinții și bunicii au plecat.

ADVERTISEMENT

Din multele întâlniri cu președintele avute în ultima lună, mi se pare că este cât se poate de serios. Reforma în sistemul de sănătate ar trebui să plece de la locul în care suntem în acest moment, să recunoaștem acest lucru”, a explicat Voiculescu.

ADVERTISEMENT