News

Vlad Voiculescu, explicații despre cum sunt sub-raportate decesele de Covid. Cum au apărut diferențe de mii de oameni

16.04.2021 | 21:20
Vlad Voiculescu explicatii despre cum sunt subraportate decesele de Covid Cum au aparut diferente de mii de oameni
ADVERTISEMENT

Vlad Voiculescu, fostul Ministru al Sănătății, a explicat vineri, la Digi24, modalitatea în care sunt sub-raportate decesele cauzate de coronavirus și cum au apărut aceste diferențe semnificative, pe care el le evaluează la mii de cazuri, fiind vorba despre o aplicare deficitară a unei metodologii.

Prima reacție a fostului ministru după demisie a fost un atac dur la adresa lui Cîțu pe care îl acuză că această decizie nu a fost fundamentată pe nimic.

ADVERTISEMENT

Voiculescu a fost demis în urmă cu câteva zile de către prim-ministrul Florin Cîțu din portofoliul de Ministru al Sănătății, interimatul fiind asigurat chiar de către premier în acest moment.

Vlad Voiculescu, explicații despre cum sunt sub-raportați pacienții care au decedat în urma infecției cu coronavirus

Claudiu Pândaru: “Ați vorbit despre o diferență între cifrele reale și cifre declarate. Câte mii de cazuri ar fi vorba în această diferență constatată de dumneavoastră?”

ADVERTISEMENT

Vlad Voiculescu: “Vorbim despre o metodologie care este imperfectă, iar rezultatul acestei metodologii, este o diferență a cărei amplitutidine nu o cunoaștem. Abia în urmă cu câteva zile mi-a fost semnalat acest lucru de către unul dintre consilieri. O problemă sigur este, am făcut o verificare la nivel micro-, în câteva spitale.

Dacă comparăm cele două platforme în care se fac raportări, una în care raportează spitalele și una în care raportează mai multe entități vedem că este o diferență semnificativă.

ADVERTISEMENT

Avem două platforme care sunt în coordonarea atât a MAI și a MS, respectiv INSP. Vorbim despre un lucru raportat acum câteva zile, nu aveam de gând să le fac publice până nu făceam investigații. Era un grup de muncă la Ministerul Sănățății, jumătate a fost demis deja, care făcea o investigație.

Nu e vorba de morți ascunși. Nu cred că ar trebui interpretată declarația mea în nu știu ce mod, este o problemă de metodologie. Știu că anumite partide politice au spus că se raportează mai mulți morți decât există, ei bine, lucrurile stau pe dos. Într-adevăr, există o sub-raportare, asta nu schimbă realitatea, dar schimbă datele pe baza cărora luăm decizii.”

ADVERTISEMENT

Claudiu Pândaru: “Dumneavoastră spuneți că datele din platforma care indică mai mulți morți sunt cele corecte.”

Vlad Voiculescu : “Nici măcar datele care indică mai mulți morți nu arată realitatea.”

Claudiu Pândaru: “De unde această siguranță? Pe ce vă bazați?”

Vlad Voiculescu: “Am luat un spital, m-am uitat la cifra deceselor cum este raportă într-o platformă și cum este raportată în alt spital și am văzut că ambele sub-raportează. Avem două platforme, una în care raportează spitalele și alta în care raportează toate entitățile, inclusiv DSP-uri, medicii de familie. 

Raportarea numai din spitale este cu mii mai mari decât cea din ambele entități. Nu am discutat cu Ministerul Sănătății și cu Institutul de Sănătate Publică.

Lucrurile sunt cât se poate de clare. Deci, vorbim de un număr raportat de un spital într-o platformă și în alta, lucrurile sunt comparabile și se pot lămuri în interiorul Ministerului Sănătății.”

Cristian Tudor Popescu: “Dumneavoastră nu ați considerat necesar să vorbiți cu alți factori responsabili care generează cifrele pe care le știm cu toții.”

Vlad Voiculescu: “Una este cine e responsabil cu administrarea platformelor, dar cine raportează sunt entități care raportează direct către Ministerul Sănătății. Faptul că aceste lucruri nu au fost verificate este o problemă care ține de centrul de comandă de la Ministerul Sănătății, apoi la INSP, dar am vrut să facem noi o verificare a cifrelor raportare de spitale.”

Cristian Tudor Popescu: “Credeți că există vreo posibilitate să greșiți?”

Vlad Voiculescu: “Dacă ai o formulă matematică pe care o și verifici cu anumite exemple, vă spuneam de spitale, nu am nicio îndoială că o diferență de raportare există.”

ADVERTISEMENT
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în...
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în același timp. Avertismentul dur al medicilor specialiști
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul...
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul 632 mondial: ”Urăsc acest sport din tot sufletul”
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Coşmar interminabil pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul soţ! Cine vrea să...
Coşmar interminabil pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul soţ! Cine vrea să îi ia fetele, după ce a fost aproape de moarte
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au...
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
Anunțul trist despre Florin Piersic! Durerea care l-a urmărit: Dacă aş putea, m-aş...
Anunțul trist despre Florin Piersic! Durerea care l-a urmărit: Dacă aş putea, m-aş întoarce...
Slana cu ceapă, un mare pericol. Explicațiile specialistului
Slana cu ceapă, un mare pericol. Explicațiile specialistului
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce...
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce se întâmplă cu copiii
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei...
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei femei de afaceri ruse
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română