News

Vlad Voiculescu anunță diferențe în raportarea deceselor Covid la spitalele Colentina și ROL 2. MApN îl contrazice. Update

19.04.2021 | 16:32
Vlad Voiculescu anunta diferente in raportarea deceselor Covid la spitalele Colentina si ROL 2 MApN il contrazice Update
ADVERTISEMENT

Vlad Voiculescu, ministrul demis al Sănătății, a făcut noi dezvăluiri despre scandalul iscat în ultimele zile în ceea ce privește raportarea deceselor de Covid-19 la spitalele din țară. Acesta a anunțat diferențe în raportarea deceselor la spitalele Colentina și ROL 2. 


UPDATE, ora 16:33 / La scurt timp după declarația lui Vlad Voiculescu privind existența unor nereguli în raportarea morților de Covid la spitalele Colentina și ROL 2, Ministerul Apărării a reacționat, într-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

MApN a anunțat că spitalul militar ROL 2 care funcționează în incinta Institutului ”Ana Aslan” a înregistrat 82 de decese pe care le-a raportat atât în plaforma Coronaforms, cât și în platforma Alerte MS, după ce fostul ministru al Sănătății a declarat că sunt sute de decese care nu sunt raportate corect la Spitalul Colentina și ROL 2. Fostul ministru susținea că există o diferență de raportare între platforma Coronaforms și Alerte MS.

Potrivit unui comunicat al MApN, emis către DefenseRomania, toate decesele înregistrate în unitatea medicală ridicată de Armată ”au fost centralizate și raportate în conformitate cu prevederile legale în vigoare”.

ADVERTISEMENT

”Cu privire la informațiile apărute în spațiul public referitoare la raportarea deceselor cauzate de COVID-19 de către Formațiunea medicală de tratament ROL 2, facem următoarele precizări:

Formațiunea medicală de tratament (FMT) ROL 2, amplasată în perimetrul Institutului de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan” din Otopeni, funcționează ca spital COVID din luna aprilie 2020.

ADVERTISEMENT

Toate decesele înregistrate în această unitate medicală operaționalizată de Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila” au fost centralizate și raportate în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Din data de 10 ianuarie 2021, când FMT ROL 2 a primit drepturi de acces în aplicația Corona Forms, au fost constatate 82 de decese, care au fost raportate ca atare de formațiunea medicală atât în Corona Forms, cât și în platforma Alerte MS, lucru care poate fi verificat cu maximă celeritate de către oricare dintre autoritățile care au acces în aceste baze de date, conform competențelor legale”, se arată în comunicatul de presă al ministerului Apărării.

ADVERTISEMENT

Știrea inițială, ora 15:46 / De această dată, Voiculescu a dat cifre și a oferit și nume de spitale. Mai exact, acesta a declarat luni că, înainte de a pleca din funcție, a descoperit diferențe majore de raportare a numărului de morți SARS-CoV-2 la Spitalul Colentina și la Spitalul ROL 2.

Ex-ministrul dezvăluie că acest lucru a fost observat când au fost comparate cele două platforme de raportare: cea a spitalelor și cea a raportărilor totale, ce include și datele transmise de medicii de familie, prin DSP-uri.

Vlad Voiculescu dezvoltă subiectul raportării deceselor de Covid 19

Vineri, 16 aprilie, la o zi după ce a fost demis de la Ministerul Sănătății, Vlad Voiculescu a detonat o adevărată bombă și a spus că ”există diferenţe fundamentale” între cifrele raportate şi cele reale în ceea ce privește decesele din cauza COVID.

Astăzi, luni, 19 aprilie, Voiculescu dezvoltă subiectul. Fostul ministru marșează pe ideea că, în realitate, numărul deceselor COVID-19 este mult mai mare și a exemplificat cu Spitalele Colentina și ROL 2.

Vlad Voiculescu a susținut că la Colentina diferența este de peste 500 de persoane și a spus că ”situația este valabilă pentru majoritatea covârșitoare a spitalelor”.

”Dacă ne uităm la spitalul Colentina, vedem că diferența e de sute de persoane (Întrebat ce înseamnă o diferență de sute de persoane, Voiculescu a susținut că este vorba despre peste 500 n.r.).

Raportarea din platforma în care raportează doar spitalele este semnificativ mai mare decât numărul din platformă unde ar trebui să raporteze atât spitalele, cât și medicii de familie, prin DSP-uri. (…)

Cineva n-a raportat cum trebuie, cineva n-a gândit cum trebuie metoda de raportare și cineva n-a validat rezultatele cum trebuie. Pentru raportare responsabil este spitalul, mergând pe lanț este Direcția de Sănătate Publică, după care la capătul lanțului este Ministerul Sănătății și Institutul de Sănătate Publică”, a spus ministrul demis al Sănătății la Europa FM.

Care ar fi cauza acestor raportări diferite, în viziunea lui Voiculescu

Vlad Voiculescu explică faptul că acest lucru a fost observat când au fost comparate cele două platforme de raportare: cea a spitalelor și cea a raportărilor totale, ce include și datele transmise de medicii de familie, prin DSP-uri.

”Există două platforme, o platformă în care raportează doar spitalele și o a doua în care raportează și spitalele, și medicii de familie, prin DSP-uri. Numărul de decese în patforma în care raportează doar spitalele e semnificativ mai mare decât numărul de decese din paltforma în care ar trebui să raporteze toată lumea”, a mai adăugat fostul ministru.

ADVERTISEMENT