News

Vlad Voiculescu, un mandat scurt, dar plin de scandaluri. Care sunt episoadele care l-au îngropat pe fostul ministru

14.04.2021 | 17:48
Vlad Voiculescu un mandat scurt dar plin de scandaluri Care sunt episoadele care lau ingropat pe fostul ministru
ADVERTISEMENT

Aventura lui Vlad Voiculescu la ministerul Sănătății s-a încheiat după doar 4 luni. Ministrul a înotat non-stop în ape agitate, iar povestea lui a fost marcată o serie de episoade controversate care au avut un ecou puternic în societate.

Voiculescu a venit pe ”cai mari” în fruntea ministerului, dar  s-a trezit repede într-o groapă pe care și-a săpat-o cu fiecare scandal, explicație greoie sau apariție întârziată.

ADVERTISEMENT

Ajuns la conducerea Ministerului Sănătății într-o perioadă extrem de complicată cu valuri de pandemie, campanii agresive de vaccinare și spitale în colaps, Voiculescu a rezistat în funcție doar 4 luni fără o săptămână. Perioada a fost marcată de o serie de episoade contestate. Câte i se pot atribui ministrului și câte au fost exagerate de adversarii săi?

Vlad Voiculescu, un mandat plin de probleme. Momentul zero: Scandalul transparentizării datelor privind vaccinarea

Vlad Voiculescu.
Sursa foto: digi24.ro

Ministerul Sănătății a publicat, pe data de 4 martie, în premieră de la debutul pandemiei în România, situația testărilor și a spitalizărilor în fiecare județ, precum și situația vaccinărilor în fiecare centru de vaccinare, pe platforma data.gov.ro.

ADVERTISEMENT

Pe 9 aprilie, Corpul de control al prim-ministrului a transmis Ministerului Public o sesizare penală in rem, ca urmare a verificărilor preliminare efectuate la Ministerul Sănătății și la celelalte instituții din subordinea sau coordonarea Guvernului care au atribuții legale în privința gestionării platformei naționale privind vaccinarea – Registrul Electronic Național de Vaccinări. În aceeași zi, Ministerul Sănătății a reacționat, explicând că informațiile pe care le putea accesa din Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) nu erau secretizate, iar consilierul onorific al lui Vlad Voiculescu avea dreptul să le acceseze fără vreo formalitate suplimentară, conform Hotnews.

Cu mască sau fără mască?

Vlad Voiculescu fără mască
Vlad Voiculescu fără mască, Foto: Digi24

Vlad Voiculescu a fost surprins de 3 ori de presă fără mască în spații publice închise. Primul incident pe holurile Parlamentului și de două ori în clădirea Ministerului Sănătății. Pentru prima abatere a și fost amendat cu 1.500 de lei.

ADVERTISEMENT

Care sunt episoadele care l-au îngropat pe Vlad Voiculescu

Imaginile în care tocmai cu ministrul Sănătății nu poartă mască au devenit adevărate scandaluri în condițiile în care populația este certată non-stop dacă nu respectă această regulă.

Incendiul de la Institutul Matei Balș și misterul din jurul raportului

Managerul interimar al Institutului Matei Balș, demis
Sursa foto: colaj Fanatik

Tragedia de la Matei Balș a reprezentat un alt punct complicat al mandatului fostului ministru al Sănătății. În dimineața zilei de 29 ianuarie, la doar o lună de când Vlad Voiculescu era ministru, un incendiu a izbucnit la unul dintre pavilioanele Institului de Boli Infecțioase Matei Balș din București. 20 de pacienți COVID-19 care erau internați în pavilionul cuprins de incendiu au murit în acea zi sau în săptămânile care au urmat, după ce au fost transferați.

ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat la acea vreme un raport după incendiu, dar acel raport nu a fost prezentat nici până acum.

Vlad Voiculescu, un mandat plin de scandaluri. Evacuarea în miez de noapte a Spitalului Foișor

Foto:INQUAM_Sabin_Cirstoveanu

Un alt moment halucinant petrecut în timpul mandatului lui Voiculescu s-a petrecut vinerea trecută. Spitalul de Ortopedie Foișor a fost transformat în spital suport COVID-19, printr-un Ordin semnat de Raed Arafat și avizat de Vlad Voiculescu.

A fost un nou prilej de atac în care a fost linșat ministrul Sănătății. Imaginile cu pacienți non-COVID evacuați la o oră târzie, unii dintre ei pe targă, au scandalizat opinia publică.

Într-o declarație de presă dată două zile mai târziu, ministrul Sănătății spunea că i-a sunat personal pe toți pacienții externați de la Foișor. Trebuie menționat faptul că Spitalul Foișor nu se află în subordinea Ministerului Sănătății, ci a ASSMB – Primăria Capitalei. Managerul spitalului ar fi refuzat transferul pacienților non-COVID o zi întreagă, iar transferul a început abia seara, după ce Raed Arafat l-a sunat pe premierul Florin Cîțu, iar Florin Cîțu pe primarul Nicușor Dan, conform Hotnews.

Reacție târzie după ce trei pacienți au murit sufocați în TIR-ul de la Spitalul Victor Babeș

Trei pacienți morți, Victor Babeș, tragedie
Foto: Colaj Fanatik din imagini Inquam Photos / George Calin

Nici nu se liniștiseră spiritele după episodul de la Spitalul Foișor, iar după doar 3 zile a apărut tragedia de la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din București.

Trei paciente au murit sufocate după o defecțiune în urma căreia s-a oprit alimentarea cu oxigen într-o unitate mobilă (TIR) de Terapie Intensivă pentru pacienți COVID-19.

Vlad Voiculescu a organizat o conferință de presă pe această temă abia a doua zi după-amiază. În seara tragediei, premierul Florin Cîțu și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, au ținut o conferință de presă la Guvern.

TIR-urile au fost donate vara trecută Inspectoratului pentru Situații de Urgență, aflat în subordinea DSU-Raed Arafat, în urma unei campanii umanitare derulate de Fundațiile SMURD și Mereu Aproape. TIR-urile au fost relocate de-a lungul timpului de Departamentul pentru Situații de Urgență la mai multe spitale COVID din țară unde era criză de paturi.

Ultima lovitură: Ordinul care schimbă criteriile de carantinare

Vlad Voiculescu și Florin Cîțu
Foto: hepta.ro

Un ordin elaborat de Ministerul Sănătății, care introduce noi criterii pentru instituirea carantinei în localități a apărut luni seară în Monitorul Oficial. Ordinul este semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a postat aseară târziu, după ora 1:00, pe pagina sa de Facebook un mesaj în care arăta că Bucureștiul nu va fi carantinat în urma noului ordin.

  • ”Ca și până acum, decizia de carantinare se ia pe baza mai multor factori, și nu automat. Și nu, noile criterii nu duc la carantinarea Capitalei de Paște la fel cum nu duceau nici cele vechi. Niciuna dintre deciziile deja anunțate ale guvernului nu se schimbă”, scria noaptea trecută Vlad Voiculescu pe Facebook.

Ordinul ar fi apărut în Monitorul Oficial fără ca premierul Florin Cîțu să știe. A fost picătura care a umplut paharul. În această dimineață, Florin Cîțu a anunțat demiterea ministrului Sănătății și a secretarului de stat, Andreea Moldovan.

  • “România trece printr-o perioadă dificilă în lupta cu pandemia. Lupta a întins la maximum resursele statului. Ca să ducem la capăt lupta, mereu am spus că e nevoie de încredere în instituțiile statului. Pentru a mă asigura că încrederea în instituțiile statului rămâne, am decis să fac o modificare la vârful Ministerului Sănătății”, a declarat premierul.

Așa s-a încheiat aventura lui Vlad Voiculescu, o aventură marcată de tragedii și scandaluri.

ADVERTISEMENT