Vladimir Putin a abrogat marţi un decret din 2012, în care era stipulat inclusiv un alineat referitor la regiunea transnistreană. Decizia a fost luată în aceeași zi în care preşedintele Rusiei a ținut un discurs de aproape două ore în care a justificat războiul din Ucraina.
Documentul anulat mai prevedea, printre altele, că Rusia va continua să participe activ la căutarea unei soluții la problema transnistreană, bazată pe respectarea suveranității, integrității teritoriale și a statutului neutru al Republicii Moldova în stabilirea statutului special al Transnistriei.
“Pentru a asigura interesele naționale ale Federației Ruse în legătură cu schimbările profunde care au loc în relațiile internaționale, să se anuleze decretul președintelui Federației Ruse din 7 mai 2012 nr. 605 „Cu privire la măsurile de implementare a politica Federației Ruse”, se arată în decretul semnat marţi, la Kremlin, de Vladimir Putin, şi publicat deja în Monitorul Oficial.
În decretul anulat se stipulau următoarele, scrie News.ro:
“Pentru a pune în aplicare în mod consecvent politica externă a Federaţiei Ruse, permiţând asigurarea intereselor sale naţionale pe baza principiilor pragmatismului, deschiderii şi politicii multi-vectoriale în condiţiile formării unui nou sistem policentric de relaţii internaţionale, hotărăsc următoarele:
1. Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, împreună cu alte organe federale ale puterii executive (…)
e) în relaţiile cu statele membre ale Comunităţii Statelor Independente:
să continue să participe în mod activ la găsirea unei soluţii la problema transnistreană, bazată pe respectarea suveranităţii, a integrităţii teritoriale şi a statutului de neutralitate al Republicii Moldova în stabilirea unui statut special pentru Transnistria”.
Decretul reglementa de asemenea relaţiile cu diversele organizaţii internaţionale, inclusiv Uniunea Europeană şi NATO, precum şi cu o serie de ţări, printre care Statele Unite. Măsura de anulare a decretului semnalează că Moscova îşi reconsideră principiile recunoscute până acum în relaţiile internaţionale, iar o eventuală rezolvare a chestiunii Transnistrene ar putea să mofdifice graniţele Republicii Moldova.
Luni, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, avertiza autoritățile din Republica Moldova să fie prudente în problema soldaților ruși cantonaţi din Transnistria. “Aş dori să le transmit interlocutorilor noştri moldoveni să fie foarte foarte atenţi cu astfel de declaraţii”, spunea el.
Pe 16 februarie, în timp ce prezenta în parlament programul guvernării sale, Dorin Recean a amintit de necesitatea unei soluții pașnice a problemei transnistrene. “Trupele ruse trebuie retrase, iar Transnistria trebuie demilitarizată”, a spus premierul moldovean.
Anterior, președintele Maia Sandu a vorbit în repetate rânduri despre necesitatea retragerii trupelor ruse din Transnistria. În schimb, Rusia a răspuns că va retrage trupele numai după soluționarea completă a conflictului transnistrean.