Conform documentului citat de SkyNews, noua doctrină nucleară a Rusiei va lua în considerare folosirea armelor nucleare de către Moscova dacă e atacată cu rachete furnizate de țări NATO care sunt puteri nucleare. Așadar, Rusia își rezervă dreptul de a răspunde nuclear la un atac convențional pe teritoriul său.
Asta, la 24 de ore după ce americanii au transmis că vor permite Ucrainei să atace Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune, de 300 de kilometri (de aproximativ trei ori cât clasicele HIMARS). Decizia de a schimba doctrina nucleară oficială a Rusiei era pusă sub semnul întrebării în ultimele luni de zile.
Doctrina actualizată, care subliniază amenințările care ar determina conducerea Rusiei să ia în considerare o lovitură nucleară, spune că un atac cu rachete convenționale, drone sau alte avioane ar putea fi considerat demn de un răspuns militar nuclear.
De asemenea, este menționat că orice agresiune împotriva Rusiei de către un stat care este membru al unei coaliții va fi considerată de Moscova drept o agresiune împotriva acesteia de către întreaga coaliție. Cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie, Putin a ordonat modificări ale doctrinei nucleare pentru a spune că orice atac convențional asupra Rusiei cu ajutorul unei puteri nucleare ar putea fi considerat un atac comun asupra Rusiei.
Războiul din Ucraina, vechi de 1.000 de zile, a declanșat cea mai gravă confruntare între Rusia și Occident de la criza rachetelor cubaneze din 1962 – considerată a fi momentul în care omenirea a fost cel mai aproape de un război nuclear total.
Cu toate acestea, Ceasul Apocalipsei (cel ce măsoară cât timp mai avem până la un război nuclear) era dat atunci la 7 minute înainte de miezul nopții. În prezent ceasul este setat la 90 de secunde de miezul nopții. Între timp, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a oferit mai multe detalii despre această nouă doctrină.
Potrivit agenției de presă de stat Tass, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că documentul ”se referă la faptul că Federația Rusă își rezervă dreptul de a folosi arme nucleare în caz de agresiune la folosirea armelor convenționale împotriva sa”, acolo unde se consideră că aceasta a creat ”o amenințare critică la adresa suveranității sau integrității teritoriale”.
Întrebat de jurnaliști dacă Rusia ar considera folosirea rachetelor nenucleare occidentale de către forțele armate ucrainene ca parte a unui atac al unui stat non nuclear cu sprijinul unui stat nuclear și dacă aceasta ar implica posibilitatea ca Rusia să folosească arme nucleare, Peskov a răspuns ferm: ”Da, asta se discută”.
Trebuie remarcat că Moscova a făcut o serie de amenințări la adresa Occidentului cu privire la sprijinul său pentru Ucraina pe tot parcursul războiului, invocând adesea spectrul unui răspuns nuclear. Cu toate acestea, majoritatea analiștilor au sugerat că avertismentele nu vor fi puse în practică și sunt concepute pur și simplu pentru a descuraja națiunile occidentale să ofere Kievului sprijin militar. Din păcate nimeni nu poate garanta că Rusia blufează.