News

Vladimir Putin a comandat serviciilor secrete să îl susțină pe Donald Trump, în 2016. Ce spun documentele

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a fost cel care a autorizat o operațiune de promovare a lui Donald Trump, în 2016, conform unor documente care sunt atribuite administrației de la Kremlin.
15.07.2021 | 20:56
Vladimir Putin a comandat serviciilor secrete sa il sustina pe Donald Trump in 2016 Ce spun documentele
Vladimir Putin a comandat serviciilor secrete să îl susțină pe Donald Trump, în 2016. Ce spun documentele foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Putin a fost rezervat în momentul în care Donald Trump a pierdut bătălia politică din 2020, fiind învins de Joe Biden, iar Ministrul de Externe din Rusia a declarat că această cursă strânsă arată slăbiciuni ale sistemului politic american.

Putin a solicitat serviciilor secrete să îl susțină pe Trump în 2016. Ce arată documentele

Președintele Rusiei a autorizat în ianuarie 2016, în cadrul unei întâlniri cu șefii serviciilor de securitate și membri importanți din guvern, o operațiune de susținere a lui Donald Trump în cadrul alegerilor prezidențiale din Statele Unite ale Americii, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT

Putin a considerat că o victorie a lui Trump ar fi benefică pentru Rusia, se arată într-o serie de documente publicate de către The Guardian, despre care se spune că sunt scurse din interiorul administrației de la Kremlin.

Serviciile secrete au trebuit să identifice modalități cât mai practice de a-l susține pe fostul candidat republican, se arată într-un ordin despre care se crede că a fost semnat de către Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT

Reuniunea de la Kremlin a avut loc în luna ianuarie a anului 2016, moment în care Donald Trump era favorit la câștigarea cursei interne din Partidul Republican.

Raportul departamentului de analiză al administrației prezidențiale ruse recomanda atunci folosirea “întregii forțe posibile” pentru a obține o victorie a lui Trump.

ADVERTISEMENT

Fostului președinte i se realizase chiar și un profil psihologic, fiind caracterizat drept “impulsiv, instabil mintal și dezechilibrat”, dar din perspectiva Rusiei era perceput drept “candidatul cel mai promițător” deoarece un mandat al său va determina o “destabilizare a sistemului socio-politic din SUA”.

Publicația britanică nu a dezvăluit cum a avut acces la aceste documente, care par să fie o scurgere extrem de serioasă și atipică de informații din interiorul Rusiei, dar adaugă că aceste lucruri sunt cunoscute de către serviciile secrete occidentale de mai multe luni și le-au analizat cu mare atenție.

ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost contactat de către jurnaliști de la The Guardian și a catalogat drept o “mare ficțiune” aceste informații, potrivit cărora liderii ruși ar fi convenit asupra unei susțineri a lui Donald Trump în cadrul unei reuniuni din ianuarie 2016, adaugă Agerpres.

ADVERTISEMENT