Vladimir Putin anunță o super alianță militară între Rusia și China

Flaviu Popa   
în HotNews
23/10/2020, 22:57
Vladimir Putin anunță o super alianță militară între Rusia și China
Tancurile T-14 Armata rusești sunt spaima SUA. Foto: Hepta

O alianță militară între China și SUA, care ar schimba regulile jocului, este foarte posibilă în viitor, chiar dacă nu pare viabilă în acest moment.

Anunțul a fost făcut de Vladimir Putin, cel care crede că o astfel de alianță, între două dintre primele 3 superputeri mondiale ar schimba total istoria.

Cu toate acestea, Putin nu este disperat după o astfel de alianță, deși este un gând pe care-l ia în considerare tot mai serios.

Vladimir Putin anunță o alianță militară între Rusia și China

Putin a anunțat că o alianță cu China „e destul de plauzibilă” în contextul în care cele două țări desfășoară exercitii militare împreună.

Relația ruso-chineză a atins un nivel fără precedent. Ne tratăm reciproc cu un respect foarte mare și avem o relație stabilă indiferent de domeniu”, a remarcat Vladimir Putin.

Potrivit rt.com, legătura militară dintre cele două țări e tot mai strânsă. În septembrie 2020, China s-a alăturat exercițiului militar Kavkaz-2020, alături de alți aliați ai rușilor.

Vladimir Putin a anunțat inclusiv o cooperare strânsă în domeniul tehnologic, prin care China și-a crescut capacitatea defensivă în cazul unui ipotetic război.

Nu vorbim aici doar despre schimburi comerciale, despre schimb de tehnologie. Vorbim despre anumite lucruri extrem de sensibile între cele două țări”, a anunțat Putin.

Schimburile comerciale dintre cele două țări depășesc 111 miliarde pe an, conform datelor oficiale. Mai mult, cele două țări sunt extrem de interesate de dedolarizare, astfel că tranzacțiile în dolari au scăzut în 2020 cu 50%.

Analistul rus Alexey Maslov anunța în august că se apropie un moment „de răscruce”. „Dacă studiem colaborarea dintre Rusia și China ne dăm seama că în final se îndeplinesc condițiile unei alianțe între aceste două țări”, a punctat Maslov, conform publicației japoneze Nikkei Asian Review.

Conform clasamentului mondial al superputerilor militare, Rusia și China ocupă locul 2 și 3 într-un clasament condus de SUA, însă o alianță între Rusia și China ar da totul peste cap.

Închide ×