După o pauză relativ lungă de la ultimele amenințări cu folosirea armelor neconvenționale, Vladimir Putin a reluat, miercuri, 7 decembrie, această retorică a Moscovei.
Într-o teleconferință a Consiliului prezidenţial rus privind drepturile omului, Vladimir Putin a declarat că riscul unui război nuclear este în creştere, pe fondul conflictului din Ucraina.
”Acest risc (n.r. de un război nuclear) este în creștere. De ce să-l negăm?”, a spus Putin, la o întâlnire cu Consiliul pentru Dezvoltarea Societății Civile și a Drepturilor Omului, scrie The Guardian.
În același timp, președintele rus a dat asigurări că țara sa nu ”a înnebunit” şi nu va folosi prima arma nucleară.
Putin a dat asigurări că Rusia nu a ”înnebunit” și că își consideră propriul potențial nuclear doar un mijloc de descurajare pur defensiv.
”Nu am înnebunit, suntem conştienţi ce sunt armele nucleare. Noi considerăm armele de distrugere în masă, arma nucleară, ca un mijloc defensiv.
Folosirea acesteia este construită în jurul a ceea ce se numeşte lovitura de represalii: dacă suntem loviţi, lovim ca răspuns”, a avertizat liderul de la Kremlin.
Doctrina militară a Rusiei stipulează că armele nucleare pot fi folosite în cazul unui atac asupra sa cu astfel de arme ori cu alte tipuri de arme de distrugere în masă, sau când în urma unui atac cu arme convenţionale existenţa statului rus este ameninţată.
La același eveniment, Putin a fost întrebat despre desfăşurarea armelor nucleare tactice de către SUA în ţări europene. Liderul de la Moscova a spus că ţara sa nu va transfera către nicio altă ţară din arsenalul său nuclear.
Referitor la situația din Ucraina, Vladimir Putin a spus că ”operațiunea militară specială” a armatei sale ar putea fi un ”proces lung”. În ciuda acestui aspect, liderul rus spune că nu este nevoie de o a doua mobilizare.
”Din cei 300.000 de rezerviști care au fost chemați să lupte în mobilizarea militară parțială a Rusiei din septembrie și octombrie, 150.000 au fost dislocați în Ucraina”, a mai spus Putin.