News

Ce a făcut Vladimir Putin în timpul singurei vizite la București. Unde a stat președintele Rusiei și ce hotel a refuzat în ultimă clipă

În aprilie 2008, Vladimir Putin, președintele de atunci și de acum al Rusiei, a vizitat România pentru singura dată. Cu ocazia Summit-ului de la București, liderul de la Kremlin a fost cazat la Vila Lac 1.
05.03.2022 | 18:56
Ce a facut Vladimir Putin in timpul singurei vizite la Bucuresti Unde a stat presedintele Rusiei si ce hotel a refuzat in ultima clipa
În timpul Summit-ului de la București, Vladimir Putin a fost cazat la Vila Lac 1
ADVERTISEMENT

Președintele rus Vladimir Putin, cel mai contestat personaj politic al momentului la nivel planetar, a venit o singură dată la București, cu ocazia Summit-ului NATO organizat în România, în perioada 2-4 aprilie 2008.

Evenimentul reprezintă și astăzi cel mai mare și mai important eveniment de politică externă desfășurat în țara noastră, fiind la acea dată și summit-ul de cele mai mari dimensiuni din istoria NATO.

ADVERTISEMENT

La conferința de acum aproape 14 ani au participat 26 de state membre, 23 de state partenere, înalţi reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale şi ai statelor contributoare la operaţiunile NATO în Afganistan, la nivel de preşedinte (23 de state), prim -ministru (22 de state), ministru al afacerilor externe (7 state), ministru al apărării (Kazahstan) şi director politic (Irlanda).

Vladimir Putin avea rezervată camera prezidențială de la etajul 11 a Rin Grand Hotel

”Summit-ul a fost un eveniment unic nu doar pentru România, ci şi pentru NATO. A fost cel mai mare Summit al Alianţei, atât ca număr de participanţi (peste 6500), cât şi ca formate.

ADVERTISEMENT

Pentru prima dată în istoria Alianţei, pe lângă reuniunile consacrate (Consilul Nord-Atlantic, Consiliul Parteneriatului Euro-Atlantic, Comisia NATO-Ucraina şi Consiliul NATO-Rusia) s-a desfăşurat o reuniune în format extins a statelor şi organizaţiilor participante la operaţiunea Alianţei în Afganistan.

Au fost prezenţi Secretarul General al ONU, Preşedintele Comisiei Europene, Secretarul General al Consilului UE, directorul Băncii Mondiale, alături de preşedintele afgan Hamid Karzai şi înalţi oficiali din statele de contact (Australia, Japonia, Noua Zeelandă, Iordania)”, se nota în comunicatul oficial al autorităților.

ADVERTISEMENT

Inițial, președintele Vladimir Putin și delegația rusă trebuiau să se cazeze la Rin Grand Hotel, unde oaspeții aveau asigurat un amplu dispozitiv de pază. Liderul de la Kremlin avea rezervat apartamentul prezidențial de la etajul 11.

Ministrul Adrian Cioroianu l-a așteptat 4 ore pe Putin pe aeroport

După ce în presă s-a rostogolit informația că Putin se va caza la Rin Grand Hotel (unde Petrișor Tănase, cunoscutul chef, urma să se ocupe de partea gastronomică), liderul rus și-a schimbat în ultima clipă opțiunea, preferând să înnopteze la Vila Lac 1.

ADVERTISEMENT

Așteptat la scara avionului de ministrul de externe Adrian Cioroianu, care a fost prezent la aeroport cu 4 ore înainte de sosirea președintelui Rusiei, Putin s-a deplasat apoi direct la Hotelul Hilton, unde avea loc dineul oficial, prilej cu care s-a întâlnit cu alți șefi de stat și premieri ai țărilor participante la Summit.

Vila Lac 1, care aparține de RA-APPS, se află în cartierul Primăverii, pe malul lacului Floreasca. În mod obișnuit, vila în care a stat Vladimir Putin este reședință oficială a premierului României, aici desfășurându-se întâlnirile dintre demnitar și oficialități străine.

Vila Lac 1: bună pentru Putin, nu și pentru Băsescu sau Iohannis

”Vila Lac 1 era destinată șefilor de stat de rang 1, în ea fiind găzduiți președinții marilor puteri. Președinții americani Gerald Ford și Richard Nixon au stat la Lac 1, la fel și Gorbaciov, care a venit de trei ori la noi”, dezvăluia fostul parlamentar Marius Marinescu.

Interesant este faptul că Vila Lac 1 a fost refuzată ca reședință de protocol și de președintele Traian Băsescu, și de Klaus Iohannis, pe motiv că ar avea cele mai puține facilități raportate la Vila Lac 2 sau Vila Lac 3, care au de la bazin de înot până la teren de tenis.

În cadrul Summit-ului de la București, șefii de state şi de guverne au aprobat atunci patru documente publice: 1. Declaraţia de la Bucureşti, 2. Declaraţia comună NATO-Ucraina, 3. Viziunea strategică a ISAF și 4. Declaraţia preşedintelui Consiliului NATO-Rusia.

ADVERTISEMENT