News

Vladimir Putin, despre Joe Biden: ”În 2021, mi-a propus amânarea aderării Ucrainei la NATO cu 10-15 ani”. Apoi a început războiul

Dezvăluire neașteptată făcută de președintele rus, Vladimir Putin, la aproape trei ani de la începerea războiului din Ucraina.
27.12.2024 | 11:02
Vladimir Putin despre Joe Biden In 2021 mia propus amanarea aderarii Ucrainei la NATO cu 1015 ani Apoi a inceput razboiul
Vladimir Putin susține că Joe Biden a fost cel care i-a propus, încă din 2021, ca Ucraina să nu adere imediat la NATO / Colaj foto: Fanatik . Sursă: Hepta

Președintele rus Vladimir Putin susține că, în 2021, omologul său american, Joe Biden, i-a propus amânarea aderării Ucrainei la NATO cu 10-15 ani, pe motiv că Kievul nu era încă pregătit pentru integrarea în Alianța Nord-Atlantică.

Vladimir Putin susține că s-a pus de acord cu Joe Biden în privința Ucrainei

În cadrul unei conferințe de presă televizate, Vladimir Putin a declarat: “În 2021, actualul președinte Biden mi-a propus exact asta: să fie amânată aderarea Ucrainei la NATO cu 10-15 ani, pentru că nu era pregătită încă”.

Liderul de la Kremlin a continuat, afirmând că i-a transmis lui Biden că este de aceeași părere cu el: “Da, nu este pregătită astăzi. Dar o veți pregăti pentru asta și o veți accepta”.

Moscova consideră aderarea Ucrainei la NATO drept o amenințare directă la adresa securității sale naționale. De cealaltă parte, Kievul percepe apartenența la Alianță ca fiind esențială pentru propria securitate, mai ales în contextul tensiunilor și conflictelor cu Rusia. Ucraina solicită de mult timp integrarea în NATO, considerând că acest pas ar consolida apărarea sa împotriva agresiunilor externe.

Cu toate acestea, unele state membre NATO, precum Statele Unite și Germania, au manifestat rezerve față de o aderare rapidă a Ucrainei. La începutul lunii decembrie 2024, Kremlinul a avertizat din nou că o eventuală aderare a Ucrainei la NATO ar constitui o amenințare “inacceptabilă” pentru Rusia.

Ucraina speră să adere la NATO după finalul războiului cu Rusia

În contextul conflictului armat declanșat de invazia rusă în februarie 2022, Ucraina a recunoscut că aderarea sa la NATO ar putea avea loc abia după încheierea ostilităților.

Cu toate acestea, autoritățile de la Kiev continuă să facă presiuni pentru o aderare cât mai rapidă, solicitând o invitație formală care să le permită să înceapă procedura de integrare în Alianță.

Dezvăluirea făcută acum de Vladimir Putin ridică întrebări cu privire la strategiile diplomatice și negocierile purtate între marile puteri în perioada premergătoare escaladării conflictului din Ucraina.

Propunerea lui Biden de a amâna aderarea Ucrainei la NATO ar putea sugera o încercare de a găsi un compromis care să atenueze temerile Rusiei, menținând totodată deschisă perspectiva integrării Kievului în structurile euro-atlantice.