News

Discursul dur al lui Vladimir Putin despre Ucraina: “Stalin a dat Ucrainei părţi din România, Polonia şi Ungaria. Maidanul nu a adus democraţia”

Înainte de a recunoaşte independența republicilor separatiste, Donețk și Lugansk, Vladimir Putin a ținut un discurs televizat, destul de dur, despre Ucraina.
22.02.2022 | 07:58
Discursul dur al lui Vladimir Putin despre Ucraina Stalin a dat Ucrainei parti din Romania Polonia si Ungaria Maidanul nu a adus democratia
Vladimir Putin a ținut un discurs dur despre Ucraina. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a avut luni seară o conferință de presă destul de lungă, după o ședință cu reprezentanții Consiliului de Securitate a țării.

Înainte de a semna decretele de recunoaștere a independenței celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei, liderul de la Kremlin a făcut referiri istorice dure despre țara adversară și a spus că Donețk și Lugansk sunt foste teritorii rusești, scrie France24.

ADVERTISEMENT

Putin: ”Stalin a dat Ucrainei părţi din România, Polonia şi Ungaria”

De altfel, Vladimir Putin susține că Ucraina este o creație bolșevică și că Moscova , după 1990, ar fi fost prea generoasă cu teritoriile rusești care s-au cedat țărilor nou înființate.

”Consider că este necesar să luăm o decizie care ar fi trebuit luată cu mult timp în urmă – să recunoaștem imediat independența și suveranitatea Republicii Populare Donețk și Republicii Populare Lugansk”, a declarat Vladimir Putin, într-un discurs televizat, live, cerând Parlamentului: ”să aprobe decizia și să ratifice acordurile de prietenie și ajutor reciproc cu cele două republici”.

ADVERTISEMENT

Totodată, liderul de la Kremlin a precizat că mare parte din Ucraina este creația Rusiei, din părți pe care Lenin le-a cedat, dar și că Stalin a dat Ucrainei bucăți din România, Polonia şi Ungaria.

”O mare parte din Ucraina a fost creată de Rusia. A fost făcută din părţi date de Lenin din Rusia. După, înainte şi după al Doilea Război Mondial, Stalin a dat Ucrainei părţi din România, Polonia şi Ungaria”, a mai spus Putin.

ADVERTISEMENT

Putin: ”Ucraina contemporană ar trebui să se numească Republica Vladimir I. Lenin a Ucrainei”

Liderul de la Kremlin nu s-a oprit aici, însă. El a mai catalogat drept ”greșite” principiile fostului lider sovietic, Lenin, ”de a reconstrui Uniunea Sovietică”.

Vladimir Putin consideră că Ucraina ar trebuie să poarte denumirea de ”Republica Vladimir. I. Lenin a Ucrainei”.

ADVERTISEMENT

”Principiile lui Lenin de a reconstrui Uniunea Sovietică au fost greşite. Este o ruşine că pe aceste principii am construit fără să ne gândim la viitor. Liderii de atunci au fost convinşi că au reuşit să rezolve conflictele naţionaliste, dar aceste probleme au fost doar o bomba cu ceas care s-a acutizat în anii 80 şi au dus la separarea de Uniunea Sovietică.

Ucraina contemporană ar trebui să se numească Republica Vladimir I. Lenin a Ucrainei. Şi apoi i-au dărâmat statuile şi au numit-o de-comunizare. Suntem pregătiţi să vă arătăm ce înseamnă asta pentru Ucraina.

De ce bolşevicii au trebuit să încurajeze atât de generos ambiţiile naţionaliste de la periferia imperiului?

Să predai teritorii şi o populaţie care aparţin Rusiei istorice… naţionaliştii nici nu au visat la asta”, a mai continuat Putin.

Tot el susține că Ucraina are în momentul de față un ”regim marionetă”, deoarece este condusă de puteri străine. Mai mult, Putin acuză țara noastră vecină că în trecut a furat gaz rusesc.

Pe lânge toate acestea, Vladimir Putin nu a uitat să vorbească și de NATO. Președintele Rusiei a subliniat că în 2004 a pus problema ca și țara sa să adere la Aliața Nord-Atlantică, dar nu i s-a oferit ascultare.

Liderul de la Kremlin și-a reiterat dorința ca Ucraina să nu adere la NATO, solicitând Alianței să ofere Rusiei garanţii scrise referitoare la securitate.

După ce le-a recunoscut independența, Vladimir Putin a ordonat ca trupele sale să se extindă către Donețk și Lugansk.

ADVERTISEMENT