News

Care este legătura lui Vladimir Putin cu o bancă din România care a dat faliment. Actualul președinte al Rusiei, implicat în afaceri dubioase

Acum mai bine de 20 de ani, Vladimir Putin a derulat afaceri suspecte prin intermediul unei companii din Liechtenstein, implicată în mai multe scheme de spălare de bani. O asemenea afacere a vizat și o bancă din România.
21.03.2022 | 12:46
Care este legatura lui Vladimir Putin cu o banca din Romania care a dat faliment Actualul presedinte al Rusiei implicat in afaceri dubioase
Vladimir Putin, actualul președinte al Rusiei, a fost consultantul unei companii ce a transferat fonduri prin intermediul unei bănci din România
ADVERTISEMENT

Vladimir Putin, președintele Rusiei, a fost la sfârșitul săptămânii trecute personajul principal al unei manifestații organizate pe stadionul Lujniki din Moscova, cu prilejul sărbătorii de către ruși a 8 ani de ani de la anexarea peninsulei Crimeea, ce aparținuse Ucrainei. Aceasta a fost consfințită printr-un referendum ce a avut loc pe 16 martie 2014.

Vladimir Putin a adunat peste 200.000 de oameni la spectacol

Pe stadion au venit aproximativ 100.000 de susținători ai lui Putin, iar în afara arenei ar mai fi fost 130.000 de oameni, conform estimărilor făcute de presa rusă. Participanții la spectacol au fluturat steaguri ale Rusiei și au purtat la piept cocarde cu litera Z, cea care se află pe tancurile armatei ruse ce a invadat Ucraina.

ADVERTISEMENT

Spectacolul s-a dorit a fi o sărbătorire a aniversării anexării Crimeei, dar, de fapt, acesta a fost doar pretextul pentru ca Putin să demonstreze că rușii sprijină actualul război împotriva Ucrainei. ”A fost necesar să scoatem Crimeea din acea poziție umilitoare, din acea stare umilitoare în care Crimeea și Sevastopolul erau cufundate când făceau parte dintr-un alt stat care finanța aceste teritorii conform așa-numitului principiu rezidual”, a spus Putin.

De când a început războiul în Ucraina, în presă s-a scris despre sancționarea economică a oligarhilor fideli lui Vladimir Putin, care au făcut afaceri de miliarde. Unii din acești oligarhi au investit și în România, ca Roman Abramovici, printr-o companie austriacă, însă numele lui Putin nu a apărut niciodată ca fiind implicat în vreo afacere ce s-a derulat țara noastră.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, numele lui Vladimir Putin a fost pus în legătură cu Banca Internațională a Religiilor (B.I.R.). La constituirea capitalului acestei instituții bancare au contribuit Mitropoliile Olteniei și Moldovei, Biserica Armenească, Cultul Penticostal, SNCFR, alte societăți românești și străine, dar și persoane fizice. B.I.R. a falimentat în anul 2000, iar cazul a fost cercetat de două comisiile de abuzuri ale Parlamentului României.

Apropiatul lui Vladimir Putin a fost acționar la Banca Internațională a Religiilor

În 2004, aceste comisii au întocmit un raport din care a reieșit că ”devalizarea băncii a fost rodul unei acțiuni de crimă organizată și corupție institutionalizață, pusă la cale de un grup de interese constituit din mai multe persoane, printre care avocații Arin Stănescu, Calin Andrei Zamfirescu, Flavius Baias și alții, împreună cu persoane din conducerea Băncii Naționale a României, Emil Iota Ghizari, Mihai Bogza și alții, precum și cu complicitatea unor magistrați de la diferite instanțe”.

ADVERTISEMENT

Prejudiciul a fost estimat atunci la aproximativ 70 de milioane de euro. În 2008, DNA a luat o decizie controversată, în urma căreia cele 14 persoane acuzate de falimentatea B.I.R. au fost scoase de sub acuzare, procurorii argumentând că nu s-au adunat probe suficiente la dosar.

Însă, în luna mai a anului 2000, anul în care B.I.R. a falimentat, ziarul francez Le Monde a publicat, potrivit FANATIK, o amplă anchetă care viza legăturile dintre mafia rusă și cartelul columbian al drogurilor Ochoa.

ADVERTISEMENT

Într-un articol, Le Monde a scris că Vladimir Putin a fost, pînă în martie 2000, consultant al unei companii din Liechtenstein, SPAG, firmă care ar fi folosit fonduri ale Băncii Internaționale a Religiilor pentru achiziții imobiliare în Rusia. SPAG (St.Petersburg Immobilien und Beteiligungs AG) fusese fondată de Rudolf Ritter, un apropiat al lui Putin, după cum a relatat Le Monde. Mai mult, numele lui Rudolf Ritter s-a regăsit printre acționarii persoane fizice ai B.I.R..

Un ziarist rus a afirmat că Vladimir Putin a creat compania SPAG

Ritter se afla în atenția Serviciului Secret German pentru că, prin intermediul SPAG, era implicat în operațiuni de spălare de bani în Liechtenstein, fiind omul de legătură al cartelului Ochoa. În raportul Serviciului Secret German, citat de Le Monde, s-a scris: ”Afaceriștii ruși implicați au transferat bani prin intermediul băncii românești B.I.R., în scopul achiziționării unor imobile în Rusia. Ritter este acționar majoritar la SPAG, firmă care s-a ocupat de achizițiile imobiliare”.

Despre legătura lui Vladimir Putin cu SPAG a relatat și un ziarist rus, Artur Kruglov, într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă din Republica Moldova, consultat de FANATIK. Kruglov s-a referit la perioada în care Vladimir Putin a lucrat la Primăria din Sank-Petersburg, condusă de un apropiat al său, Anatoli Sobceak, unde a ocupat funcțiile de viceprimar și de șef al Departamentului de afaceri externe.

Kruglov a dezvăluit că, de fapt, Vladimir Putin a fost cel care a creat SPAG, compania care a transferat fonduri din conturile Băncii Internaționale a Religiilor. „Putin a lucrat la primăria lui Sobceak cinci ani, între 1991 și 1996. Cinci ani de fraude și scheme de corupție – materie primă, cazinouri, SPAG, împărțirea portului și a bazelor petroliere. Și el nu uita de propriile lui interese în nicio tranzacție. SPAG a fost creată tot de Putin împreună cu Vladimir Smirnov – primul președinte al cooperativei Ozero”, a declarat Artur Kruglov pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT