News

Vladimir Putin, înconjurat permanent de doctori, inclusiv un specialist în cancer tiroidian. Face băi în extract de coarne de cerb, arată o anchetă jurnalistică

O anchetă realizată de o publicație independentă din Rusia ridică semne de întrebare privind starea de sănătate a președintelui rus, Vladimir Putin, interesat tot mai mult de medicina alternativă
02.04.2022 | 10:20
Vladimir Putin inconjurat permanent de doctori inclusiv un specialist in cancer tiroidian Face bai in extract de coarne de cerb arata o ancheta jurnalistica
Noi dubii privind starea de sănătate a președintelui Vladimir Putin. Sursa foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Starea de sănătate a președintelui rus Vladimir Putin este pusă din nou la îndoială, după ce o anchetă jurnalistică a unei publicații independente din Rusia a arătat că liderul de la Kremlin este mereu însoțit de cel puțin cinci doctori, unul dintre aceștia fiind un specialist în cancer tiroidian.

Suspiciuni privind starea de sănătate a lui Putin

Vladimir Putin a făcut zeci de călătorii în compania unui specialist în cancer, potrivit unei anchete jurnalistice, care susține, de asemenea, că președintele rus încearcă să-și îmbunătățească sănătatea prin scăldarea în extract de coarne de cerb.

ADVERTISEMENT

Potrivit investigației publicate de publicația rusă Proekt, în ultimii ani, Putin a devenit din ce în ce mai preocupat de sănătatea sa și face excursii frecvente în stațiunea Soci în compania medicilor de la Spitalul Clinic Central din Moscova.

Citând contractele încheiate între spital și hotelurile în care membrii personalului acestuia au stat la Soci, ancheta susține că numărul mediu de medici din anturajul lui Putin a crescut de la cinci în 2016 și 2017 la nouă în anul 2019.

ADVERTISEMENT

Printre cei mai frecvenți asistenți medicali ai presedintelui rus se numără oncologul Evgeny Selivanov, care l-a însoțit pe Vladimir Putin de 35 de ori și a petrecut în total 166 de zile în prezența sa între 2016 si 2020, potrivit raportului.

Singurii doi medici care au petrecut mai mult timp în compania lui Putin sunt doi ORL-iști despre care Proekt remarcă că sunt de obicei primii care diagnostichează bolile tiroidiene și cancerele.

ADVERTISEMENT

Referindu-se la perioada de 16 zile de autoizolare prin care a trecut Vladimir Putin în luna septembrie a anului trecut, când a și votat de la distanță la alegerile pentru Duma de stat, publicația a citat o sursă care a spus că, în cercurile medicale, se crede că președintele rus a suferit o intervenție complicată, legată de un fel de boală tiroidiană.

În ceea ce privește publicația rusă Proekt, trebuie amintit că aceasta a devenit primul site de știri rus care a fost declarat „organizație indezirabilă” de către Moscova în iulie anul trecut, când un număr dintre jurnaliştii săi au fost de asemenea declarați „agenți străini”.

ADVERTISEMENT

Interesul pentru medicina alternativă

Unul din aspectele cele mai interesante ale anchetei jurnaliștilor ruși privește interesul crescând al lui Putin pentru medicina alternativă, mai exact pentru băile în extract de coarne de cerb.

Jurnaliștii ruși scriu că Vladimir Putin a fost familiarizat cu acest procedeu terapeutic chiar de către ministrul său de apărare, Sergei Shoigu. Totul s-ar fi întâmplat la mijlocul anilor 2000, atunci când Shoigu era ministrul pentru situații de urgență, iar cei doi au călătorit împreună în regiunea Munților Altai, acolo unde se crede că extractul din coarnele de cerb roșu are un efect terapeutic.

Publicația rusă scrie că președintele Vladimir Putin a ajuns să facă în mod regulat băi în acest extract de coarne de cerb, fapt ce ar fi condus la popularizarea acestei terapii alternative în rândul elitelor de la Moscova. Despre extractul de pantocrină, substanța ce se regăsește în acest extract, se presupune că îmbunătățește sistemul cardiovascular și întinerește pielea. În plus, se crede că ar avea și efectul de a îmbunătăți „potența masculină”.

”Putin iubește animalele, dar de dragul sănătății sale este gata să se supună unor proceduri care presupun torturarea animalelor și care sunt îndoielnice din punct de vedere medical”, notează publicația rusă.

Primăvara, coarnele cerbilor din Munții Altai cresc cu rapiditate, câțiva centimetri zilnic. Este momentul în care osatura nu este încă dezvoltată, coarnele fiind moi și pline de sânge.

Starea de sănătate a președintelui rus este un secret de stat, însă acest ultim raport vine în contextul în care, în ultima perioadă s-a pus un accent deosebit pe perioada de izolare în care s-a aflat Putin pe durata pandemiei COVID. Recent, aliatul său din Belarus Aleksander Lukașenko, a declarat, după o întâlnire cu liderul de la Kremlin, că acesta din urmă este complet sănătos la cap și la trup. Lukașenko a comentat chiar că Putin ”ne va îngropa pe toți”.

 

ADVERTISEMENT