News

Vladimir Putin l-a provocat pe Joe Biden. Președintele Rusiei își dorește o dezbatere online

19.03.2021 | 08:41
Vladimir Putin la provocat pe Joe Biden Presedintele Rusiei isi doreste o dezbatere online
ADVERTISEMENT

Tensiunile dintre Vladimir Putin și Joe Biden, liderii din Rusia și SUA, ar putea fi temperate de o dezbatere online, cel puțin asta propune Moscova.

Liderul de la Kremlin i-a propus joi omologului său american să poarte discuții virtuale, după ce Biden l-a descris drept ”criminal”.

ADVERTISEMENT

Prezent la un eveniment care marchează șapte ani de la anexarea Crimeei de către Rusia, Putin l-a invitat pe Biden să participe o discuție live televizată sau, date fiind condițiile actuale, la una online, în zilele următoare.

Vladimir Putin își dorește o dezbatere online cu Joe Biden

”Vreau să-l invit pe președintele Biden să continuăm discuția noastră, dar cu condiția să facem acest lucru în direct, așa cum se spune, online”, a spus Putin în ultima sa ieșire televizată, sugerând că această conversație ar putea avea loc vineri sau luni, scrie NDTV.

ADVERTISEMENT

Președintele Rusiei a mai spus că va fi o ”discuție directă deschisă” care ar fi ”interesantă” pentru oamenii din Rusia și SUA.

Această poziție a liderului rus vine după ce, în ultimele zile, relațiile dintre Moscova și Washington s-au răcit considerabil. La baza lor a stat o declarație extrem de dură a lui Biden.

ADVERTISEMENT

Întrebat dacă, în opinia sa, Putin, care a fost acuzat că a ordonat otrăvirea liderului opoziției Alexei Navalnîi, este ”un ucigaș”, Biden a spus: ”Da”. Declarația a fost făcută într-un interviu acordat postului ABC News.

Declarațiile președintelui SUA au declanșat cea mai mare criză a relațiilor bilaterale din ultimii ani. Ulterior, Rusia a ordonat ambasadorului său de la Washington să revină la Moscova pentru consultări urgente, într-o mișcare fără precedent din istoria diplomatică recentă.

ADVERTISEMENT

Reacția Casei Albe la propunerea lui Putin

După invitația la dialog online a Moscovei, SUA a reacționat rapid. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat joi că Joe Biden nu a regretat niciun moment că l-a numit pe Putin ”ucigaș” și a nu a dorit să comenteze cererea lui Putin de dialog.

”Aș spune că președintele a avut deja o conversație cu președintele Putin, chiar dacă există mai mulți lideri mondiali cu care nu a vorbit încă”, a spus Psaki, potrivit ABC News.

Recent, tensiunea dintre cele două state s-a intensificat și în urma unor rapoarte recent declasificate despre tentativele de a interveni în alegerile din 2020 de care este suspectată Rusia, sau impunerea de către SUA de noi sancțiuni Moscovei după otrăvirea liderului opoziției Alexei Navalnîi.

ADVERTISEMENT