News

Vladimir Putin merge în Ucraina. Președintele rus vrea să vadă războiul cu ochii săi

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, se pregătește de o vizită neașteptată în Ucraina, prima de la începerea războiului, în februarie 2022.
03.12.2022 | 20:59
Vladimir Putin merge in Ucraina Presedintele rus vrea sa vada razboiul cu ochii sai
Președintele rus Vladimir Putin va merge în Ucraina pentru prima dată, după începerea conflictului armat / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Vladimir Putin a luat decizia de a merge în Ucraina, acolo unde va vizita zonele ocupate de armata rusă ca urmare a războiului declanșat în februarie.

Putin va merge în Donbas ”în curând”

Informația conform căreia Putin va merge în Ucraina a fost făcută publică de Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Acesta a arătat că președintele rus va întreprinde vizita în teritoriile controlate ”în curând”.

ADVERTISEMENT

”Putin va vizita Donbas în curând”, a declarat Dmitry Peskov, citat de agenția TASS.

Oficial rus a fost destul de reținut în a dat mai multe detalii despre vizita lui Putin în Ucraina. El nu a dezvăluit nici momentul și nici scopul acestui demers.

Cel mai probabil, vizita lui Putin în Rusia are un dublu obiectiv. Pe de-o parte, președintele rus vrea să vadă cu ochii săi care este ”realitatea războiului”, care să nu fi fost trecută prin filtrul generalilor cu care discută zilnic, iar pe de altă parte, Putin ar încerca să dea un mesaj de încredere către armata sa și către poporul rus.

ADVERTISEMENT

Putin nu a mai fost în Ucraina din 2013

Vladimir Putin nu a mai fost personal în Ucraina de aproape un deceniu. Ultima lui vizită oficială datează din anul 2013, atunci când a fost la Kiev și Sevastopol și s-a întâlnit cu președintele de atunci, Viktor Ianukovich.

Pe 9 decembrie 2019, Vladimir Putin s-a întâlnit cu președintele rus Volodymir Zelenski la Paris, în cadrul unei întâlniri la care au mai luat parte Președintele Franței, Emmanuel Macron și fostul Cancelar al Germaniei, Angela Merkel.

ADVERTISEMENT

Ce au discutat Putin și Zelenski singura dată când s-au întâlnit

A fost prima și ultima întâlnire directă între cei doi, în care Zelenski s-a dovedit ”o piatră tare”. Acesta a spus, după discuție, că este vital pentru Ucraina să recâștige controlul granițelor sale, făcând referire la forțele separatiste susținute de Moscova. ”Mă așteptam la mai mult”, a spus Zelenski, după întâlnirea cu Putin.

De cealaltă parte, președintele rus a transmis un mesaj despre reluarea legăturilor diplomatice cu Kievul, înghețate după căderea lui Ianukovich, în februarie 2014.

ADVERTISEMENT

Anul acesta, Vladimir Putin a fost primit doar în țări considerate ”prietene”: China, Tajikistan, Turkmenistan, Iran, Uzbekistan, Kazahstan și Armenia.

ADVERTISEMENT