News

Cine este omul cu care Putin a pus la cale planul de refacere a ”Rusiei Mărețe”. Iuri Kovalciuk, mâna dreaptă a președintelui

Cel mai apropiat om de Vladimir Putin este considerat Iuri Kovalciuk, un oligarh care l-a însoțit pe liderul de la Kremlin în ultimele vacanțe ale acestuia.
13.03.2022 | 17:51
Cine este omul cu care Putin a pus la cale planul de refacere a Rusiei Marete Iuri Kovalciuk mana dreapta a presedintelui
ADVERTISEMENT

Cel mai contestat lider al planetei, Vladimir Putin şi-a petrecut primăvara şi vara anului 2020 în carantină la reşedinţa sa din Valdai, unde, potrivit unor surse din administraţie, a fost însoţit de Iuri Kovalciuk. Acesta este cel mai influent om din anturajul liderului de la Kremlin la ora actuală, susține presa americană.

Cine este omul cu care Putin a pus la cale planul de refacere a ”Rusiei Mărețe”. Kovalciuk e acționar majoritar la Rossia Bank

Mihail Zigar, jurnalist rus şi autorul cărţii ”Toţi oamenii de la Kremlin: în curtea lui Vladimir Putin”, notează în New York Times că oligarhul Kovalciuk, cel mai mare acționar la Rossia Bank, este mâna dreaptă a lui Vladimir Putin încă de acum trei decenii.

ADVERTISEMENT

Kovalciuk are un doctorat în fizică şi a fost cândva angajat la un institut condus de laureatul Nobel, Zhores Alferov. Dar el nu este doar un om de ştiinţă. El este, de asemenea, un ideolog, subscris la o viziune asupra lumii, care combină misticismul creştin ortodox, teoriile conspiraţiei anti-americane şi hedonismul.

Aceasta pare să fie şi viziunea despre lume a lui Putin. Din vara lui 2020, Putin şi Kovalciuk au fost aproape inseparabili, iar cei doi îşi fac împreună planuri pentru a restabili măreţia Rusiei”, susține sursa citată.

ADVERTISEMENT

Ce l-a uimit pe Macron într-o discuție recentă avută cu Putin

Zigar amintește și informația că un diplomat francez a dezvăluit că preşedintele Emmanuel Macron a fost uimit când Putin i-a ţinut o prelegere lungă de istorie în timpul uneia dintre discuţiile lor de luna trecută. În opinia jurnalistului, nu e însă nimic surprinzător: Putin crede că Rusia se află într-o situaţie istorică unică în care îşi poate reveni după umilinţele din trecut.

”În anii 1990, când Putin şi Kovalciuk s-au întâlnit pentru prima dată, amândoi se luptau să-şi găsească drumul după căderea Uniunii Sovietice, la fel ca şi ţara. Occidentul, cred ei, a profitat de slăbiciunea Rusiei pentru a împinge NATO cât mai aproape de graniţele ţării”, se scrie în New York Times.

ADVERTISEMENT

Cât de mult s-a izolat față de prieteni Vladimir Putin

Mihail Zigar notează și că Putin a întrerupt, de la începutul pandemiei, majoritatea contactelor cu prietenii buni sau chiar și cu consilierii, cu excepția lui Kovalciuk: ”În timp ce obişnuia să arate ca un împărat căruia îi plăcea să se joace cu supuşii săi, ascultându-le controversele şi punându-i unul împotriva celuilalt, acum este izolat şi îndepărtat, chiar şi de majoritatea vechiului său anturaj”. 

Exemplul cel mai clar al izolării președintelui Rusiei este faptul că nimeni nu-l mai poate vedea pe acesta fără o săptămână de carantină obligatorie. Igor Secin, fostul său consilier personal și om de încredere, stă în carantină câte două săptămâni pe lună sperând într-o întâlnire ocazională cu liderul de la Kremlin, amintește jurnalistul rus.

ADVERTISEMENT