News

Vladimir Putin, unul dintre cel mai bine păziţi oameni ai planetei. Cine îi asigură protecţie preşedintelui Rusiei

Vladimir Putin este unul dintre cel mai bine păziți oameni din întreaga lume. Acesta are un cerc restrâns de bodyguarzi, o armată personală și o limuzină prezidențială specială.
25.02.2022 | 18:55
Vladimir Putin unul dintre cel mai bine paziti oameni ai planetei Cine ii asigura protectie presedintelui Rusiei
Cum este protejat Vladimir Putin, unul dintre cei mai importanți oameni din lume. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Vladimir Putin este nu doar unul dintre cei mai puternici oameni din lume, ci și unul dintre cel mai bine păziți. Având în vedere poziția sa, este lesne de înțeles că indivizii care îl păzesc sunt aleși pe sprânceană și, mai important, că sunt complet devotați liderului țării și șefului lor.

Președintele Rusiei este păzit atât într-un sens restrâns, de oameni care sunt fizic alături de acesta în orice deplasare a sa, dar și într-un sens mai larg, printr-o instituție pe care acesta a înființat-o în urmă cu câțiva ani și care răspunde direct la comenzile acestuia.

ADVERTISEMENT

Referindu-ne întâi la grupul restrâns de gărzi de corp, echipa sa este întotdeauna pregătită să îl apere pe Vladimir Putin și este gata de acțiune cu mult timp înainte ca acesta să ajungă într-un anumit punct.

Vizitele lui Putin sunt organizate de către agenții săi cu cel puțin o lună înainte ca președintele să pășească într-un anumit loc. Oamenii săi de încredere se coordonează cu autoritățile locale și verifică îndeaproape locul în care va fi cazat președintele, iar orice defect este reparat, astfel încât să nu fie nevoie ca vreun tehnician să ajungă aproape de Vladimir Putin în timpul vizitei.

ADVERTISEMENT

Sunt instalate sisteme de bruiaj, iar cel puțin în interiorul țării, sunt supravegheate la fața locului toate dispozitivele electronice (telefoane, laptopuri) ale celor care vor fi în apropierea președintelui. Sigur, sună invaziv, însă legile din Rusia specifică în mod clar că serviciul de securitate al președintelui poate folosi orice unealtă software, poate percheziționa și poate intra oriunde, dacă măsurile sunt necesare pentru siguranța liderului.

Serviciul Federal de Protecție ar avea aproximativ 50.000 de angajați și se ocupă nu doar de paza președintelui, ci și a altor înalți demnitari ai statului, precum prim-ministrul, miniștrii de externe și de apărare, președintele Consiliului de Securitate și nu numai. La ordin, însă, oamenii din SFP pot păzi și alți demnitari.

ADVERTISEMENT

Care este profilul oamenilor care îl păzesc pe Vladimir Putin

Deși te-ai aștepta ca oamenii din preajma președintelui să fie trupe speciale și foști soldați cu experiență pe câmpul de luptă, astfel de intrări din CV nu sunt necesare. Bodyguarzii lui Vladimir Putin trebuie să posede capacități de ”psihologie operațională” – trebuie să poată anticipa și preveni amenințări, iar asta fără să fie detectați de alte persoane.

Persoanele care îl păzesc pe Vladimir Putin trebuie să aibă cel mult 35 de ani, să aibă înălțimea între 175 și 190 centimetri și greutatea între 75 și 90 de kilograme.

ADVERTISEMENT

Aceștia trebuie să înțeleagă diverse limbi străine și trebuie să fie și cunoscători ai politicii în general. Asta deoarece trebuie să știe cum să se comporte atunci când anumite persoane de rang înalt se apropie de Putin. În videoclipul de mai jos, de exemplu, Connor McGregor este îndrumat discret de un agent să ia mâna de pe președintele Rusiei.

Paznicii lui Putin trebuie să fie foarte rezistenți: sunt antrenați să reziste la frig purtând doar costume subțiri și să nu transpire în condiții de temperatură ridicată. Uneori, folosesc anumite medicamente pentru a putea reuși asta. Au voie să fumeze pentru a ține stresul sub control, dar niciodată în timp ce îl păzesc, efectiv, pe președinte.

Paznicii din jurul lui Putin sunt organizați concentric, în patru ”straturi.” În imediata apropiere a președintelui sunt cei mai importanți bodyguarzi, care sunt atenți întotdeauna la eventualele pericole din preajma lui Putin.

Au la îndemână scuturi cu care pot să îl protejeze pe președinte în cazul unui atac armat și, la rândul lor, sunt dotați cu pistoale Gurza, de 9mm. Umbrelele pe care le poartă unii dintre paznicii liderului de la Kremlin sunt făcute din Kevlar, același material folosit la veste antiglonț, pentru a oferi protecție în caz de nevoie.

Totuși, al doilea cerc de bodyguarzi e mai important: aceștia sunt oameni amestecați în public, îmbrăcați formal, care analizează zona pentru potențiali atacatori.

În al treilea cerc se află persoane care înconjoară perimetrul mulțimii, iar aceștia sunt responsabili să nu permită unor persoane suspecte să se apropie prea mult de președinte. Cel de-al patrulea cerc de agenți de pază stă la distanță: sunt lunetiști aflați pe acoperișurile clădirilor din zonă care pot trage în orice clipă dacă observă pe cineva care poate părea un pericol.

Vladimir Putin însuși este parte din aparatul de oameni care îl păzește. Mai mulți foști ofițeri care i-au asigurat paza în trecut spun că acesta este întotdeauna cooperant cu cererile pe care i le pot face bodyguarzii referitor la siguranța sa și că înțelege că oamenii din jurul său știu foarte bine ceea ce au de făcut.

Garda Națională – armata personală a președintelui Rusiei

În sensul mai larg al pazei de care am amintit mai devreme se află Garda Națională a Federației Ruse, o forță militară internă care este reprezentată de o agenție independentă. Aceasta este separată de armată și răspunde direct președintelui Putin.

Între sarcinile pe care le are Garda Națională se află paza granițelor, controlul armelor, combaterea terorismului și crimei organizate, protejarea ordinii publice și paza unor obiective de stat importante. Formată în 2016, Garda ar avea în jur de 340.000 de angajați. Mai important este că soldații Gărzii Naționale pot aresta oameni fără mandat, pot trage fără somație și pot destrăma organizații periculoase pentru stat.

Vladimir Putin este protejat nu doar de agenții săi, ci și cu ajutorul limuzinei de stat oficiale. Aceasta este o mașină Aurus Senat, construită în regim propriu de către Rusia, de către producătorul NAMI. Mașina a înlocuit un Mercedes Benz S 600 Guard Pullman și a fost folosită de către Putin pentru prima oară în 2018, la momentul inaugurării sale ca președinte.

Vehiculul are 6,6 metri lungime și cântărește nu mai puțin de 6,5 tone. Limuzina Aurus Senat este propulsată de un motor V8, de 4,4 litri, care este ajutat și de o transmisie hibrid. Motorul dezvoltă 598 de cai-putere, însă acesta ar putea fi schimbat în viitor cu un V12 mai capabil, de 857 de cai putere. Mașina ar fi capabilă să-l protejeze pe Vladimir Putin chiar și dacă aceasta se scufundă complet sub apă.

Desigur, este rezistență la gloanțe și la bombe, iar la interior există mai multe sisteme defensive și ofensive care să îl protejeze pe Vladimir Putin, în caz că automobilul său este atacat. În timpul vizitelor de stat, mașina este transportată cu un avion Ilyushin IL-76.

Astfel arată detaliile (cunoscute) referitoare la paza asigurată unuia dintre cei mai puternici oameni din lume, Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT