News

Planul lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei, dezvăluit de un fost apropiat al liderului. Ce ar fi trebuit să se întâmple pe 2 martie

Un fost oficial de rang înalt a dezvăluit care a fost planul inițial imaginat de Vladimir Putin în privința războiului din Ucraina. Realitatea din teren, însă, pare să fie cu totul alta.
28.02.2022 | 14:30
Planul lui Vladimir Putin impotriva Ucrainei dezvaluit de un fost apropiat al liderului Ce ar fi trebuit sa se intample pe 2 martie
Planul lui Vladimir Putin pentru Ucraina pare să fie tot mai departe de realitate. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Deși toată planeta se întreabă care va fi următoarea mișcare a lui Vladimir Putin și care este scopul său final, nimeni nu poate oferi un răspuns concret sau complet referitor la problematica războiului pe care l-a început.

Planul de victorie rapidă conceput de Vladimir Putin, un eșec?

Cu toate că întreaga lume a sperat că liderul de la Kremlin nu va declanșa un atac împotriva Ucrainei. lucrurile au luat turnura nedorită în urmă cu mai puțin de o săptămână. Țara condusă de Vladimir Zelenski a fost invadată, iar Vladimir Putin ar avea și un termen limită până la care dorește să declare succesul ”operațiunii speciale” pe care a demarat-o.

ADVERTISEMENT

Un conflict de lungă durată nu este favorabil nimănui, mai ales Rusiei, care a ajuns rapid într-un punct semnificativ de izolare față de scena internațională. Dacă prima azi a luat prin surprindere atât Ucraina, cât și restul Europei și al lumii, națiunea condusă de Zelenski s-a regrupat rapid și a început să reziste în fața atacurilor rușilor. Deși după doar o zi și o noapte de lupte, trupele lui Putin au ajuns în apropierea Kievului, rezistența e mai mare decât cea așteptată, astfel că bătălia nu este în favoarea liderului moscovit.

Acesta ar fi dorit să se declare victorios la o săptămână după declanșarea războiului. După spusele lui Andrei Fedorov, fost adjunct al ministrului de externe din Rusia, următoarele zile sunt cruciale pentru parcursul luptelor din Ucraina. Conform aceleiași surse, ordinul inițial dat de Putin a fost ca ”operațiunea militară să fie victorioasă până pe 2 martie.” Totuși, Fedorov subliniază că ucrainenii sunt mai îndârjiți să lupte decât se aștepta Putin și chiar și răspunsul comunității occidentale, atât prin sprijinul oferit lui Zelenski, cât și prin sancțiunile impuse oponentului său, este mai semnificativ decât ar fi crezut liderul de la Kremlin.

ADVERTISEMENT

Dorința șefului statului rus este mai departe ca niciodată de a se înfăptui, însă, având în vedere modul în care decurge această ”operațiune” declanșată în zorii zilei de 24 februarie. Astfel, cele două părți au căzut de acord să participe la negocieri de pace, pentru a găsi o rezolvare amiabilă, pe cale diplomatică, acestui conflict care are deja urmări grave pentru ambele țări și nu numai.

Negocieri fără precondiții, cheia unei soluții diplomatice

Fedorov declara, în acest context, că are încredere că aceste negocieri vor avea un rezultat pozitiv. ”Ar trebui să meargă să discute fără precondiții de vreun fel. Știu care este poziția prietenilor mei de la Kiev și a puterii din Ucraina. Ei sunt pregătiți să ia loc la masă și să discute fără precondiții”, afirma fostul adjunct din Ministerul de Externe, conform aljazeera.com.

ADVERTISEMENT

Discuția despre negocierile pentru pace a apărut încă de la debutul conflictului armat din Ucraina, iar acestea se concretizează după ce Zelenski și omologul său, Aleksandr Lukașenko, au căzut de acord ca întâlnirea reprezentanților ucraineni și ruși să aibă loc în Belarus, într-o zonă aflată aproape de graniță.

Astfel, negocierile pentru pace ar fi debutat la ora 12, ora României, informația fiind confirmată de guvernele ambelor părți. Ucrainenii au un obiectiv clar la aceste discuții: ”încetarea imediată a focului și retragerea trupelor ruse.” În paralel, Kremlinul nu a dat informații publice referitoare la ceea ce își dorește să obțină de la Ucraina pentru a înceta ostilitățile. Totuși, după spusele lui Vladimir Medinski, negociator din tabăra rusă, țara dorește să ajungă la un acord ”care este în interesul ambelor părți.”

ADVERTISEMENT

Totuși, cu câteva zile în urmă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului afirma că există o singură condiție esențială pe care rușii o vor pentru a putea discuta despre pace. Anume ca statul ucrainean să rămână neutru, fără să facă parte din NATO sau din Uniunea Europeană. ”Moscova este gata să negocieze termenii pentru a se face pace cu Kievul. În schimb, Ucraina ar trebui să garanteze un statut neutru, nu NATO, nu UE, cu promisiunea că nu vor avea arme pe teritoriul său”, transmitea Dmitri Peskov.

Dacă intrarea Ucrainei în NATO este un scenariu destul de puțin probabil, așa cum chiar diverși oficiali din cadrul alianței au sugerat în ultima vreme, nu e clar ce se poate face pentru intrarea țării în UE. Chiar în cursul zilei de luni, Volodimir Zelenski a transmis un mesaj în care solicită blocului comunitar să demareze o procedură specială, de urgență, prin care țara pe care o conduce să poată adera mai rapid la Uniune.

ADVERTISEMENT