News

Vladimir Putin poate rămâne președinte al Rusiei până în 2036. Rezultatul referendumului, anunțat înainte de închiderea urnelor

01.07.2020 | 19:54
Vladimir Putin poate ramane presedinte al Rusiei pana in 2036 Rezultatul referendumului anuntat inainte de inchiderea urnelor
ADVERTISEMENT

Referendumul privind modificarea Constituției ruse a fost aprobat,  rezultatele parțiale fiind anunțate dinainte de închiderea urnelor. Modificarea îi va permite lui  Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate de președinte și să rămână la cârma Rusiei până în 2036, informează Reuters citată de Agerpres.

Primele rezultate parțiale au fost  anunțate  cu cinci ore înainte ca urnele să se închidă.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale din Rusia, peste 70% din voturile numărate au fost favorabile modificării Constituției, împotrivă fiind mai puțin de 29%. Rezultatele au fost anunțate după numărare a 2,68% din voturi. Noile rezultate parțiale vor fi anunțate la ora 22, ora României.

ADVERTISEMENT

Rușii, momiți să voteze la referendum

Referendumul s-a desfășurat pe durata unei întregi  săptămâni, rușii fiind încurajați  de autorități să participe la vot prin tombole care constă în apartamente precum și prin promovarea celorlate măsuri din pachetul de reformă constituțională, precum protecția pensiilor și interzicerea de facto a căsătoriilor între persoanele de același sex.

La ordinele președintelui Putin, persoanele care au mers să voteze însoțite de copii  au primit un premiu de 10.000 de ruble, echivalentul a 141 de dolari.

ADVERTISEMENT

Pentru validarea referendumului este necesară  prezența a cel puțin 50% dintre alegători, iar potrivit  datelor oficiale până miercuri la prând 60% dintre rușii cu drept de vot își exprimaseră opțiunea.

Actualul mandat al președintelui  Putin expiră în 2024, iar potrivit proiectului  de reformă a Constituției va mai putea candida de încă două ori. Deocamdată Putin nu a precizat dacă se va  folosi de noile prevederi pentru a rămâne la conducerea Rusiei până în  anul 2036.

ADVERTISEMENT

Într-un discurs ţinut marţi seara, preşedintele nu a menţionat efectul referendumului asupra carierei sale. Practic, în 2024, când se încheie actualul mandat, el va putea fi ales din nou pe un termen de şase ani şi va putea candida din nou şi în 2030. Putin susţine că nu s-a decis încă în privinţa candidaturii.

Potrivit unui sondaj realizat de Levada, 60% dintre ruși au o opinie favorabilă despre Vladimir Putin, în vârstă de 67 de ani.

ADVERTISEMENT

Opozanții lui Putin, împiedicați să protesteze

Un  mic grup de activiști a  protestat în Piața Roșie din Moscova scriind cu trupurile pe caldarâm 2036. Imediat au fost arestați  de poliție sub pretextul că au încălcat interdicția legată de adunările publice,  impusă odată cu epidemia de coronavirus.

Tot epidemia a fost invocată pentru derularea referendumului timp de o săptămână  astfel încât să fie evitată agloemrația la urne.

Fără posibilitatea de a protesta în stradă, opoziția a contestat referendumul în mediul online, unde a publicat fotografii  cu secții de votare amenajate în scări de bloc, curți  sau chiar în portbagajul  unei mașini.

ADVERTISEMENT