News

Vladimir Putin, primele contre cu noul președinte al Ucrainei! Ce mesaj dur i-a transmis omologului său

20.05.2019 | 15:57
Vladimir Putin primele contre cu noul presedinte al Ucrainei Ce mesaj dur ia transmis omologului sau

Vladimir Putin a avut deja primele contre cu noul președinte al Ucrainei! Șeful statului rus a precizat, prin vocea purtătorului său de cuvânt de la Kremlin, că nici nu se gândește să-l felicite pentru învestirea în funcţie pe Volodimir Zelenski. Acesta a mai spus că este de acord să facă acest lucru dacă omologul său va face primele progrese în soluţionarea conflictului din Donbas şi va ameliora relaţiile cu Rusia.

Vladimir Putin, primele contre cu noul președinte al Ucrainei!

„Crimeea este o regiune a Federaţiei Ruse, problema apartenenţei ei nu se pune. În privinţa apartenenţei Crimeii, aici, aşa cum am spus în mod repetat, în general, o astfel de întrebare nu există şi nu poate exista: Crimeea este una dintre regiunile Rusiei, a afirmat Dmitri Peskov, la ordinul lui Putin. Totul vine după ce în discursul rostit la ceremonia de învestire, noul preşedinte ales al Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că îi revine ca primă sarcină să ajungă la o încetare a focului în Donbas, în estul ţării. Noul șef al statului din Ucraina s-a declarat dispus la adoptarea unor decizii complexe în acest sens.

„Prima noastră sarcină este să realizăm o încetare a focului în Donbas’, a spus Zelenski, în discursul său inaugural, după ce a preluat funcţia de şef al statului într-o ceremonie solemnă în Rada Supremă (parlamentul unicameral) de la Kiev.  Vă pot asigura că sunt dispus să fac totul pentru ca eroii noştri să nu mai continue să moară. Nu mi-e teamă să iau decizii complexe. Sunt dispus să-mi pierd popularitatea şi, dacă este necesar, chiar şi funcţia, pentru a instaura pacea, a afirmat noul preşedinte ucrainean.

Vladimir Putin, primele contre cu noul președinte al Ucrainei! Putin
Vladimir Putin vrea ca Ucraina să facă primul pas și să renunțe la anumite teritorii. Ramil Sitdikov / Sputnik

Zelenski, solicitări clare de la Rusia

Zelenski nu s-a oprit aici și a afirmat că pacea trebuie să vină fără pierderi de teritorii. „Nu noi am început războiul, dar noi va trebui să-l încheiem. Suntem pregătiţi pentru dialog şi sunt convins că primul pas pentru începerea acestui dialog va fi întoarcerea tuturor prizonierilor ucraineni acasă”, a mai subliniat președintele Ucrainei. Mai mult de atât, într-o conferință de presă, Zelenski a precizat că insula Crimeea, anexată de Rusia în 2014 şi regiunea Donbas reprezintă teritorii ucrainene.

Astfel, într-un ropot de aplauze, Zelenski a mai adirmat că nu crede că este absolut deloc corect să se vorbească despre „recuperarea teritoriilor pierdute”, deoarece „nu poţi pierde ceea ce îţi aparţine de drept”.