Vladimir Putin a ajuns luni seară în Mongolia, un stat membru al Curții Penale Internaționale (CPI). Vizita liderului de la Kremlin este prima într-o țară care, teoretic, trebuie să dea curs mandatelor emise de CPI.
Vizita președintelui Federației Ruse în Asia vine pe fondul apelurilor internaționale ca autoritățile de la Ulan Bator să-l aresteze pe acesta. Încă din martie 2023, pe numele lui Putin, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pentru crime de război.
Curtea Penală Internațională, statele occidentale şi autoritățile ucrainene au îndemnat Mongolia să-l aresteze pe Vladimir Putin, vizat de acest mandat emis anul trecut.
Nu a existat însă în aceste zile nici măcar un semn că Mongolia ar intenționa să îl aresteze pe Putin. Dacă Occidentul spera să-l vadă pe Putin încătușat de îndată ce a aterizat în Mongolia, lucrurile au stat exact pe dos.
Luni seara, oficialii de la Ulan Bator au întins un covor roșu și au adus garda de onoare pentru liderul rus pe aeroportul internațional din Capitală. Liderul de la Moscova a venit din regiunea rusă Tuva.
Încă de săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că preşedinţia rusă ”nu are nicio îngrijorare” în legătură cu posibilitatea arestării lui Putin. ”Desigur, toate aspectele vizitei au fost pregătite în mod minuţios“, a adăugat Peskov.
Încă din 2000, Mongolia a semnat Statutul de la Roma, adică tratatul ce reprezintă actul fondator al Curţii Penale Internaţionale. Acesta spune că fiecare stat membru este obligat să reţină orice persoană de pe teritoriul său care face obiectul unui mandat de arestare al CPI. Era și cazul lui Vladimir Putin.
Mai exact, în prezent, 124 de state membre ale CPI sunt obligate să îl aresteze pe Putin și să îl predea Curții de la Haga dacă va intra pe teritoriul lor. Mandatul CPI emis în 2023 îl acuză pe Putin de crime de război legate de deportarea ilegală și transferul a mii de copii ucraineni din zonele ocupate din Ucraina în Federația Rusă.
Primirea cu fast a lui Putin la Ulan Bator și ne-arestarea sa au înfuriat Kievul. Prin refuzul de a-l aresta pe Vladimir Putin, Mongolia a dat o ”lovitură grea Curții Penale Internaționale (CPI) și dreptului penal internațional”, spune purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean, Georgy Tikhyi, citat de publicația The Guardian.
”Mongolia a permis unui criminal acuzat să scape de justiție, împărțind astfel responsabilitatea pentru crimele sale de război. Vom lucra cu partenerii pentru a ne asigura că acest lucru are consecințe pentru Ulan Bator”, a scris Tikhiy pe social media.