News

Vladimir Putin și-a mărit salariul. Care este câștigul anual al președintelui Rusiei

Președintele rus Vladimir Putin a semnat decretul prin care sunt majorate o parte dintre salariile demnitarilor începând cu 1 octombrie.
24.09.2022 | 12:38
Vladimir Putin sia marit salariul Care este castigul anual al presedintelui Rusiei
Salariul lui Vladimir Putin este de circa 10.000 de euro pe lună/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Vladimir Putin, președintele Rusiei, a semnat un decret prin care salariile demnitarilor sunt majorate cu 4%, scrie publicația Kommersant, preluată de Digi24.ro.

Salariul lui Putin, sub 10.000 de euro pe lună

Decretul a fost deja publicat pe portalul de informații juridice al Rusiei. Printre beneficiarii majorării, sunt chiar președintele rus, premierul Mihail Mișustin, procurorul general Igor Krasnov, șeful Comitetului de Investigații Aleksandr Bastrikin, ministrul de Externe Serghei Lavrov ș.a.

ADVERTISEMENT

Potrivit informațiilor din declarațiile de avere ale lui Vladimir Putin, șeful statului rus are venituri relativ modeste. Astfel, în anul 2021, Putin a câștigat 10.200.000 de ruble, echivalentul a 112.000 de euro, ceea ce înseamnă că salariul său este mai mic de 10.000 de euro pe lună.

Pe de altă parte, există speculații potrivit cărora averea lui Vladimir Putin ar fi una uriașă. În iunie 2022, au publicat rezultatele unei investigații care a durat mai mult de un an, anchetă din care rezultă că există o rețea de oligarhi ruși din care face parte și președintele rus care ar gestiona în comun active de peste 4,5 miliarde de dolari.

ADVERTISEMENT

Acestea sunt deținute de persoane, companii și organizații caritabile separate legate printr-un nume de domeniu de e-mail comun, LLCInvest.ru.

LLCInvest seamănă cel mai mult cu o cooperativă sau o asociație, în care membrii săi pot face schimb de beneficii și de proprietăți”, a declarat un expert anti-corupție din Rusia, sub protecția anonimatului.

ADVERTISEMENT

Reședințele ascunse ale președintelui rus

Acuzațiile că Putin ar fi strâns o avere impresionantă au apărut la scurtă vreme după ce acesta ar fi ajuns la putere. Omul de afaceri Serghei Kolesnikov afirma în 2012 că a orchestrat un plan care a permis unui grup de oligarhi ruși să adune sume mari de bani într-un fel de ”fond de investiții” de care ar fi beneficiat chiar Putin. Kremlinul a negat acuzațiile, iar Kolesnikov a trebuit să fugă din Rusia, de teama unui asasinat.

De asemenea, disidentul Aleksei Navalnîi a prezentat imagini filmate cu drona al unui palat uriaș construit la Gelendzhik, pe țărmul Mării Negre, despre care ar fi spus că aparține lui Vladimir Putin. Ulterior, oligarhul Arkadi Rotenberg, care se află sub incidența sancțiunilor UE și SUA, a pretins că este proprietarul luxoasei reședințe.

ADVERTISEMENT

Vladimir Putin ar fi și proprietarul unei vile situate la nord de Sankt-Petersburg, vilă care, oficial, a fost deținută de către Oleg Rudnov, un prieten din copilărie al președintelui rus. Ulterior, vila a fost moștenită de fiul lui Rudnov, Serghei.

ADVERTISEMENT