News

Exercițiile SUA și NATO din Marea Neagră, considerate o ”provocare serioasă” de către Vladimir Putin

În opinia președintelui Rusiei, Vladimir Putin, exercițiile demarate de SUA și NATO în Marea Neagră sunt o ”provocare serioasă” pentru Kremlin în această perioadă.
16.11.2021 | 07:59
Exercitiile SUA si NATO din Marea Neagra considerate o provocare serioasa de catre Vladimir Putin
ADVERTISEMENT

Tensiunile dintre Rusia și forțele SUA și NATO, prezente în această perioadă în apele Mării Negre, par să se accentueze de la o săptămână la alta.

În timpul unei convorbiri telefonice cu omologul său francez, Emmanuel Macron, președintele rus Vladimir Putin a numit exercițiile militare desfășurate de Washington și NATO în Marea Neagră o ”provocare” la adresa Kremlinului.

ADVERTISEMENT

Vladimir Putin consideră exercițiile SUA și NATO din Marea Neagră drept o ”provocare serioasă”

În convorbirea avută de cei doi șefi de stat, Putin ”a atras atenţia asupra caracterului provocator al exerciţiilor de mare amploare desfăşurate de Statele Unite şi de unii dintre aliaţii lor în Marea Neagră şi care sporesc tensiunile dintre Rusia şi NATO”, a indicat Kremlinul, conform The Moscow Times.

Aceste comentarii acide ale liderului rus au venit după ce țările occidentale au tras un semnal de alarmă cu privire la activitățile militare ruse din apropierea Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Potrivit Palatului Elysee, Macron i-a spus lui Putin că Franța este pregătită să apere integritatea teritorială a Ucrainei.

Săptămâna trecută, același Putin a spus, din nou, că Rusia a considerat exercițiile recente din Marea Neagră ale SUA și ale altor nave NATO ca fiind o ”provocare serioasă”.

ADVERTISEMENT

Președintele face referire participarea mai multor nave militare americane la exerciţii în Marea Neagră, despre care Moscova a afirmat săptămâna trecută că le ‘”monitorizează”.

Putin, acuzații la adresa Ucrainei: ”Are o politică distructivă”

Tensiunile în zona estică a continentului au crescut în ultimele zile, Statele Unite și Uniunea Europeană exprimându-și îngrijorarea cu privire la recenta acumulare de forțe ruse la granița cu Ucraina la Marea Neagră.

ADVERTISEMENT

La rândul său, Vladimir Putin a acuzat Kievul că urmează o ”politică distructivă”, menționând că ”Ucraina a folosit recent drone în zona de conflict”, potrivit Kremlinului.

Conflictul din Ucraina a ucis până în prezent peste 13.000 de oameni, din 2014 de când a început.

Un cuvânt important de spus în zonă îl are și SUA. Secretarul de stat Antony Blinken a avertizat Rusia să nu facă o altă ”greșeală gravă” cu privire la Ucraina.

Situația din această regiune a fost foarte tensionată de la anexarea Crimeei Ucrainei de către Rusia în 2014. De atunci, Ucraina se află în conflict cu separatiștii pro-ruşi în partea de est a teritoriului său.

ADVERTISEMENT