News

Vladimir Putin va respinge oferta de pace în Ucraina a lui Donald Trump. Un magnat rus dezvăluie adevăratele planuri ale Moscovei

Planul de pace în Ucraina al lui Donald Trump va fi respins de Vladimir Putin. Un magnat rus spune ce condiții vrea Kremlinul
02.12.2024 | 16:28
Vladimir Putin va respinge oferta de pace in Ucraina a lui Donald Trump Un magnat rus dezvaluie adevaratele planuri ale Moscovei
Magnatul Konstantin Malofeiev spune că negocierile trebuie să cuprindă toate preocupările de securitate ale Moscovei / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Angajamentul lui Donald Trump de a pune capăt războiului Rusiei din Ucraina este sortit eșecului dacă președintele ales al SUA nu implică discuții mai ample privind preocupările Moscovei în materie de securitate, a avertizat un partizan influent al liniei dure, apropiat de Kremlin.

Konstantin Malofeiev: „Îi spunem să se ducă dracului, pentru că nu ne place nimic din planul de pace”

Konstantin Malofeiev, un magnat rus care face obiectul sancțiunilor occidentale, a declarat pentru Financial Times că este probabil ca președintele Vladimir Putin să respingă un plan de pace propus de trimisul special pentru conflictul din Ucraina, Keith Kellogg, numit recent de Donald Trump.

ADVERTISEMENT

„Kellogg vine la Moscova cu planul său, noi îl acceptăm și apoi îi spunem să se ducă dracului, pentru că nu ne place nimic din el. Aceasta ar fi întreaga negociere”, a declarat Malofeiev într-un interviu acordat într-o stațiune de lux din Dubai. „Pentru ca discuțiile să fie constructive, trebuie să vorbim nu despre viitorul Ucrainei, ci despre viitorul Europei și al lumii”, a adăugat el.

Konstantin Malofeiev a declarat că Donald Trump ar putea pune capăt conflictului din Ucraina doar dacă ar reveni asupra deciziei Washingtonului privind utilizarea armelor avansate cu rază lungă de acțiune și l-ar înlătura din funcție pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, apoi ar accepta să se întâlnească cu Vladimir Putin și „să discute toate problemele ordinii mondiale la cel mai înalt nivel”.

ADVERTISEMENT

„Lumea se află în pragul unui război nuclear”

El a avertizat că „lumea se află în pragul unui război nuclear” după ce Kievul a lansat rachete cu rază lungă de acțiune fabricate în SUA și Marea Britanie pe teritoriul Rusiei, iar Vladimir Putin a răspuns prin lansarea unei rachete balistice experimentale cu capacitate nucleară asupra Ucrainei.

Cu doar câteva zile înainte de numirea sa, Keith Kellogg a declarat pentru Fox News că Washingtonul ar trebui să sfideze Rusia, ca răspuns la recenta lovitură cu rachetă balistică a lui Putin asupra orașului ucrainean Dnipro și la amenințările cu escaladarea în continuare. „Putin a folosit racheta cu capacitate nucleară din motive psihologice”, a declarat Kellogg.

ADVERTISEMENT

„Nu a folosit-o pentru că a fost eficientă din punct de vedere militar, ci pentru că vrea să spună Occidentului: vedeți ce pot face?”, a adăugat el. În loc să „să dea înapoi”, a continuat Kellog, SUA și aliații occidentali ar trebui să se „mobilizeze, deoarece Putin nu va începe un război nuclear în Europa”.

„Va exista o zonă de radiații”

Cu toate acestea, Konstantin Malofeiev a susținut că, dacă SUA nu sunt de acord să își reducă sprijinul pentru Ucraina, Rusia ar putea lansa o armă nucleară tactică. „Va exista o zonă de radiații în care nimeni nu va intra vreodată în timpul vieții noastre”, a spus el. „Și războiul se va încheia”.

ADVERTISEMENT

El a spus că Moscova ar vedea-o ca pe o condiție de durată pentru pace doar dacă Donald Trump ar fi dispus să discute alte puncte fierbinți globale, inclusiv războaiele din Orientul Mijlociu și alianța în creștere a Rusiei cu China – și o recunoaștere de către SUA a faptului că Ucraina face parte din interesele fundamentale ale Kremlinului.

„Ne dorim o pace pe termen lung – un fel de acord general cu privire la ordinea globală”, a declarat Malofeiev. „Trump vrea să intre în istorie, va avea 80 de ani în curând, este bunic. Nici Putin nu mai are 50 de ani. Aceasta va fi moștenirea pe care ne-o vor lăsa amândoi”, a spus el.

Ideile lui Konstantin Malofeiev merg chiar mai departe decât condițiile pe care Vladimir Putin le-a stabilit pentru o posibilă încetare a focului, care ar cere Ucrainei să cedeze Rusiei patru regiuni de pe linia frontului și să accepte să nu adere niciodată la NATO.

Magnatul, pe lista sancțiunilor occidentale

Magnatul, creștin ortodox, nu deține o poziție oficială, dar a fost adesea un indicator important pentru virajele politicii dure a Kremlinului. În septembrie, s-a căsătorit cu Maria Lvova-Belova, comisarul Kremlinului pentru drepturile copiilor, care este căutată de Curtea Penală Internațională pentru presupusa crimă de război de răpire a copiilor din Ucraina.

Konstantin Malofeiev a fost adăugat pe listele de sancțiuni occidentale pentru rolul său în anexarea Crimeei de către Rusia în 2014. SUA au transferat milioane de dolari din activele înghețate ale lui Malofeyiv pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei și l-au inculpat pentru eludarea sancțiunilor.

„Vechea mașinărie militară sovietică funcționează din nou”

În ciuda inflației galopante și a dificultăților legate de lanțul de aprovizionare din cauza sancțiunilor occidentale, Malofeiev a declarat că investițiile în război au „vindecat” economia Rusiei prin revigorarea industriei sale de apărare, unde fabricile lucrează non-stop în trei schimburi, și prin provocarea unui boom al consumului.

„Vechea mașinărie militară sovietică funcționează din nou, iar în întreaga Rusie oamenii trăiesc mult mai bine decât înainte de război”, a spus el. „Oamenii care lucrează în industria de apărare, în agricultură, pe piața de consum, pe teren în piețele locale – aceștia reprezintă 90% din populație și sancțiunile nu îi afectează deloc. Le place”, potrivit magnatului.

„Amenințarea externă ne face mai puternici”

Deși Vladimir Putin a cerut Occidentului să-și retragă toate sancțiunile împotriva Rusiei pentru o posibilă încetare a focului, Konstantin Malofeiev a susținut că presiunea condusă de SUA a ajutat la ralierea sprijinului pentru Kremlin din partea unor aliați precum China, Iran și Coreea de Nord.

„Amenințarea externă este esențială pentru a ne face mai puternici. Cu cât există conflicte și confruntări mai lungi, cu atât regimurile devin mai puternice, deoarece este mai ușor să mobilizezi populația pentru susținerea deplină a liderilor”, a spus el.

ADVERTISEMENT