News

Vladimir Tismăneanu, amendat de Consiliul Național pentru Combarea Discriminării după ieșirea rasistă de pe Facebook

06.05.2020 | 20:33
Vladimir Tismaneanu amendat de Consiliul National pentru Combarea Discriminarii dupa iesirea rasista de pe Facebook
ADVERTISEMENT

Profesorul Vladimir Tismăneanu a fost amendat de CNCD după ce a ironizat comunitatea romă cu o postare pe Facebook, considerată rasistă. Cu toate că a scandalizat opinia publică, Tismăneanu s-a scuzat insistând că nu este rasist.

Vladimir Tismăneanu, amendat de CNCD

În urmă cu o lună, Vladimir Tisnmăneanu, cunoscutul istoric și politolog, a postat pe Facebook o fotografie cu mai multe ciori pe un gard, alături de mesajul „Aeroportul Țăndărei. Toate zborurile sunt anulate. Super tare”.

ADVERTISEMENT

Postarea rasistă ironiza populația de etnie romă din Țăndărei, care se afla în carantină. Profesorul de la Universitatea din Maryland a fost sancționat de Consiliul Național pentru Combataterea Discriminării (CNCD) cu 5.000 de lei.

Asta, cu toate că Tismăneanu s-a scuzat că nu a știut că postarea e rasistă și și-a cerut scuze tuturor. În apărarea lui Tismăneanu au sărit mai multe personalități, inclusiv Mircea Cărtărescu, care au dat asigurări că Tismăneanu nu este rasist.

ADVERTISEMENT

Nu-i deslușisem implicațiile rasiste, nu trăiesc în România, nu cunosc o mulțime de detalii”, s-a scuzat acesta, după care a șters postarea. În replică, președintele CNCD, Csaba Asztalos a declarat public că-i acceptă scuzele lui Tismăneanu.

Cu toate acestea, istoricul s-a ales cu o amendă de 5.000 de lei din partea CNCD pentru derapajul rasist.

ADVERTISEMENT

Fapta dl. Vladimir Tismăneanu din data de 11.04.2020 de a posta pe pagina sa de socializare o fotografie care ilustrează mai multe păsări (ciori) ce stau așezate pe un gard, imagine însoțită de textul: „Aeroportul Țăndărei. Toate Zborurile sunt anulate”, alături de comentariul dl. Tismăneanu: „Super tare”, constituie discriminare potrivit art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000”, se arată în comunicatul CNCD.

„Profesorul Vladimir Tismăneanu și-a cerut scuze pentru „meme-ul rasist, nepotrivit şi mai ales jignitor”, au tranmis cei de la CNCD.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții Universității din Maryland, unde lucrează profesorul, s-au declarat „tulburați”, însă au acceptat scuzele lui Tismăneanu.

ADVERTISEMENT