Life

Vocea amenințătoare a lui Darth Vader, recreată de o companie din Ucraina, cu ajutorul inteligenței artificiale. Detalii inedite despre producția Obi-Wan Kenobi

Vocea lui Darth Vader nu moare! James Earl Jones a fost de acord ca glasul său de acum 45 de ani să fie prelucrat de o companie ucraineană.
26.09.2022 | 12:59
Vocea amenintatoare a lui Darth Vader recreata de o companie din Ucraina cu ajutorul inteligentei artificiale Detalii inedite despre productia ObiWan Kenobi
Darth Vader, personaj legendar din universul Star Wars. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

James Earl Jones, legendarul actor în vârstă de 91 de ani care a dat universului Star Wars cea mai impunătoare voce din spațiul cosmic, cea a lui Darth Vader, și-a dat acordul ca glasul său să fie recreat de o companie ce folosește inteligența artificială.

Vocea lui Darth Vader, înviată de ucraineni

Informația a fost publicată într-un reportaj al revistei Vanity Fair, care dezvăluie că pentru recrearea celebrei voci amenințătoare lucrează ucrainenii de la Respeecher. Cu ajutorul tehnologiei de ultimă oră, fanii serialului Obi-Wan Kenobi de pe Disney+ vor auzi vocea de acum 45 de ani a celebrului actor.

ADVERTISEMENT

În mod evident, odată cu trecerea anilor, vocea lui Jones s-a schimbat destul de mult. Doar că… inteligența artificială poate să facă minuni, recuperând-o în cea mai așteptată producție a momentului.

Respeecher utilizează voci din arhivele Star Wars și, cu ajutorul unui algoritm al Inteligenței Artificiale, pot fi create noi dialoguri cu vocea lui Darth Vader de acum 45 de ani. Matthew Wood, supervizorul de la LucasFilm, este extrem de încântat de munca pe care o fac ucrainenii, prinși într-un război real declanșat de invazia rusească din 24 februarie 2022.

ADVERTISEMENT

Bogdan Belyaev, unul din oamenii de bază de la Respeecher, muncește în condiții vitrege de ceva vreme pentru recrearea vocii lui Darth Vader, printre bombele și rachetele rusești.

James Earl Jones și-a dat acordul pentru recrearea vocii sale

Jones a dat semne că nu mai putea duce rolul mai departe, încă de la producția „Star Wars: Ascensiunea lui Skywalker”. „A luat în calcul de atunci posibilitatea să nu mai joace acest personaj”, a declarat Wood. Întrebarea firească a producătorilor a fost: „Ce facem în această situație?”.

ADVERTISEMENT

Actorul a fost convins, în cele din urmă, să își dea acordul pentru ca vocea sa de acum 45 de ani să fie folosită de Inteligența Artificială pentru „Obi-Wan Kenobi”.

„Contribuim astfel la economia Ucrainei”

Directorul Respeecher, Alex Serdiuk, face tot posibilul pentru a nu dezamăgi LucasFilm. Aceasta e o oportunitate de aur pentru niște tineri prinși într-un război nemilos, mai ales că Darth Vader le aduce, în acest fel, niște locuri de muncă destul de bine plătite în tot acest context greu.

ADVERTISEMENT

„Creăm locuri de muncă pentru oameni. Plătim salarii. Contribuim astfel la economia Ucrainei. E ceva destul de semnificativ”, a spus directorul general al companiei.

„Cu ceva noroc, oamenii vor auzi de Ucraina și mai mult. Vor auzi de comunitatea noastră tehnologică, de start-up-urile noastre, mulțumită acestei producții”, a adăugat Serdiuk.

„Obi-Wan Kenobi” se întoarce pe platforma Disney+ din 26 octombrie 2022 cu „Poveștile lui Jedi”.

 

ADVERTISEMENT