Stiri sportive

SUPER REPORTAJ! Andrei Vochin, din „lumea reală a fotbalului!”

FANATIK a realizat un reportaj surprinzător cu actualul consilier al preşedintelui FRF, Răzvan Burleanu. Fostul redactor-şef adjunct al Gazetei povesteşte cum s-a rupt de presă, de ce a...
26.08.2015 | 00:06
SUPER REPORTAJ Andrei Vochin din lumea reala a fotbalului

FANATIK a realizat un reportaj surprinzător cu actualul consilier al preşedintelui FRF, Răzvan Burleanu. Fostul redactor-şef adjunct al Gazetei povesteşte cum s-a rupt de presă, de ce a făcut-o, dar mai ales ce a realizat în anul şi jumătate de cînd e în „cealaltă barcă”

A lăsat în urmă, brusc şi întîmplător, 24 de ani de presă. S-a retras de la Gazeta Sporturilor după un telefon care, iniţial, l-a căutat pe Cătălin Tolontan. Numai că mesajul nu era pentru şeful publicaţiei! „Vreau să lucrez cu Andrei Vochin!”, a transmis Răzvan Burleanu, cel care a reuşit, surprinzător la acea vreme, să ajungă şeful Federaţiei. Andrei îşi aminteşte de întîlnirea cu Burleanu, de timpul de gîndire pe care i l-a cerut pentru a da răspunsul, de familia lui care nu prea a fost de acord… Dar şi ce i-a cerut el şefului de la FRF. Iar acesta a acceptat! Vochin a avut de pus în balanţă şi salariul, mai mic la Federaţie decît la Gazetă, dar a ales, pînă la urmă, provocarea. La un an şi jumătate de consiliere a lui Burleanu, Andrei Vochin vede altfel lucrurile: „Intri în lumea reală a fotbalului, vezi exact problemele!”

Propunerea

„Eu nu l-am cunoscut pe omul ăsta. Vorbisem, în campanie, cu toţi cei care au candidat. Vorbisem pe tema care mă interesa pe mine cel mai mult. Ce aveţi de gînd să faceţi cu aceşti copii şi juniori? Cum aveţi de gînd să dezvoltaţi aici, pentru că marea problemă aici e? Eu vorbisem cu toţi, ca ziarist. Cu Popescu, cu Avram, cu Chivorchian… Cu omul ăsta, Răzvan Burleanu, nu vorbisem niciodată. În fine, s-a întîmplat ce s-a întîmplat, a cîştigat alegerile şi, la vreo două zile, am fost abordat”, îşi aminteşte Vochin. La Gazetă a sunat telefonul! Era Răzvan Burleanu, care voia o convorbire cu Tolontan. Andrei Vochin povesteşte cum s-au derulat lucrurile: „A venit la mine Cătălin Tolontan şi mi-a spus că are o solicitare de la noua conducere a Federaţiei. Că este interesată dacă eu aş vrea să lucrez cu ei! Şi dacă poate să mă sune noul preşedinte”. Andrei se amuză apoi: „Adică, fiind jucător sub contract, nu m-a contactat direct, nu eram în ultimele şase luni!” Răspunsul lui Vochin a fost afirmativ, astfel că Răzvan Burleanu l-a sunat. „Mi-a spus să ne vedem la sediul FRF. Era într-o vineri, aveam emisiune, aşa că i-am transmis că pot să vin ceva mai tîrziu. OK! Am venit, mi-a propus, mi-a arătat proiectul, mi-a spus ce vrea să facă, unde vrea să mă folosească. Am cerut timp de gîndire”, îşi aminteşte actualul consilier al preşedintelui FRF.

E pe minus cu salariul!

Două săptămîni a analizat Andrei Vochin oferta! S-a sfătuit cu familia, care a strîmbat din nas, dar dacă Andrei voia provocarea, cum puteau să-l oprească oamenii pe care-i îndrăgeşte cel mai mult? „Am ajuns la concluzia că locul cel mai bun pentru mine la FRF este să fiu consilierul lui Răzvan Burleanu, pe probleme tehnice şi de comunicare. Nu mi-a fost uşor în alea două săptămîni să aleg. Eu, dacă în viaţa mea am cîştigat bani din presă, am pus atunci în balanţă tot. Impulsul de a intra în fotbal a fost mai mare decît faptul că am pierdut nişte bani, venind de la Gazetă”, spune Vochin. „Da, salariul era mai mare dincolo. Diferenţa s-ar putea recupera, să zic aşa, numai cu performanţe. Asta însemnînd calificări la turnee finale ale echipelor de juniori. În acest moment, şansa este mică. În ultimii 11 ani, din 22 de încercări doar una a reuşit! După socotelile financiare pe care mi le-am făcut, ar trebui ca în fiecare an să se califice o echipă, să pot echilibra salariul. Dacă se califică una, sînt pe banii de la Gazetă, dacă două, sînt pe plus. După primul an, cînd nu s-a calificat nici una, sînt pe minus la salariu”, se amuză Andrei. „Nu e problema banilor aici. Cîştig foarte multă experienţă. Una e să stai sub globul de sticlă al redacţiei, alta să intri în lumea reală, să vezi exact problemele”, povesteşte consilierul FRF.

Cum i-a cîştigat preşedintele încrederea

După ce s-a hotărît să părăsească locul în care a lucrat aproape 25 de ani, Andrei Vochin a ţinut să aibă o discuţie, înainte de se înhăma la noul job, cu Răzvan Burleanu. Poate a fost şi curiozitatea! „Eşti sigur că vrei să lucrezi cu mine? Asta pentru că am pus o grămadă de condiţii. Toate înspre zona de dezvoltare a copiilor şi juniorilor, spre zona de moralitate şi integritate a acestora. I-am lăsat de înţeles că nu vreau să aud de intervenţii, genul: hai, băi, să-l punem antrenor pe cutare, că-i prieten cu ăla, sau să-l convocăm pe copilul ăla, pentru că taică-su e… şef de post, să zic aşa”, dezvăluie Vochin. Răspunsul lui Burleanu a fost ferm: „Da, de asta vreau să lucrez cu tine!”

L-a „executat” pe Ogăraru

Exemplul care l-a convins pe Vochin de moralitatea lui Burleanu a fost George Ogăraru. „Cînd am venit aici, primul lucru pe care l-am făcut a fost să dau drumul la Comisia Tehnică. Pînă atunci, era doar pe hîrtie. Pur şi simplu, am strîns oamenii şi i-am pus să lucreze. În comisie, am făcut criterii de alegere pentru antrenori. Şi-a depus dosarul şi George Ogăraru. El îl ajutase pe Răzvan în campanie. Fusese în echipa lui de promovare. George voia să fie antrenor la un lot de aici. Atunci, Răzvan mi-a spus: vedeţi dacă se încadrează! Nici la Under 15, nici la Under 19 nu se încadra. Nu îndeplinea criteriile. Bun. M-am dus la Răzvan. M-a întrebat, George la ce lot e? I-am răspuns: Răzvan, George nu se potriveşte pe criterii nici acolo, nici acolo! Mi-a zis: OK, dacă nu se potriveşte, nu se potriveşte! Atunci mi-a cîştigat încrederea”, povesteşte Vochin.

„Preşedinte FRF? Niciodată!”

Andrei Vochin a dezvăluit că nu ţinteşte funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal. Mai mult, nici nu vrea să ajungă vreodată la cea mai înaltă funcţie a forului. „Aaaaa, după vreo trei luni, cînd eram prins în mai multe proiecte, a înmugurit în mintea unora că urmăresc asta. I-am spus-o şi lui Răzvan. Aşa cum 24 de ani nu am vrut poziţia lui Ioaniţoaia sau a lui Tolontan, deşi oamenii din conducere, fie că a fost Sîrbu, la Pro, fie familia Voiculescu, la Gazetă, cînd voiau să scape de nebunul de Tolontan au venit fermi la mine să preiau eu tot, nici aici nu vreau să fiu preşedinte!”, spune Andrei.

A mărit salariile antrenorilor

Pentru că proiectul lui este pentru copii şi juniori, Vochin a făcut prima mutare: a ţintit către antrenori. „Cînd am ajuns aici, antrenorii de copii şi juniori cîştigau 700-800 de euro. Acum, au toţi 1.800 de euro. Atît putem să dăm, deocamdată! Indiferent că antrenează la Under 15 sau la Under 19, salariile sînt egale. După mine, e mai important antrenorul de la Under 15, pentru că începe cu ei şi dacă acei copii încep cu un profesor bun, vor fi şi ei buni”, dezvăluie Vochin. Vorbeşte şi despre referenţii zonali, oamenii federaţiei din teritoriu. „Cîştigau 580 de lei pe lună! I-am dus la 1.500. Mai mult, acum răspund de cel mult două judeţe, nu de 3-4, ca înainte. Am mărit şi numărul lor”, aminteşte Andrei.

Şcoala de team-manager, creaţia sa

„Nu exista, practic. Sau, să zic, era ocupată de oameni care nu făceau faţă. Erau foşti jucători, cu probleme însă. Unii nu ştiau o limbă străină, alţii nu erau organizatori buni. Am făcut această fundaţie în ideea de a degreva antrenorul de toate problemele care apar, că n-are mingi, că n-are apă la teren, că trebuie să se ocupe de hotel… Totul a plecat de cînd era Gîlcă aici. A sunat odată de la Mogoşoaia, că nu ştiu cine nu-l lasă să intre pe teren. Sau altădată aveau nevoie de nişte mingi, că plecaseră într-un turneu în Scoţia. Şi nu le dădeau ăia mingi de care voia el. Şi iar suna el, în loc să-şi vadă de antrenament. De asta am înfiinţat team-manager! Vrem să facem o şcoală aici şi să dăm atestate. Uşor, uşor, în Liga 1 să stea pe bancă ăla care-i team manager, ăla care-i antrenor. Să eliminăm discuţiile şi controversele de acum, pentru că unii o fac pe antrenorii, dar nu sînt, pe team-managerii…”, a încheiat Andrei Vochin.

Proiectul numărul 1: centrele de excelenţă

De la sfîrşitul lunii august a anului trecut, Andrei Vochin a iniţiat proiectul său numărul unu. „Acum am pornit la drum. Ăia de la centrele din Timişoara şi Târgu Mureş au fost deja la o primă acţiune, la Mogoşoaia. Noi, Federaţia, ne ocupăm de tot! Copiii vor beneficia, prin departamentele pe care le-am creat, de serviciile de care are nevoie un sportiv profesionist. Departamentul medical, care în trecut nu spun că a lipsit, dar acum e superior. Am semnat, de asemenea, cu o firmă de psihologie sportivă. Copiii ăştia de la centrele de excelenţă vor avea în fiecare zi asistenţă. Am creat şi un departament de pregătire fizică. E ca la carte! Vreau ca aceşti copii, de 14-15 ani, să ştie ce înseamnă profesionismul. Şi să ne specializăm şi noi, mă refer la antrenori”, spune Vochin. „Şi mai sînt multe de spus, realizate şi în fază de proiect!”, a încheiat consilierul lui Burleanu.

„Stau într-un loc atît cît am succes!” (Andrei Vochin)
„Nu ştiu dacă mă voi întoarce în presă!” (Andrei Vochin)

Tags: