Advertorial

Vodafone, alături de Salvamont în salvarea de vieți. Ce tehnologie revoluționară a adus rețeaua de telecomunicații pe pârtiile din România

În perioada 2-5 martie, Salvamont România a organizat, alături de partenerul tehnologic Vodafone, o conferință de presă internațională în care și-a prezentat noua dronă.
06.03.2025 | 20:00
Vodafone, alături de Salvamont în salvarea de vieți. Ce tehnologie revoluționară a adus rețeaua de telecomunicații pe pârtiile din România. Sursă foto: Salvamont România
ADVERTISEMENT

Vodafone a fost prezent în intervalul 2-5 martie în Conferința de Presă Internațională organizată de Salvamont România. Rețeaua de telecomunicații și-a prezentat noua dronă, aceasta fiind destinată supravegherii pârtiilor pe timp de noapte.

Vodafone, alături de Salvamont în salvarea de vieți. Rețeaua de telecomunicații a adus pe piață o dronă revoluționară

În intervalul 2-5 martie a fost organizată Conferința Europeană a Salvatorilor pe Pârtiile de Schi în România, acest eveniment fiind cel mai mare de acest gen care a avut loc pe tărâm românesc. Ciprian Zamfirescu, alături de Sabin Cornoiu au găzduit salvatori montani din 16 țări diferite, cei din urmă fiind impresionați de noua tehnologie dezvoltată de Vodafone.

ADVERTISEMENT

Rețeaua de telecomunicații este parteneră a Salvamont de 20 de ani, alături de care au dezvoltat și o aplicație, iar legătura stabilă a fost concretizată în cadrul Conferinței Europene a Salvatorilor pe Pârtiile de Schi. Ciprian Zamfirescu, directorul de inovație și tehnologie Vodafone România, le-a prezentat invitaților, care au fost nu mai puțin de 180, drona inovatoare destinată survolării pe timp de noapte, dar și salvării persoanelor după o potențială avalanșă.

Vodafone a oferit în premieră către Salvamont o nouă dronă, cu noi capabilități, care poate supraveghea pârtiile de ski după închiderea programului. Astfel, o activitate care necesita personal uman este înlocuită acum de tehnologie. Totodată, drona are în componență inteligență AI și poate identifica peste 60.000 de indicii umane, care ar putea sugera că o persoană a fost prinsă sub o avalanșă. Ea poate decola în 15 secunde și poate ajunge la o altitudine de 100 de metri în mai puțin de 100 de secunde. Noua „comoară” este dotată cu:

ADVERTISEMENT
  • Cameră wide RGB cu rezoluție de 48 MP
  • 2 Camere cu zoom optic (3x / 7x), amândouă cu rezoluție de 48 MP
  • Laser pentru măsurare cu acuratețe pentru cartografiere, până la 1.8 km
  • Cameră cu TERMOVIZIUNE Hi-Res
  •  Lumina NIR (Near-Infrared Light) pentru mediu întunecat până la 100m distanță

Noua dronă a Salvamont în acțiune

Ciprian Zamfirescu: „Am dezvoltat o soluție unică în lume”

În 2024, în fiecare zi, între 450 și 600 de salvamontiști au fost zilnic la datorie, în cele 140 de baze și posturi Salvamont, pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă și pe traseele turistice alpine.

ADVERTISEMENT

Echipele Salvamont au fost solicitate să intervină la 6.509 acțiuni de salvare și de acordare a primului ajutor medical, salvând 7.562 de persoane. Numărul intervențiilor Salvamont crește considerabil în timpul sezonului de iarnă, echipele fiind implicate în 67% mai multe acțiuni de salvare, majoritatea pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă.

ADVERTISEMENT

Ciprian Zamfirescu, directorul de inovație și tehnologie Vodafone România, s-a arătat extrem de mândru de soluția oferită către Salvamont. De la cota 2000 din Sinaia, reprezentatul rețelei de telecomunicații le-a prezentat invitaților detalii despre drona revoluționară.

„Ne respectăm promisiune pe termen lung și am oferit drona către Salvamont. Totodată, eu sunt și voluntar al Salvamont România. În acest moment avem o suită întreagă de drone, avem peste 55 de piloți certificați la nivel național, peste 200 de drone care zboară zilnic în misiuni de salvare și aceste echipamente ne ajută foarte mult în momentele în care misiunile sunt foarte critice.

Împreună cu Vodafone, am dezvoltat în premieră o soluție unică în lume, o dronă care face semnal în zonele cele mai îndepărtate. Această dronă se ridică în doar câteva minute, este alimentată de la sol și face semnal cu telefonie mobilă și date mobile de 4G și 5G pe o rază de până la 10 kilometri. Avem un software care a fost antrenat cu peste 60.000 de indicii umane, mă refer la o geacă, rucsac sau o urmă, și dronele, când observă acest tip de semnal, transmit mai departe în centrul de comandă”, a transmis Ciprian Zamfirescu.

Ciprian Zamfirescu, optimist de potențialul dronei revoluționare de la Salvamont