Voiculescu – închisoare cu executare? Află cîţi ani ar putea să primească

Procurorii DNA au cerut instanţei ca Dan Voiculescu să primească o pedeapsă cu închisoare cu executare, pentru infracţiunea de spălare de bani. DNA nu a menţionat cuantumul pedepsei, dar,...
29.08.2013 | 15:13
Voiculescu  inchisoare cu executare Afla citi ani ar putea sa primeasca

Procurorii DNA au cerut instanţei ca Dan Voiculescu să primească o pedeapsă cu închisoare cu executare, pentru infracţiunea de spălare de bani. DNA nu a menţionat cuantumul pedepsei, dar, potrivit legii, maximul pedepsei este de 12 ani.

DNA a cerut ca Voiculescu şi co-inculpaţii din dosar să plătească prejudiciul de 60 de milioane de euro.

Judecătoarea Graţiela Constantin de la Tribunalul Bucureşti va judeca astăzi ultimul termen în dosarul de corupţie al lui Dan Voiculescu, fost senator şi fondator al Partidului Conservator. În acest dosar, Dan Voiculescu este acuzat de fraudarea privatizării Institutului de Cercetări Alimentare, o fraudă evealuată de procurori la 60 milioane euro. În 27 iunie, instanţa a decis că astăzi va fi ultimul termen din acest dosar. Voiculescu riscă să fie condamnat la 12 ani de închisoare cu executare. Cel mai probabil, instanţa nu va pronunţa astăzi o sentinţă, ci va anunţa doar data la care va face publică soluţia.

La termenul de astăzi, avocaţii lui Dan Voiculescu vor prezenta pledoariile în apărarea clientului lor. De cealaltă parte, procurorii vor argumenta de ce cred că este vinovat Dan Voiculescu şi vor solicita instanţei o anumită pedeapsă. Voiculescu va avea posibilitatea să mai dea o declaraţie scurtă în faţa judecătorilor prin care să-şi susţină nevinovăţia.

UPDATE 10:00 Dan Voiculescu a ajuns la Tribunalul Bucureşti, unde a acuzat un cotidian central că ar face presiuni asupra judecătorilor: “Organele domnului Băsescu şi ale doamnei Udrea au dat deja verdictul. Eu nici nu trebuia să mai vin azi”.

Dan Voiculescu este acuzat de două infracţiuni: prima este cea prevazută la art. 13 din legea 78/2000: ”Fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”. Pentru acest cap de acuzare. Voiculescu ar putea fi condamnat la cinci ani de închisoare.

În al doilea rând, fondatorul Partidului Conservator şi al trustului Intact mai este acuzat şi de spălare de bani. Pentru infracţiunea de spălare de bani prevăzută la art 17 lit e din legea 78/2000, Dan Voiculescu poate fi condamanat la un maxim de 12 ani de puşcărie. Pentru această infracţiune, pedeapsa minimă prevăzută de lege este de 5 ani de înschisoare cu executare.

Ce conţine dosarul de corupţie

Dosarul ICA, referitor la privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare, a fost trimis în judecată în 4 decembrie 2008, la Tribunalul Bucureşti, deoarece, la acea dată, Voiculescu nu avea calitatea de senator, el fiind învestit pe 15 decembrie 2008. Procurorii susţin că Dan Voiculescu a cumpărat 3,6 hectare de teren şi un hectar de construcţii in Băneasa, la un preţ de 75 de ori mai mic decât cel real.

Dan Voiculescu a fost acuzat de infracţiunile de folosire de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid a influenţei şi autorităţii date de această calitate, în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum şi de spălare de bani. Celelalte persoane trimise în judecată sunt: Corneliu Popa, Sandu Jean-Cătălin, Mencinicopschi Gheorghe, Sorin Pantiş, Săvulescu Vlad-Nicolae, Domnişoru Gheorghe Marian, Sin Gheorghe, Baciu Constantin, Petre Alexandru, Marinescu Grigore, Ene Vica, Pop Flavius Adrian.

Poziţia oficială a inculpatului Voiculescu

În rechizitoriul întocmit de DNA în 2008 se reţine că inculpatul Dan Voiculescu nu a dorit să facă niciun fel declaraţii în faţa procurorilor DNA. În rechizitoriu, se consemnează doar că Dan Voiculescu a transmis prin avocatul său, Marian Nazat, că se consideră nevinovat şi că, în opinia sa, este vorba de un dosar politic.

De asemenea, Dan Voiculescu a trimis CSM o scrisoare în care se plânge că presa nu a relatat corect despre dosarul său de corupţie şi că imaginea sa a avut de suferit.

Istoricul dosarului

4 decembrie 2008. Dosarul ICA, referitor la privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare, a fost trimis în judecată la Tribunalul Bucureşti, deoarece, la acea dată, Voiculescu nu avea calitatea de senator.

15 decembrie 2008. Voiculescu este învestit în funcţia de senator.

28 octombrie 2009. Dosarul ajunge la Curtea Supremă şi începe judecarea pe fond.

25 iunie 2012. Voiculescu işi dă demisia din Senat şi dosarul este trimis la Tribunalul Bucureşti.

20 decembrie 2012. Tribunalul Bucureşti a judecat şase termene în care nu a soluţionat dosarul şi decide să trimită dosarul la Curtea Supremă.

11 ianuarie 2013. Dosarul ajunge la Curtea Supremă care dă termen pe 25 aprilie, iar apoi pe 31 ianuarie.

28 ianuarie. Cu trei zile înainte de primul termen, Voiculescu îşi dă din nou demisia, iar dosarul va fi trimis la Tribunalul Bucureşti

Sursa: Gîndul

Tags: