News

Foștii miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă cer președintelui Iohannis să nu renunțe la obligativitatea certificatului verde: „Nu vă aliați cu extremiștii”

Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, foști miniștri ai Sănătății, i-au adresat președintelui Iohannis o scrisoare deschisă în care îi cer acestuia să insiste pentru obligativitatea certificatului verde la locul de muncă.
23.12.2021 | 21:53
Fostii ministri ai Sanatatii Vlad Voiculescu si Ioana Mihaila cer presedintelui Iohannis sa nu renunte la obligativitatea certificatului verde Nu va aliati cu extremistii
ADVERTISEMENT

Foștii miniștri ai Sănătății desemnați de către USR, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, au dat publicității, pe contul de Facebook al primului, o scrisoare deschisă în care îi cer președintelui Iohannis să impună coaliției de guvernământ adoptarea obligativității certificatului verde la locul de muncă.

Cererea celor doi foști miniștri este însoțită de reproșuri dure adresate președintelui în  legătură cu modul în care a gestionat pandemia, avertizându-l pe Iohannis că va rămâne în istorie ca „președintele morților”.

ADVERTISEMENT

Scrisoarea survine în contextul în care coaliția PSD-PNL-UDMR nu s-a înțeles asupra prevederilor proiectului de lege privind certificatul verde, iar Klaus Iohannis ar fi avut o discuție pe această temă cu lideri ai celor trei partide.

Certificatul verde, un instrument vital pentru combaterea pandemiei

Aflăm că ați chemat liderii coaliției la ordine și că, în urma acestei întâlniri, ar urma să fie modificată Legea certificatului verde. Fără obligativitatea certificatului la locul de muncă, această lege este lipsită de conținut. Domnule președinte, valul al cincilea al pandemiei COVID-19 bate la ușă. Este imposibil de înțeles de ce lăsați autoritățile sanitare fără un instrument vital de combatere a infectărilor și de susținere a vaccinării”, se spune la începutul scrisorii redactate de Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă.

ADVERTISEMENT

Cei doi îi cer președintelui să nu se lase intimidat de virulența protestului de la Parlament împotriva acestei legi și i-au amintit șeful statului că bilanțul lui ca lider al unei țări lovite de pandemie este unul rușinos.

Lista lungă a reproșurilor adresate lui Iohannis

În valul al doilea al pandemiei ați acceptat manipularea datelor pandemiei înaintea alegerilor, pentru a avantaja partidul la conducere.

ADVERTISEMENT

În luna ianuarie, ați forțat prioritizarea “specialilor” și a “esențialilor” înaintea celor bătrâni și a celor bolnavi. În luna mai ați lansat Marea Relaxare și ați refuzat să condiționați ridicarea restricțiilor de rata de vaccinare din comunități. În iunie ați anunțat că am învins pandemia.

V-am propus în luna iulie instituirea certificatului verde pentru acces în spații neesențiale, în weekend. Ați refuzat împreună cu fostul premier Florin Cîțu să auziți de așa ceva. Era vară, iar Cîțu trebuia să fie popular la alegerile interne ale PNL”, este doar prima parte a reproșurilor pe care Voiculescu și Mihăilă i le adresează lui Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

Președintele este avertizat că ar bloca o măsură salvatoare pentru România dacă ar fi schimbat proiectul de lege inițiat de către ministrul Alexandru Rafila.

Înțelegem că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu este de acord cu schimbarea proiectului de lege — pe care el însuși l-a propus. Suntem în partide și tabere diferite de data asta, dar sănătatea românilor nu are voie să fie subiect de politică partinică. De aceea, susținem propunerea domnului Rafila, căruia îi cerem ferm să nu cedeze în fața presiunilor dumneavoastră, domnule președinte”, se arată în scrisoare.

„Istoria vă va ține minte ca președintele morților”

Apoi reproșurile la adresa șefului statului continuă cu referiri la pasivitatea autorităților în timpul ultimelor valuri pandemice care s-au soldat cu un număr considerabil de morți provocate de Covid-19.

Nu repetați greșelile din valurile trei și patru ale pandemiei, când ați refuzat alături de fostul premier Cîțu orice măsuri menite să protejeze viața oamenilor. Greșelile dumneavoastră au fost plătite scump de români (…)

Nu vă aliați cu extremiștii din această țară. Istoria vă va ține minte drept președintele morților, președintele responsabil pentru numărul cel mai mare morți raportat la populația țării din toată Europa, președintele iresponsabil care a negat românilor șansa să scape mai repede de această pandemie”, mai spun cei doi foști miniștri.

ADVERTISEMENT