Un nou sport olimpic! România s-a calificat la primul european de volei pe zăpadă!

Gabriel Esanu   
in Sporturi
23/03/2018, 03:55
Un nou sport olimpic! România s-a calificat la primul european de volei pe zăpadă! GALERIE FOTO

Revista Fanatik / Septembrie - 48 de pagini, numai 5 lei
48 de pagini, numai 5 lei

Petre Cozma, răvăşit de eliberarea ucigașilor fiului: „Îi iau cu lopata!”
Acum la toate punctele de presă

România va avea 3 echipe (una masculină şi două feminine) în weekend la primul Campionat European de Snow Volleyball. Cu sprijinul federaţiei, cele trei echipe au participat în această iarnă la o serie de turnee de calificare şi au adunat punctele necesare pentru EURO 2018. Doar 18 ţări vor avea reprezentanţi la primul Campionat European de Snow Volleyball.

Acesta se va ţine în perioada 23-25 martie, la o altitudine de 1850 metri, în Alpii austrieci la Wagrain-Klenarl (locul unde s-au jucat primele meciuri oficiale în istorie). 24 de echipe la feminin şi 24 echipe la masculin se vor bate pentru aur şi marele premiu de 10.000 euro.

“Am văzut prima dată voleiul pe zăpadă în urmă cu patru ani în Austria, iar de trei ani am început să joc prin turnee. Iniţial am făcut pereche cu Adrian Pricop, antrenorul de la volei pe plajă. Am adunat deja peste 15 competiţii internaţionale. Există o emulaţie în jurul acestui sport  după ce a fost anunţat în programul JO 2022.  Sunt nume mari din voleiul în sală precum Dante sau Giba care au fost cooptate să promoveze voleiul pe zăpadă. Federaţia Română de Volei şi domnul preşedinte Gheorghe Vişan au înţeles astfel perfect ce oportunitate unică există pentru voleiul românesc să participe la Olimpiadă şi ne-au sprijinit în aceste calificări”, a punctat Bogdan Necula, liderul primei echipe calificate la EURO 2018.

Se joacă şi la 2000 metri altitudine şi -20 grade

Om de afaceri şi jucător amator de volei pe plajă, Bogdan Necula este pionerul voleiului pe zăpadă în România. Pentru a-şi realiza visul şi să meargă la EURO 2018, el l-a cooptat pentru turneele de calificare pe Tudorel Farcaş, un jucător care în CV nume grele precum Steaua sau Tricolorul Ploieşti.

“Calificarea la primul Campionat European este o mare realizare pentru mine. A venit într-un moment greu al carierei, când eram în recuperare după o accidentare. Făcând o comparaţie cu voleiul în sală şi cel pe plajă, cel pe zăpadă este cel mai dificil. Îţi îngheaţă degetele de la picioare, e vânt, zăpadă, ger şi e greu cu respiraţia. Cred că avem potenţial în acest sport, avem cadru natural propice, însă trebuie să investim şi să căutăm talente. Faptul că în 2022 va fi sport olimpic îmi dă putere de muncă, e visul oricărui sportiv să participe la o ediţie a Jocurilor Olimpice!”, a declarat Tudorel Farcaş.

Top 16, obiectivul la EURO 2018

Românii speră acum să treacă de grupe la Europene, acolo unde ruşii şi austriecii vin chiar cu 3 echipe naţionale. Calificarea la JO 2022 rămâne însă marele vis pentru tricolori. “Vor fi opt grupe a trei echipe şi primele două clasate se califică mai departe. Obietivul nostru este să ajungem în primele 16 echipe şi de acolo totul e posibil. La masculin, competiţia e însă foarte puternică. Cei mai buni jucători de volei pe plajă au migrat către voleiul pe zăpadă datorită mirajului Jocurilor Olimpice. Îmi doresc ca împreună cu federaţia să organizăm turnee şi în România în viitorul apropiat. Platoul Bucegilor ne oferă toate condiţiile necesare şi avem totodată potenţial uman în acest sport”, a concluzionat Bogdan Necula.

 

Închide ×