Sport

Eroina naţionalei U17 de volei! Are 1,91 metri la 14 ani şi e fata unei duble campioane olimpice

La doar 14 ani, Francesca Alupei este componentă de bază a naţionalei sub 17 ani şi are deja câteva meciuri la senioare în tricoul lui CSM Bucureşti.
06.01.2018 | 11:08
Eroina nationalei U17 de volei Are 191 metri la 14 ani si e fata unei duble campioane olimpice

Centrul naţionalei de cadete are 1,91 metri (cea mai înaltă din echipă) şi este considerată unul din copiii-minune ai voleiului european. Anul trecut a fost votată cea mai valoroasă jucătoare la blocaj la CE sub 16 ani. Francesca este fata dublei campioanei olimpice la canotaj Angela Alupei (2 vâsle categorie uşoară la JO 2000 şi JO 2004 alături de Constanţa Burcică) şi a lui Dorin Alupei (fost dublu campion mondial la canotaj).

Componenta celei mai promiţătoare generaţii a voleiului feminin românesc din ultimele două decenii, Francesca a fost joi decisivă pentru România în victoria categorică împotriva Elveţiei (3-0 la Ploieşti) în preliminariile Campionatului European. Sub privirile parinţilor, care au îmbrăţişat-o cu ochii în lacrimi la final, Alupei a fost nr.1 la fileu în statistici, reuşind 4 blocaje decisive.

“Întodeauna am emoţii la meciurile pe care le joacă. Nu sunt specialistă, dar mie mi s-a părut că a jucat excepţional. Are calităţi fizice de la ambii părinţi, iar cu încredere în ea, răbdare şi multă muncă, poate ajunge departe. Francesca a încercat mai multe sporturi încă de mică, dar am preferat să evite  canotajul deoarece e un sport foarte greu. Voleiul a fost alegerea ei finală şi mă bucur pentru ea. Toţi cei implicaţi în fenomen sperăm să obţină o medalie la Europene”, a spus emoţionată dubla campioană olimpică Angela Alupei.

Vrea o medalie cu România la Europene

Tricolorele se vor mai duela în Sala Olimpia cu Suedia şi Belgia pentru un bilet la turneul final al CE din primăvară. Acolo, Francesca şi colegele speră să aducă prima medalie a voleiului românesc după câteva decenii de secetă.

“Mă simt foarte bine să fiu cea mai înaltă din echipă, e ceva special. Am preferat voleiul în dauna canotajului pentru că mi-a plăcut acest sport de mică. Părinţii mă susţin mereu la meciuri şi e un sentiment plăcut. Îmi doresc o medalie la Campionatul European şi, sincer, eu şi celelalte fete simţim că este posibil acest lucru. Îmi doresc totodată să muncesc foarte mult pentru a face pasul spre seniorat cât mai curând”, a dezvăluit Francesca Alupei.

“Ambii centri s-au descurcat foarte bine la blocaj. E un element pe care ne bazăm contra echipelor cu o statură  mai mică. Francesca are o statură impozantă, lucru necesar pe postul ei. În plus beneficiază şi de o săritură deosebită şi, cu multă muncă şi răbdare, voleiul românesc se va baza pe ea în anii următori”, a lăudat-o şi antrenorul Marius Macarie.

Programul naţionalei feminine U17:

Elveţia – România 0-3

România – Suedia, 5 ianuarie, 17.30

România – Belgia, 7 ianuarie, 17.30

Prima echipă din cele 8 grupe preliminare şi cele mai bune 3 echipe de pe locul secund se califică la turneul final din Bulgaria (13-18 aprilie 2018).

Programul naţionalei masculine U18:

România – Belarus 0-3

România – Israel, 6 ianuarie, 20.00

Serbia – România, 7 ianuarie, 20.00

Prima echipă din cele 7 grupe preliminare şi cele mai bune 3 echipe de pe locul secund se califică la turneul final din Cehia şi Slovacia (aprilie 2018).  Partidele din Sala Olimpia fi transmise pe canalul oficial de YouTube al FRVolei şi pe pagina de Facebook.