News

Ucraina, șanse mari de a face parte din UE. Volodimir Zelenski: ”Ursula von der Leyen mi-a promis că va grăbi aderarea”

Șansele Ucrainei de a fi inclusă în Uniunea Europeană (UE) par că sunt tot mai mari. Volodimir Zelenski a spus că Ursula von der Leyen i-a promis, vineri, grăbirea procesului de aderare.
19.03.2022 | 00:28
Ucraina sanse mari de a face parte din UE Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen mia promis ca va grabi aderarea
Volodimir Zelenski a avut o discuție cu președinta CE despre aderarea Ucrainei la UE. Sursa foto: captură video Facebook Володимир Зеленський
ADVERTISEMENT

Volodimir Zelenski a avut o discuție importantă, vineri, cu Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene (CE).  ”Mi-a promis că va face tot posibilul pentru a grăbi aderarea Ucrainei la UE”, a anunțat liderul ucrainean, într-un nou filmuleț, prin care s-a adresat populației sale, pe facebook.

Ucraina ar putea deveni în câteva luni stat membru al UE

Volodimir Zelenski a subliniat că procesul de aderare la UE este, de obicei, unul foarte îndelungat, însă, de această dată se va face o excepție și s-ar putea ca Ucraina să fie stat membru în câteva luni sau chiar săptămâni.

ADVERTISEMENT

”Vom deveni un membru cu drepturi depline al UE. Procesele birocratice care durează în mod normal ani de zile vor fi accelerate și reduse la luni și săptămâni”, a mai transmis președintele Ucrainei.

Anunțul lui Volodimir Zelenski vine după ce pe data de 28 februarie a semnat cererea de aderare la UE, chiar în timpul negocierilor de pace între delegații ucrainene și ruse.

ADVERTISEMENT

”Soldații noștri nu luptă doar pentru țara noastră, luptă pentru toată Europa. Pentru toți copiii din Europa. Suntem recunoscători partenerilor că sunt alături de noi, dar scopul nostru e să fim alături de toți europenii și cel mai important, să fim la egalitate. Sunt sigur că asta este corect, sunt sigur că asta am meritat. Sunt sigur că este posibil”, a transmis apoi Zelenski, într-un mesaj televizat.

Ursula von der Leyen s-a arătat dispusă încă de la început ca Ucraina să fie membră a UE, deoarece este ”una dintre noi”.

ADVERTISEMENT

”Avem un parcurs cu Ucraina care include, spre exemplu, integrarea pieței ucrainene în piața unică”, declara Von der Leyen.

Manifestație grandioasă în Moscova, în a 23-a zi de invazie a Rusiei în Ucraina

Între timp, războiul Ucrainei cu Rusia a ajuns la a 23-a zi de conflict. Vineri, 18 martie, în timp ce soldații ruși îi atacau pe civilii din țara vecină, în Moscova s-a desfășurat o manifestație grandioasă de celebrare a opt ani de la anexarea Crimeei. Evenimentul a avut loc pe Stadionul Lujniki, unde Vladimir Putin a ținut un discurs în fața a sute de mii de oameni.

ADVERTISEMENT