News

Volodimir Zelenski, de la actor de comedie la președinte în vreme de război. Cum a ajuns liderul Ucrainei să câștige inimile întregii lumi

Liderul ucrainean este în centrul atenției de aproape o săptămână, de când a ales să înfrunte personal armata rusă care îi invadează țara și capitala.
28.02.2022 | 18:47
Volodimir Zelenski de la actor de comedie la presedinte in vreme de razboi Cum a ajuns liderul Ucrainei sa castige inimile intregii lumi
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, este în centrul atenției întregii lumi de aproape o săptămână. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Volodimir Zelenski a reușit, fără îndoială, să atragă de partea sa nu doar importanți lideri europeni și mondiali, ci și publicul larg, oameni de rând care se simt inspirați de către liderul ucrainean, fie că sunt propriii săi votanți, fie că este vorba despre persoane aflate în cu totul alte colțuri ale lumii. Cine este, însă, acest om curajos, care luptă în Kiev, cot la cot cu soldații și civilii din capitală?

Actualul președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost un bun comediant al micilor ecrane

Volodimir Zelenski, în vârstă de 44 de ani, probabil că nu se gândea în urmă cu 10 ani că va ajunge în atenția întregii lumi. A fost, pe parcursul carierei sale, în atenția publicului larg, însă asta pentru că s-a făcut remarcat ca un actor de top pe micile ecrane din Ucraina. Din comediant sau ”bufon”, însă, Zelenski a ajuns președinte. Și nici când a ocupat fotoliul de la Kiev, oamenii nu i-au acordat prea mult credit, însă în prezent toată lumea, nu doar compatrioții săi, așteaptă să vadă noile declarații ale liderului ucrainean.

ADVERTISEMENT

Zelenski, de origine evreiască (un amănunt important vizavi de retorica lui Vladimir Putin, referitoare la ”denazificarea” Ucrainei), provine dintr-o familie bună, tatăl său fiind profesor, iar mama sa inginer. A studiat dreptul în Krivoi Rog, orașul său natal, însă n-a profesat niciodată în acest domeniu.

S-a făcut însă remarcat pentru talentul său actoricesc, intrând în prima sa competiție de comedie la doar 17 ani. Ușor, ușor, a ajuns chiar pe micile ecrane, în diverse emisiuni umoristice de producție ucraineană. Cariera sa a fost una fructuoasă, timp în care s-a făcut remarcat în întreaga țară pentru umorul său, pe care l-a prezentat atât în roluri în nenumărate scheciuri, în emisiuni, dar mai important, în filme de lung metraj. A fost chiar personaj principal în trilogia coprodusă de Ucraina și Rusia: ”8 First Dates.” A ajuns, la un moment dat, chiar să devină cofondator al unei companii de producție în domeniul filmelor.

ADVERTISEMENT

Rolul care i-a ”prevestit” viitorul lui Zelenski

Privind în urmă, putem afirma că Zelenski și-a prevestit viitorul prin intermediul unuia dintre rolurile pe care le-a interpretat, anume cel al președintelui țării. În serialul ”Alesul Poporului”, interpretează rolul unui profesor de liceu ce se trezește într-o dimineață că a fost ales liderul statului, cu aproximativ 60% din voturi. De-a lungul serialului, Zelenski și ceilalți actori au satirizat corupția din Ucraina și au încercat să arate, totodată, cum ar arăta țara dacă ar putea să se bucure, cu adevărat, de democrație.

Zelenski a apărut și în alte emisiuni umoristice, având la un moment dat chiar un scheci pe parcursul căruia, timp de 5 minute, interpretează un duet la pian fără să se folosească de mâini… ci de propria-i bărbăție:

ADVERTISEMENT

Văzând astfel de imagini, cu siguranță e și mai greu să legi omul de acum câțiva ani de omul din prezent, care a ales să lupte în stradă, alături de conaționali, știind foarte bine și declarând public că el este ținta numărul 1 a lui Vladimir Putin.

Susținut de un oligarh, a declanșat o luptă împotriva acestei ”aristocrații”

Totuși, nu cariera sa umoristică a ridicat semne de întrebare în momentul în care acesta a decis să candideze la președinția Ucrainei, ci legăturile sale cu Igor Kolomiski, un oligarh ucrainean deloc lipsit de controverse. Acesta, în vârstă de 59 de ani, controlează PrivatBank, una dintre cele mai importante bănci din țară și ar avea o avere ce a variat între 1 și 6 miliarde de dolari.

ADVERTISEMENT

Conform zvonurilor, cea mai mare parte a campaniei electorale pe care Zelenski a desfășurat-o înaintea alegerilor prezidențiale a fost susținută financiar de către Kolomiski. Având în vedere asta, criticii actualului lider al țării s-au așteptat, poate pe bună dreptate, ca Volodimir Zelenski să fie, de fapt, o marionetă controlată din umbră de către un grup de interese. Cu toate acestea, a reușit să dovedească contrariul și s-a declarat într-o ”cruciadă” împotriva oligarhilor.

”Deși mulți comentatori l-au portretizat pe Zelenski precum pe un Donald Trump ucrainean, din cauza lipsei sale de experiență politică și pe fondul carierei sale în entertainment, președintele este, de fapt, un actor politic de top”, scria despre el în 2019 Nina Jankowicz, expertă în Ucraina, membră a think tank-ului Wilson Center, din Washington DC.

Nici ieșirile sale publice din ultima săptămână n-au trecut neobservate: ”Sigur, e un actor, și nu știu dacă el este așa în realitate sau nu. Dar indiferent ce e în spate, ceea ce face el acum funcționează”, spune Yarina Kliuckovska, consultant în comunicare.

Dacă Zelenski este ținta numărul unu a lui Vladimir Putin, familia președintelui ucrainean este pe locul doi, conform spuselor lui Volodimir. Acesta s-a căsătorit cu Olena Kiyashko în 2003, aceștia cunoscându-se încă din școală, unde au fost colegi. Cuplul are și doi copii, pe Oleksandra, care s-a născut în 2004 și pe Kyrylo, mezinul familiei, care s-a născut în 2013. Deși limba sa maternă este, de fapt, rusa, acesta este fluent în ucraineană și în engleză. Estimările din 2018 sugerează că președintele Ucrainei ar avea o avere de aproximativ 1,5 milioane de dolari.

De la interpretarea unui simplu rol de președinte într-un serial comedic și moralizator, Volodimir Zelenski a ajuns chiar șeful de stat al Ucrainei, o poziție de mare responsabilitate care îl face acum și lider de război în conflictul inițiat de Rusia. Ce va urma pentru președintele țării de la nord de România este încă imposibil de prevăzut, însă este cert că Zelenski și-a asigurat deja un loc în istoria națională, dar și în cea mondială.

ADVERTISEMENT