News

Volodimir Zelenski acuză Rusia de ecocid: ”Zeci de mii de delfini din Marea Neagră au murit”

Volodimir Zelenski lansează noi acuzații față de Rusia. Liderul de la Kiev acuză țara vecină de ecocid și spune că zeci de mii de delfini au murit de la debutul invaziei.
07.12.2022 | 22:56
Volodimir Zelenski acuza Rusia de ecocid Zeci de mii de delfini din Marea Neagra au murit
Peste 50.000 de delfini din Marea Neagră au murit după declanșarea războiului. Zelenski acuză Rusia de ecocid. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Agresiunea declanșată de Rusia în Ucraina nu a adus moarte și distrugere doar în Ucraina. Războiul armatei lui Putin are un impact grav și asupra faunei marine din Marea Neagră.

Peste 50.000 de delfini din Marea Neagră au murit după declanșarea războiului. Zelenski acuză Rusia de ecocid

Miercuri, 7 decembrie, Volodimir Zelenski a spus că Rusia este responsabilă de un veritabil ecocid (n.r. distrugerea mediului înconjurător).

ADVERTISEMENT

Acuzațiile președintelui ucrainean vin după ce mai mulți biologi au anunțat moartea a zeci de mii de delfini în Marea Neagră.

Acest fenomen grav ar fi legat în mod direct de efectele invaziei ruse în Ucraina asupra mediului marin, potrivit liderului ucrainean, scrie Anews.com.

ADVERTISEMENT

Mii de delfini morţi au eşuat pe ţărmurile Mării Negre”, a spus Volodimir Zelenski într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

Postarea acestuia este însoţită de un reportaj difuzat de United24, o platformă online de finanţare participativă, pe care preşedintele Ucrainei a lansat-o la începutul lunii mai.

ADVERTISEMENT

Războiul rus a avut un impact enorm asupra faunei din ţara noastră”, a mai spus Zelenski, care și-a exprimat regretul în legătură cu ”consecinţele devastatoare” asupra ecosistemelor.

În același mesaj, preşedintele Ucrainei a mai adăugat că autorităţile competente în materie de protecţie a mediului ”colectează dovezi ale acestor crime” şi intenţionează ”să tragă la răspundere Rusia pentru acest ecocid în Ucraina”.

ADVERTISEMENT

Specialist ucrainean în mediu: ”Estimăm că 50.000 de delfini au murit din cauza războiului”

În clipul postat de Zelenski apare o declarație a directorului Parcului Naţional ”Limanele Tuzlei” din sud-vestul Ucrainei.

Acesta spune că decesul delfinilor din Marea Neagră are drept cauză principală ”prezenţa submarinelor şi a ambarcaţiunilor de război” în aceste ape începând cu sfârşitul lunii februarie.

”Estimăm că cel puțin 50.000 de delfini au murit din cauza războiului”, a declarat Ivan Rusev.

Bilanţul este unul catastrofal, ținând cont de faptul că reprezintă 20% din populaţia acestor cetacee în Marea Neagră, recenzată la 250.000 de exemplare în 2020.

Același Ivan Rusev a mai spus că, tot din cauza războiului rușilor, anumite specii de păsări au fost forţate să migreze mai devreme.

ADVERTISEMENT