La mai puțin de două săptămâni de la cearta pe care a avut-o cu Donald Trump și cu JD Vance în Biroul Oval de la Casa Albă, Volodimir Zelenski și-a cerut scuze în mod oficial.
Pe 28 februarie, lumea întreagă aștepta să vadă dacă Ucraina și SUA vor face un pas important pentru a aduce pacea în estul Europei. Volodimir Zelenski și Donald Trump trebuiau să semneze, la Washington, acordul pentru mineralele ucrainene.
În loc să bată palma, cei doi președinți au intrat atunci într-un extrem de dur schimb de replici, presărat cu acuzații și reproșuri. Confruntarea din Biroul Oval l-a făcut pe Trump să-i ceară președintelui ucrainean să plece.
Inițial, mai multe voci de la Washington, în frunte cu secretarul de stat Marco Rubio i-au recomandat lui Zelenski să-și ceară scuze în fața lui Trump. Scuzele nu au venit însă imediat.
Abia luni, 10 martie, președintele ucrainean și-a cerut scuze omologului său american pentru altercația verbală care a avut loc între ei în Biroul Oval al Casei Albe, la sfârșitul lunii februarie.
Dezvăluirea a fost făcută în presa de peste ocean de către trimisul special al lui Trump în Orientul Mijlociu, Steve Witkoff. ”Zelenski a trimis o scrisoare președintelui. Și-a cerut scuze pentru tot incidentul petrecut în Biroul Oval.
Cred că a fost un pas important și au fost multe discuții între echipele noastre și ucrainenii și europenii care sunt, de asemenea, implicați în această discuție”, a spus acesta, la Fox News, scrie The Hill. Witkoff a descris scuzele președintelui ucrainean drept un ”progres”.
În această săptămână, o echipă de negociatori ucraineni se întâlnește, în Arabia Saudită, cu secretarul de stat american, Marco Rubio, și cu alți consilieri ai lui Donald Trump. Se vor purta discuții legate de acordul de exploatare a mineralelor, dar și de condițiile pentru obținerea păcii în Ucraina.
Reamintim că întâlnirea reprezentanților SUA și ai Ucrainei are loc după ce oficialii americani s-au întâlnit la Riad cu reprezentanții Rusiei. S-a întâmplat pe 18 februarie. S-au purtat atunci discuții despre război, dar fără reprezentanți ucraineni sau europeni.