News

Volodimir Zelenski, primul oaspete întâmpinat de Maia Sandu la Chişinău/Tentative de destabilizări în ziua Summitului CPE. Update

Republica Moldova este gazda Summit-ului Comunității Europene. Zelenski a fost primul oaspete întâmpinat de președinta Sandu.
01.06.2023 | 18:45
Volodimir Zelenski primul oaspete intampinat de Maia Sandu la ChisinauTentative de destabilizari in ziua Summitului CPE Update
Volodimir Zelenski participă la Summit-ul EPC. Foto: captura video.
ADVERTISEMENT
01-06-2023
15:52

Maia Sandu nu va renunța la regiunea transnistreană

Maia Sandu a discutat cu liderii europeni despre aderarea Republicii Moldova la UE. Președinta menționând că nu va renunța la Transnistria. Potrivit acesteia, țara vecină are nevoie de zece ani ca să devină membra familiei europene.

„Nu renunțăm la regiunea transnistreană. Lucrăm pe ambele dimensiuni și îndeplinirea așteptărilor condițiilor formulate de CE, dar și realizarea programelor de reforme și lucru pe soluționarea conflictului transnistrean. Cu cât mai mult vom avansa pe calea integrării europene, vom crește standardele de viață ale cetățenilor, cu cât mai multă siguranță va fi pe malul drept al Nistrului, cu atât mai mare va fi sprijinul cetățenilor de pe malul stâng pentru reîntregirea țării”, a afirmat Maia Sandu.

Anterior, Klaus Iohannis a remarcat că “Dacă toate lumea se străduiește atunci se poate realiza în câțiva ani. Uitați-vă de exemplu în Balcanii de Vest, unde au avut suișuri și coborâșuri. Eu sper că administrația din Republica Moldova să rămână pe un suiș constant”.

 

01-06-2023
13:34

Ministra MAI: "Au existat tentative de destabilizare a situației din țară"

Ana Revenco, ministra de Interne, a raportat câteva tentative de destabilizări în ziua desfășurării Summit-ului Comunității Politice Europene, care se desfășoară azi, în satul Bulboaca.  Oficiala a dat asigurări că oamenii legii au intervenit prompt și au împiedicat eventualele perturbări.

Au fost inclusiv tentative de a arăta dintr-un alt unghi ceea ce se întâmplă azi în Republica Moldova. Toate aceste tentative au fost contracarate. Au fost mici grupuri care au încercat să demonstreze în spațiul public referitor la ceea ce se întâmplă la Bulboaca, la Summit, obiectivele acestui mare eveniment, la obiectivul pe care și l-a propus toată țara – de a arăta că R. Moldova merită pe bună dreptate să fie parte a familiei europene”, a susținut șefa MAI, în fața presei.

 

 

 

 

01-06-2023
12:43

Iohannis:"R. Moldova nu este singură în fața provocărilor"

Klaus Iohannis a susținut un discurs în fața jurnaliștilor prezenți la Summit-ul Comunității Politice Europene. Șeful statului a susținut că “Republica Moldova nu este singură în fața provocărilor cărora trebuie să le facă față”. România este alături de ea.

„(…) A fost o reuniune la care s-au discutat multiple teme de actualitate stringentă pentru continentul nostru, începând cu impactul războiului din Ucraina asupra noastră, a tuturor statelor europene, dar și a lumii în ansamblu și terminând cu aspecte concrete de interes pentru toți participanții, precum cele legate de consolidarea rezilienței, securitatea energetică și aspecte legate de conectivitate. Din punctul nostru de vedere, al României, dincolo de subiectele sectoriale, un obiectiv principal al reuniunii a fost lansarea mai multor semnale politice clare (…).

Un prim semnal clar a fost importanța R. Moldova pentru întregul continent european și privind sprijinul pe care acest stat îl primește pentru asigurarea securității și stabilității sale, precum și pentru aderarea la UE (…). R. Moldova nu este singură în fața provocărilor cărora trebuie să le facă față. România este alături așa cum am arătat prin fapte concrete cu fiecare ocazie și acest lucru l-am spus și în deschiderea summitului când am luat cuvânt. Sunt convins că sprijinul statelor democratice va continua pentru R. Moldova, pentru Ucraina și pentru regiune”, a spus șeful statului român.

 

 

01-06-2023
10:35

Iohannis s-a întâlnit cu premierul Belgiei și președintele Muntenegrului

Klaus Iohannis a avut, joi, întrevederi cu premierul Belgiei, Alexander De Croo, şi cu preşedintele Muntenegrului, Jakov Milatović, în marja summitului Comunităţii Politice Europene.

“Schimb excelent astăzi cu prim-ministrul Alexander de Croo, în marja summitului din Moldova, privind aprofundarea relaţiei noastre bilaterale foarte bune şi viitorul Preşedinţiei Consiliului European. Am convenit să menţinem un dialog strâns, ghidat de obiectivul nostru comun pentru o Europă puternică şi unită”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis pe contul său de Twitter.

Şeful statului va susţine o alocuţiune în plenul summitului CPE şi se va alătura discuţiilor din cadrul sesiunii de lucru privind tema securităţii, prezidată de Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski şi de Preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

01-06-2023
10:18

Klaus Iohannis, primele declarații la Summit-ul EPC

Klaus Iohannis a fost întâmpinat de Maia Sandu în Castelul Mimi din localitatea Bulboaca. Șeful statului a venit cu primele declarații și a remarcat că e “datoria noastră să răspundem istoric și să îi sprijinim pe cei mai vulnerabili”.

„Îmi face o deosebită plăcere să mă aflu aici. Trebuie să fim conștienți de provocările geostrategice pe care țări ca Moldova sau Ucraina le înfruntă. Salut prezența președintelui Ucrainei. Agresiunea militară contra Ucrainei e evoluția cea mai perturbată după războiul rece.

E datoria noastră să răspundem istoric și să îi sprijinim pe cei mai vulnerabili. Aduc omagiu leadershipului de la Chișinău care se confruntă cu amenințări hibride. Susținem noua listă de sancțiuni UE a persoanelor care atentează la securitatea statului. Nu sunteți singuri”, a declarat președintele României, Klaus Iohannis.

Republica Moldova găzduiește  Summit-ul Comunității Europene. Cea de-a doua ediție se desfășoară în Castelul Mimi din localitatea Bulboaca. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a fost primul oaspete întâmpinat de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Cei doi șefi de stat au făcut vorbit în fața jurnaliștilor prezenți la eveniment.  49 de oficiali europeni vor fi prezenți la evenimentul de joi.

Zelenski a ajuns la Summitul Comunității Europene

Volodimir Zelenski a fost primul oaspete care a ajuns la Summit. Aceasta este prima vizită a președintelui ucrainean în Republica Moldova de la începutul războiului. Liderul ucrainean a fost vizibil emoționat și a venit cu cuvinte de recunoștință pentru  moldovenii care au găzduit mii de refugiați ucraineni și le-au oferit sprijinul financiar și moral.

ADVERTISEMENT

„Mă bucur că sunt aici, nu a fost simplu. Am un mesaj din Ucraina și acela este că respectăm Moldova și poporul moldovean. Vom merge împreună, umăr la umăr”, a afirmat liderul ucrainean, care a remarcat anterior pe Telegram că va avea mai multe întâlniri bilaterale  și va dezvolta o coaliție de “luptători” și de “patrioți”. “UE și NATO este formula de pace. Toate pentru a ne proteja viitorul. (…)Ucraina este gata să fie în NATO, așteptăm ca NATO să fie gata să ne primească”, a mai scris Zelenski.

 

La rândul său, Maia Sandu i-a mulțumit președintelui ucrainean pentru prezența la Summit-ul EPC și a subliniat faptul că Ucraina asigură pacea în Republica Moldova.

ADVERTISEMENT

„Avem multe lucruri de discutat. Desigur, despre Ucraina și restaurarea păcii pe continent, sunt printre cele mai importante subiecte de pe agenda noastră. Trebuie să reconfirmăm sprijinul pentru Ucraina, care rezistă agresiunii ruse. Vom vorbi despre energetică, securitate, interconectivitate.

Vrem să lucrăm pentru cetățenii țărilor noastre și vrem să muncim pentru cetățenii țărilor noastre și să creăm condiții ca economiile noastre să se dezvolte și ca nivelul de trai al oamenilor să crească”, a declarat Maia Sandu, la începutul evenimentului.

ADVERTISEMENT

Iohannis și Metsola, în drum spre Summit-ul EPC

Klaus Iohannis și-a confirmat prezența la Summit-ul Comunității Europene. Președintele României a plecat în Republica Moldova. Șeful statului a publicat o imagine pe Twitter , în care apare în avion alături de Roberta Metsola, președintele Parlamentului European. Cei doi îndreptându-se către Bulboaca.

“Din Bucureşti, către Republica Moldova, împreună de preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, pentru o reuniune importantă a familiei europene unită în jurul valorilor sale. Este un moment oportun pentru a arăta că Republica Moldova nu este singură şi că Uniunea Europeană este alături de cetăţenii moldoveni în atingerea aspiraţiilor europene îndreptăţite ale acestora”, a scris Iohannis pe rețeaua socială.

ADVERTISEMENT

Josep Borrel, despre absența lui Putin

Josep Borrell a ajuns la Summit-ul Comunității Politice Europene. Șeful Comisiei Europene a precizat că liderii europeni vor vorbi azi  despre “conectivitate”, “stabilizarea situației de pe continentul european”, dar și “securitate”.

„Sper că prezența liderilor la Summitul CPE, care se desfășoară atât de aproape de Ucraina, vor transmite un mesaj puternic de unitate pentru a apăra ordinea publică drepturile omului și siguranța acestora.

Rusia nu este aici din cauza că nu am invitat-o, dar din cauza lui Putin că a exclus-o din această comunitate lansând aceste atacuri nejustificate asupra Ucrainei. Avem de lucrat asupra a trei lucruri, printre conectivitate mai bună, stabilizarea situației de pe continentul nostru, dar și securitatea”, a declarat Borell.

 

 

ADVERTISEMENT