News

Volodimir Zelenski, avertismentul de care toți se temeau: “Va fi cea mai grea iarnă din întreaga lume”

Liderul de la Kiev a vorbit la Conferința pentru Strategia Europeană de la Yalta despre criza energetică orchestrată de Rusia.
11.09.2022 | 10:17
Volodimir Zelenski avertismentul de care toti se temeau Va fi cea mai grea iarna din intreaga lume
Președintele Ucrainei este convins că Europa poate rezista șantajului energetic al Rusiei Foto: Prședinția Ucrainei
ADVERTISEMENT

Președintele Volodimir Zelenski a participat la cea de-a 17-a conferință anuală privind Strategia Europeană de la Yalta, unde a vorbit despre apartenența țării la UE, criza energetică orchestrată de Rusia și despre ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul.

Volodimir Zelenski: “Următoarele 90 de zile, cruciale pentru Ucraina”

Președintele Ucrainei a subliniat că există „trei condiții fundamentale pentru atingerea păcii – arme, muniție, finanțe”, adăugând că „sprijinirea Ucrainei în război trebuie menținută”, relatează The Kyiv Independent.

ADVERTISEMENT

“Aceasta va fi cea mai grea iarnă din întreaga lume. Vor fi 90 de zile care vor fi un test pentru încrederea noastră în victorie. Un test pentru rezistenţa şi unitatea noastră, pentru capacitatea noastră de a ne proteja pe noi înşine, întreaga lume, libertatea şi valorile fundamentale pentru orice persoană din lume.

Rusia face totul pentru a înfrânge rezistenţa Ucrainei, a Europei şi a lumii în 90 de zile de iarnă. Pentru că asta speră Rusia. Acesta este ultimul ei argument. Ultimul, sunt sigur de asta: cruzimea perioadei de iarnă, care se presupune că ajută atunci când cruzimea omului nu este suficientă.

ADVERTISEMENT

Şi trebuie să fim pregătiţi – să nu ne prăbuşim, să nu ne despărţim, să nu ne abatem de la calea noastră.

Cele 90 de zile care urmează vor fi mai cruciale decât 30 de ani de independență a Ucrainei. Aceste 90 de zile vor fi mai cruciale decât toți anii de existență a Uniunii Europene. Iarna va determina viitorul nostru și riscurile”, a spus Zelenski.

ADVERTISEMENT

Potrivit președintelui, Rusia nu are intenția de a furniza gaz Europei și folosește energia ca ultimă monedă de schimb în încercarea de a reduce sprijinul european pentru Ucraina.

„Fiți siguri că Rusia va furniza gaze zero, iar sistemele noastre energetice trebuie să fie pe deplin pregătite pentru acest lucru”, a spus el.

ADVERTISEMENT

Nu se poate avea încredere în Vladimir Putin

Cu toate acestea, potrivit lui Zelenski, Europa poate depăși dificultățile actuale.

“Trebuie să luptăm. Înduram iarna. Ajutați-i pe cei mai slabi. Protejați-i pe cei care au nevoie de protecție. Limităm-ne în ceea ce poate fi limitat. Și limităm Rusia în tot ceea ce ar trebui să o limiteze”, a adăugat el.

În timpul discursului său, Zelenski a mai spus că în prezent, negocierile cu Rusia nu sunt posibile, deoarece nu se poate avea încredere în președintele rus Vladimir Putin.

„În prezent, nu sunt posibile negocieri cu Federația Rusă privind încheierea războiului”, a spus el. „Nu există încredere că își vor ține promisiunile.”

Zelenski a adăugat că Ucraina nu are altă cale decât să învingă Rusia pe câmpul de luptă.

“Toți credem în victorie și acesta este principalul lucru. Principala noastră armă este că credem, știm, simțim victoria”, a adăugat el.

În ceea ce privește obiectivele internaționale ale Ucrainei, aderarea la UE rămâne prioritatea numărul unu.

„Rusia creează iluzia că europenii trebuie să facă o alegere – o alegere dificilă între prețurile (energiei) și valori, între libertate și securitate, între independență și pace”, a spus Zelenski. „Dar nu există o astfel de alegere”.

„Fără Ucraina este imposibilă finalizarea unificării Europei”, a spus el. „Va fi un moment istoric, un moment istoric – când va fi o onoare pentru Europa să-și întâmpine cu brațele deschise statul. Statul care învinge.”

ADVERTISEMENT