Life

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, împlinește 45 de ani. De la actor controversat, la erou mondial

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, împlinește 45 de ani, simbolul rezistenței împotriva Rusiei având un trecut controversat de actor.
25.01.2023 | 08:00
Volodimir Zelenski presedintele Ucrainei implineste 45 de ani De la actor controversat la erou mondial
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, împlinește 45 de ani / Foto: Hepta, fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

25 ianuarie 2023. O zi ca oricare alta pentru români, una cu mare însemnătate pentru președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, fiind ziua în care șeful de stat împlinește vârsta de 45 de ani. Dar cine este, totuși, Volodimir Zelenski? Ce spune trecutul său despre el, cine a fost și cum s-a făcut remarcat pe scena politicii și cum a ajuns la inimile ucrainenilor și cum a început să audă toată lumea de el?

Volodimir Zelenski împlinește 45 de ani. O viață în care a trecut de actor pe tocuri, la președinte

Un actor, satirist politic, subestimat chiar și de susținătorii săi, decide să schimbe cariera și să candideze pentru cea mai înaltă funcție din țară – cea de președinte. Este aproape de neconceput pentru un om care, astăzi, 25 ianuarie 2023, împlinește 45 de ani. Și totuși, acest om are ceva ce le lipsește multor politicieni – ceva care îi permite să se ridice deasupra lui însuși și să strălucească, mai ales în vremuri de criză: este un comunicator excepțional.

ADVERTISEMENT

Un om care ține la bunăstarea poporului și care se implică, mai presus de orice, în nevoile cetățenilor. Multe dintre propozițiile lui Volodimir Zelenski vor fi ținute minte în anii următori și, în cele din urmă, își vor găsi locul în cărțile de istorie. Mai mult ca sigur!

La 12 iunie 1987, la Poarta Brandenburg din Berlin, fostul actor de la Hollywood Ronald Reagan, care era între timp și președinte al SUA de șapte ani, a declamat cuvintele care sunt citate în mod repetat ori de câte ori oamenii se referă la perioada care a pus capăt Războiului Rece: „Domnule Gorbaciov, deschideți această poartă… Dărâmați acest zid”.

ADVERTISEMENT

Președintele Ucrainei, discursuri ”tari”

Aproape 45 de ani mai târziu, un bărbat cu un trecut similar în domeniul divertismentului se adresează conaționalilor săi în mesaje video în calitate de lider național, adresându-li-se cu „Oameni liberi! Țară liberă”! Nimeni altul decât Zelenski, cel care a reușit să câștige iubirea tuturor oamenilor din Ucraina și să rămână veșnic în amintirea generațiilor următoare.

Zelenski este destul de categoric atunci când vine vorba de momentele în care trebuie să se adreseze oamenilor care i-au dat toate voturile și care și-au pus soarta în mâinile lui: „Noi, ucrainenii, suntem o națiune pașnică. Dar dacă astăzi rămânem tăcuți, mâine nu vom mai fi!”. El critică vehement lipsa de sprijin din străinătate, spunând: „Avem nevoie de o coaliție împotriva războiului. Ne apărăm singuri țara. Cele mai puternice forțe din întreaga lume ne privesc”.

ADVERTISEMENT

De la „slujitorul poporului” la președintele Ucrainei

Ronald Reagan a murit în urmă cu 18 ani, însă mulți din SUA încă îl venerează: Pentru ei, el este practic un sfânt. Zelenski pare să își construiască un statut similar în Ucraina.

Cu doar câțiva ani în urmă, Zelenski era un actor și artist de divertisment, care a satirizat corupția și proasta gestionare a lucrurilor din Ucraina, interpretându-l pe președintele ucrainean în popularul serial de televiziune „Servitorul poporului”.

ADVERTISEMENT

Ales în 2019, el s-a transformat rapid într-un om de stat serios, care pare capabil, fără efort, să dea tonul potrivit într-o situație de criză. Poate tocmai pentru că, înainte de a deveni președinte, a fost actor de comedie, prezentator și a avut un talent retoric remarcabil, ceea ce i-a permis să folosească cuvintele potrivite, la momentul potrivit, pentru a obține cel mai mare impact posibil în rândul cetățenilor

Zelenski, un comunicator remarcabil

Acum, după ce Rusia a invadat Ucraina, situația din această țară pare din ce în ce mai periculoasă, iar fiecare apel al lui Zelenski a fost mai urgent și mai intens decât precedentul. Observatorii consideră că discursul pe care l-a ținut imediat după ce a început invazia rusă a fost cel mai bun din viața sa. Emoționat, neînfricat și hotărât, el le-a spus trupelor rusești: „Dacă veți ataca, ne veți vedea fețele, nu spatele!”

De asemenea, președintele ucrainean a stăpânit perfect arta comunicării prin intermediul rețelei de socializare Twitter. Constant, el transmite pe Twitter declarații lapidare către lume. În cadrul unui discurs, de exemplu, el a mulțumit Suediei, în ucraineană și engleză, pentru asistența militară, tehnică și umanitară, concluzionând că vor ”construi împreună o coaliție anti-Putin”.

Duel mediatic cu Vladimir Putin

Face parte din povestea paradoxală a acestui război faptul că, în timp ce din punct de vedere militar Ucraina a fost mereu depășită fără speranță de rușii care atacau la tot colțul, când vine vorba de retorică, Zelenski îl învinge categoric pe Putin.

În urma discursului confuz de o oră al președintelui rus, ce a avut loc în cadrul dezbaterilor intense de pe cele două „fronturi” și în care acesta a recunoscut regiunile separatiste din estul Ucrainei drept republici independente, ucraineanul Zelenski și-a liniștit, la momentul respectiv, compatrioții: „Nu intrați în panică! Suntem puternici și pregătiți pentru orice. Îi vom învinge pe toți, pentru că noi suntem Ucraina!”, și, astfel, a prevenit panica în masă.

Când președintele rus mai iese la „rampă” și mai vorbește despre afirmații nefondate de „genocid” în estul Ucrainei și vociferează despre „denazificare” ca pretext pentru război, trebuie să pară o pură batjocură, mai ales pentru Zelenski. Șeful statului ucrainean – care a crescut într-o familie rusofonă – este, de fapt, evreu. Bunicul său, care a fost în Armata Roșie, și-a pierdut trei dintre frații săi în Holocaust.

Cota de popularitate a lui Zelenski a fost la pământ înainte de război

Probabil că Zelenski nu a fost niciodată atât de popular în Ucraina precum este de când a început războiul cu Rusia. Cu toate acestea, înainte de coșmarul rusesc, mulți dintre compatrioții săi nu erau deloc mulțumiți de șeful lor de stat. El nu a reușit să își țină promisiunea prea ambițioasă pe care a făcut-o la preluarea mandatului: că va reuși să pună capăt conflictului din estul Ucrainei.

Progresele preconizate în acordurile de la Minsk – care vizau rezolvarea conflictului din estul Ucrainei – nu s-au materializat; în schimb, acordurile s-au dezintegrat treptat cu totul.

Și apoi a fost scandalul Pandora Papers și implicarea, dintre toți oamenii, a presupusului Mr. Clean, care se lupta cu oligarhii. Rapoartele de investigație, realizate de o rețea internațională de jurnaliști, au dezvăluit, printre altele, că Zelenski avea legături cu companii offshore.

Potrivit raportului, partenerul de afaceri de lungă durată al lui Zelenski – care ulterior a devenit un consilier prezidențial de top – a investit o parte din venituri în proprietăți imobiliare de lux din Londra, în timp ce soția președintelui, Olena, ar fi fost beneficiarul uneia dintre companiile offshore.

Războiul Rece se profilează din nou

De altfel, la sfârșitul anilor 1970, Ronald Reagan era văzut ca fiind omul de ieri. El eșuase de două ori în a câștiga selecția în calitate de candidat republican la președinție, pierzând în fața lui Richard Nixon în 1968 și a lui Gerald Ford în 1976. Dar apoi, în 1979, Uniunea Sovietică a invadat Afganistanul, Războiul Rece a izbucnit din nou, iar un an mai târziu Reagan a câștigat alegerile americane împotriva lui Jimmy Carter.

Mai mult de patru decenii mai târziu, după atacul Rusiei asupra Ucrainei, lumea se confruntă cu o nouă versiune a Războiului Rece. Iar rolul lui Volodimir Zelenski în acesta rămâne încă de stabilit, într-un stand-by continuu.

Zelenski, între dansuri pe tocuri și politică

Cu mult timp înainte de Volodimir Zelenski să poată aspira, măcar, la titlul de președinte al Ucrainei, a cochetat cu actoria o bună perioadă de timp. Ulterior, odată cu izbucnirea războiului dintre Rusia și Ucraina, au ieșit la lumină secvențele în care șeful de stat dansează pe tocuri, într-o penibilitate totală.

În 2003, Zelenski a fost cofondatorul unei trupe în cadrul căreia a și jucat o comedie numită Kvartal 95 (Cartier 95). Scopul declarat al grupului era de a face din lume un loc mai bun și mai vesel cu ajutorul… umorului și al creativității.

Unul dintre spectacolele televizate ale grupului l-a implicat pe Zelenski și pe trei dintre colegii trupei sale care făceau mișcări de dans senzuale pe tocuri înalte, în pantaloni mulați și bluze negre și sumare care semănau oarecum cu costumații penibile BDSM.

Mișcările de dans și costumele au fost probabil inspirate de grupul ucrainean de dance-pop Kazaky. Grupul a avut mare priză în rândul telespectatorii online din SUA, iar audiențele din Europa din 2010 până în 2016 au fost la cote maxime.

Guvernul rus nu a fost un mare fan al mișcărilor grupului și al stilului tehnopop. Ministerele municipale rusești ale culturii au numit Kazaky „imoral și contrar valorilor umane fundamentale”.

Zelenski, succes ca actor și producător

Zelenski a avut o carieră de succes în divertisment înainte de a deveni președinte. El a dat voce personajului Ursulețul Paddington în versiunea ucraineană a filmului și a participat, de asemenea, la versiunea din anul 2006 a emisiunii Dancing With The Stars – pe care a și câștigat-o.

De când a început invazia mortală a Rusiei în Ucraina, Zelenski a impresionat lumea cu abilitățile sale de președinte curajos. Atunci când Statele Unite i-au oferit un transport sigur pentru a părăsi țara, Zelenski ar fi răspuns: „Lupta este aici. Am nevoie de muniție, nu de o plimbare”.

De atunci, el a declarat că ar prefera să moară sau să fie capturat decât să-și abandoneze concetățenii. Tot de atunci, ucrainenii s-au raliat în spatele liderului lor carismatic, cetățenii respingând cu curaj primele asalturi rusești cu cocktailuri Molotov și puști vechi.

În prezent, războiul dintre Ucraina și Rusia continuă, însă Zelenski, cu aceeași determinare, își ține „coroana” de erou pe cap, cu ambele mâini, demonstrând că a rămâne alături de ucraineni a fost un lucru mai important decât orice altceva.

ADVERTISEMENT