News

Voluntarii din armata lui Zelensky. Cât de mult vor conta cei 20.000 de foști militari care s-au alăturat Kievului în războiul cu Rusia

Oficialii ucraineni au anunțat luni că aproape 20.000 de voluntari, în special din țările UE dar și Marea Britanie și Statele Unite, s-au alăturat armatei ucrainene în lupta cu puternica armată a Rusiei.
07.03.2022 | 19:27
Voluntarii din armata lui Zelensky Cat de mult vor conta cei 20000 de fosti militari care sau alaturat Kievului in razboiul cu Rusia
Aproape 20.000 de foști militari s-au înrolat să lupte alături de ucraineni împotriva Rusiei. Surs foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Mii de voluntari, în special foști militari, s-au alăturat în ultimele zile armatei ucrainene în lupta acesteia cu puternica armată a Rusiei iar specialiștii militari susțin că în contextul în care luptele se vor muta în curând într-un mediu urban, ajutorul pe care aceștia îl vor putea oferi va fi unul considerabil.

Voluntarii lui Zelensky

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a declarat luni, în timpul unei intervenții la postul CNN, că numărul voluntarilor străini care s-au alăturat armatei ucrainene a ajuns la circa 20.000 de persoane, și că aceștia vin în marea majoritate „din țările europene”. „Mulți oameni din lume au urât Rusia și ceea ce a făcut ea în ultimii ani, dar nimeni nu a îndrăznit să se opună deschis și să le lupte”, a explicat acesta.

ADVERTISEMENT

Oficialul ucrainean a spus că cel mai important lucru este ca țara sa să primească „sprijin durabil, politic, economic și militar” din întreaga lume, în timp ce a lăudat luptătorii străini care se îndreaptă spre Ucraina. „Avem nevoie de conducerea SUA în această misiune, cu accent special pe apărarea aeriană”, a adăugat el.

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a lansat săptămâna trecută un apel către cetățenii străini care sunt „prieteni ai păcii și ai democrației” să vină pentru a lupta împotriva rușilor. Apelul, publicat pe site-ul președinției, spunea că forțele armate ucrainene sunt în proces de înființare a unei unități de legiune străină pentru voluntari internaționali.

ADVERTISEMENT

„Acesta este începutul unui război împotriva Europei, împotriva structurilor europene, împotriva democrației, împotriva drepturilor fundamentale ale omului, împotriva unei ordini globale de drept, a regulilor și a coexistenței pașnice”, se arată în declarație. „Fiecare prieten al Ucrainei care vrea să se alăture în apărarea țării, vă rugăm să veniți. Vă vom oferi arme… Toți cei care apără Ucraina sunt eroi”, a declarat președintele Zelenski joi, când a precizat că numărul voluntarilor străini care s-au alăturat armatei ucrainene ajunsese la 16.000.

Cum pot ajuta Ucraina voluntarii străini

Experții militari susțin că războiul din Ucraina va intra în perioada următoare în faza în care principalele lupte se vor da pentru controlul orașelor iar cele două armate se vor confrunta tot mai des în lupte purtate în mediul urban. Forțele ruse sunt tot mai aproape să finalizeze încercuirea capitalei Kiev, iar Harkov-ul este supus în continuare unui bombardament intens, ce a ucis deja 133 de civili și 76 de militari ucraineni.

ADVERTISEMENT

Austin C. Doctor, profesor de științe politice și directorul unui institut de cercetare pe teme de securitate și anti-terorism, susține într-o analiză publicată luni că acest influx semnificativ de trupe poate reprezenta un ajutor important pentru armata ucraineană, în special pentru întărirea apărării în zonele urbane. Citând experți în domeniul războiul urban, acesta subliniază că estimările sugerează că, pentru un atac de succes într-o zonă urbană, este nevoie de un raport de cinci atacatori la un apărător. Pe baza unor astfel de estimări, o forță de 10.000 de foști militari acum voluntari în Ucraina, concentrați în apărarea Kievului ar însemna că Rusia ar avea nevoie de circa 40-50.000 de trupe în plus pentru cucerirea orașului.

„Prin urmare, deși rămâne de văzut câți indivizi vor trece granița pentru a lupta împotriva invaziei ruse, recruții străini care se află deja la fața locului au potențialul de a produce un efect tactic uriaș în apărarea Kievului și a altor orașe mari. Aceasta nu ar fi prima dată în istorie când combatanții străini au fost folosiți pentru a crește șansele de succes a unei misiuni într-o campanie urbană. De exemplu, luptătorii străini au îmbunătățit letalitatea tacticilor lui al-Shabaab în timpul ofensivei de Ramadan din 2010 din Bătălia de la Mogadiscio. În mod similar, luptătorii străini au jucat un rol cheie în exploatarea vulnerabilităților rusești în timpul primei bătălii de la Grozîi”, scrie profesorul Austin C. Doctor într-o analiză publicată de site-ul War on the Rocks.

ADVERTISEMENT

În contextul în care, după analizele oficialilor americani de la Pentagon, Rusia și-a mobilizat deja activ pe câmpul de luptă 95% din trupele aflate la granițele Ucrainei, un influx de luptători experimentați este cu atât mai critic.

Profesorul american susține că potențialele efecte pozitive asupra rezistenței ucrainene depind de o serie de factori, precum gradul de experiență militară al voluntarilor, nivelul de disciplină pe care aceștia îl arată și structura de comandă a trupelor locale.

„În general, atunci când străinii se alătură insurgențelor, ei contribuie la reducerea probabilității de înfrângere militară. În mod similar, recruții străini pot introduce noi abilități și tactici, bazându-se pe modurile actuale de luptă. Spre deosebire de alte conflict, acest război pare a atrage atenția notabilă din partea comunităților de veterani din întreaga lume. Sosirea unor recruți experimentați și de înaltă calitate va îmbunătăți tacticile de război urban ale Ucrainei și competența acestora în executarea operațiunilor complexe”, scrie Austin C. Doctor.

Acesta susține că recrutarea voluntarilor internaționali nu este un proces fără riscuri. În principal, acestea vizează expunerea la ideologii extremiste a voluntarilor – iar conflictul din Donbass a scos la iveală nenumărate episoade cu manifestări neo-naziste sau ale supremațiilor albe de ambele părți – sau ca voluntarii care sunt deja radicalizați să meargă în Ucraina tocmai pentru a obține o experiență de luptă ceea ce i-ar face și mai periculoși.

„La fel ca și caracterul acestui război, viitorul Legiunii Internaționale rămâne neclar. Va depinde de liderii Ucrainei și de capacitatea acestora de a dezvolta capacitatea administrativă de a procesa, echipa și transporta rapid recruți străini. Guvernul ucrainean ar trebui să depună eforturi pentru a se asigura că se alătură și luptă în unități de luptă regulate. Voluntarilor străini nu ar trebui să li se permită să formeze sau să se alăture milițiilor independente proguvernamentale”, a explicat profesorul american.

După apelul președintelui Zelensky către voluntarii străini, Kremlinul a reacționat imediat și a avertizat că străinii care intenţionează să lupte împotriva forţelor ruse în Ucraina nu vor avea statut de prizonieri de război. „Aş dori să subliniez oficial că toţi mercenarii trimişi de Occident pentru a ajuta regimul naţionalist de la Kiev (…) nu au dreptul la statutul de prizonieri de război”, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova, Igor Konaşenkov.

Profesorul Austin C. Doctor susține că este extrem de important ca voluntarii străini să nu fie constituiți în unități de luptă independente/separate de forțele ucrainene. În opinia acestuia riscul principal ar fi ca aceste unități de mercenari străini să acționeze independent de armata ucraineană, și ca prin acțiunile lor, să înfurie Moscova care ar putea lua măsuri împotriva țărilor de origine.

Ce îi motivează pe foștii militari să plece în Ucraina

La trei zile după începerea războiului din Ucraina, în presă apărea povestea a zece foști militari din trupele speciale (șase americani, 3 britanici și un german) pregătiți să facă parte din Legiunea Străină a Armatei Ucrainene. În fapt, mii de luptători străini s-au dus în Ucraina de la începutul războiului Rusiei împotriva țării în 2014. În timp ce cei mai mulți dintre ei au fost ruși și cetățeni ai altor foste republici sovietice, sute au venit din Uniunea Europeană, aproximativ 40 au sosit din SUA și cel puțin 12 din Marea Britanie.

Străinii occidentali care au venit în Ucraina sunt un echipaj pestriț. Există idealiști care cred că propriile lor țări nu fac suficient pentru a-i ajuta pe ucraineni să-și asigure libertatea. Există turiști care sar din conflict în conflict căutând aventură, povești de război și bani. Și apoi sunt extremiștii care au văzut oportunități de a se uni cu grupurile paramilitare de extremă dreaptă care luptă în Ucraina.

Un fost infanterist marin britanic a declarat pentru publicația britanică The Independent că motivul principal pentru care își dorește să lupte împotriva rușilor este obligația morală de a-l opri pe Vladimir Putin. „Văd bătrâni de 60 de ani în Ucraina care au lucrat ca măcelari sau mai știu eu ce și care își apără țara când sunt oameni ca mine care au petrecut ani buni în armată și care au abilitățile necesare dar nu sunt folosite. Nu este că vreau să merg, dar așa cum văd eu, dacă nu oprim acum agresiunea Rusiei, aceasta se va transforma în ceva și mai rău. Cred că lumea în ansamblu ar trebui să se ridice și să spună că nu este un comportament acceptabil… ei bine, nu poți lupta cu întreaga lume”, a declarat acesta.

De partea cealaltă a Atlanticului, foști militari americani susțin că vor să meargă să lupte împotriva rușilor pentru că simt că nu au de ales decât să acționeze, deoarece răspunsul din partea SUA și a restului Occidentului a eșuat.

„Acesta este un atac la adresa libertății la nivel mondial și un atac la democrație și, dacă rămânem indiferenți, atunci va continua să crească și să se reverse peste tot în altă parte. Noi, ca oameni liberi ai lumii, nu putem sta pe loc și să lăsăm asta să se întâmple. Zelensky a cerut ajutor și este de datoria mea ca american să ajut acolo unde pot. Sancțiunile sunt dure, dar nu suficiente. Simt că nu facem destul. Am vorbit cu mulți foști colegi de arme și cu toții simt la fel”, a spus un fost militar american, cu o experiență de opt ani, inclusiv un tur în Afganistan.

David Ribardo, un fost ofițer al armatei și proprietar de afaceri din Allentown, Pennsylvania, a declarat pentru The Times că războiul Rusia-Ucraina este clar definit. „Este un conflict care are o latură clară bună și rea și poate că se deosebește de alte conflicte recente”, a spus el ziarului. „Mulți dintre noi urmăresc ce se întâmplă și vor doar să luăm o armă și să mergem acolo”.

Rusia, care a apelat deja la trupele cecene în acest război, a fost acuzată luni că recrutează mercenari sirieni pentru războiul din Ucraina. Informația a fost făcută publică de Wall Street Journal, care a scris că Moscova caută luptători specializați în luptele din mediul urban.

 

ADVERTISEMENT