Valul 6 de COVID-19, așteptat de specialiști la începutul toamnei, a venit mai devreme în România și în mai toată Europa. Epidemiologul Octavian Jurma spune că ne confruntăm de aproximativ două săptămâni cu acest nou val, în condițiile în care numărul de îmbolnăviri s-a dublat.
În realitate, situația este și mai gravă, pentru că sunt puțini români care se testează, chiar dacă unii prezintă simptome ale bolii. Jurma crede că numărul real de cazuri în România este de zece ori mai mare decât cel comunicat de autorități.
“Din păcate, aşa cum s-a văzut, creşterea care a debutat acum patru săptămâni a continuat şi nu numai atât, dar s-a şi accelerat.
Săptămâna trecută, numărul de cazuri s-a dublat faţă de săptămâna precedentă, iar numărul de internări a crescut în rândul minorilor, a început să crească mai devreme, peste 60% pe săptămână, şi în rândul adulţilor avem, de asemenea, o creştere accentuată.
Asta înseamnă că, dacă pandemia va continua în acelaşi ritm, aşa cum a avertizat şi ministrul Sănătăţii, ne putem aştepta la numerele pe care le-am văzut în valul 5 Omicron din care am ieşit în luna martie, şi săptămâna aceasta, care va debuta, mă aştept să vedem cazuri în medie de peste 2000 pe zi ceea ce înseamnă că e posibil ca săptămâna viitoare să vedem şi peste 4000 de cazuri pe zi, având în vedere că se trece la raportarea zilnică.
Vârful anunţat, de 10.000 de cazuri, s-ar putea să îl vedem chiar la sfârşitul lunii iulie, ceea ce înseamnă că una din două: fie acesta va fi un vârf sau un platou înalt, cum am mai văzut în 2020, fie de o scădere şi un posibil nou val de toamnă“, a declarat Octavian Jurma la Antena 3.
Epidemiologul spune că, dacă vârful va fi în august, cel mai probabil vom atinge aproximativ 20.000 de îmbolnăviri noi pe zi.
Jurma susține că versiunea B.A.5 Omicron, care este dominantă, în acest moment în România, este mult mai infecțioasă decât versiunea anterioară, B.A.2, și că ocolește cu mai multă ușurință imunitatea dobândită după infectare.
Aceasta afectează și copiii de vârste mai mici, însă nu are manifestări la fel de violente precum predecesoarele ei.
O variantă pentru a contracara simptomele mai grave este vaccinarea, explică Octavian Jurma, în condițiile în care destul de puțini români s-au imunizat cu a treia doză. ”Nu ne putem considera vaccinați dacă avem doar două doze”, a mai declarat Octavian Jurma.