News

Vom avea Parlament unicameral. Președintele Senatului pune în aplicare referendumul din 2009

24.12.2020 | 16:58
Vom avea Parlament unicameral Presedintele Senatului pune in aplicare referendumul din 2009
ADVERTISEMENT

În 2021 vor fi demarate procedurile de punere în aplicare a referendumului din 2009, când românii au votat pentru un Parlament unicameral, cu cel mult 300 de aleși. Potrivit președintelui Senatului, Anca Dragu, la începutul lunii ianuarie va fi înființată o comisie parlamentară comună pentru aplicarea acestei măsuri.

Odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2009, Traian Băsescu organiza şi un referendum pentru a consulta populaţia cu privire la un sistem parlamentar unicameral. „Sunteţi de acord cu trecerea la un Parlament unicameral în România? / Sunteţi de acord cu reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane?” – au fost cele două întrebări.

ADVERTISEMENT

Peste 72% dintre cetățenii care au votat atunci și-au exprimat dorința ca numărul aleșilor locali să nu depășească 300. Deşi validat, referendumul nu a fost pus în aplicare până în prezent.

Președintele Senatului inițiază procedura de trecere la un Parlament unicameral

Vom înființa o comisie parlamentară comună la nivelul Camerei și Senatului, care are ca scop întregul proces electoral, dar și aplicarea acestei măsuri.

ADVERTISEMENT

Probabil la începutul lunii ianuarie. Încercăm și acum, săptămâna viitoare, în măsura în care vom avea toate avizele”, a declarat președintele Senatului, Anca Dragu, la Digi 24.

La ora actuală, Parlamentul României este bicameral, iar norma de reprezentare prevede un post de deputat la 73.000 de oameni și unul de senator la 168.000 de oameni. Așa se face că România are 329 de deputați și 136 de senatori.

ADVERTISEMENT

Cu alte cuvinte, dacă ne raportăm la o populație de aproximativ 19.000.000 de locuitori constatăm că există un parlamentar la fiecare 40.000 de români. Prin comparație, Parlamentul federal unicameral al Germaniei are în actuala legislatură 709 parlamentari. Mandatul acestora durează 4 ani.

Parlamentul francez este compus dintr-o cameră superioară, Senatul, și o cameră inferioară, Adunarea Națională a Franței. Cele două camere își desfășoară activitatea în clădiri diferite (Palatul Luxembourg – Senat și Palatul Bourbon – Adunarea Națională), dar se pot reuni într-un singur corp, Congresul Parlamentului Francez, la Palatul Versailles.

ADVERTISEMENT

Senatul are 348 de locuri, în timp ce Adunarea Națională are 577 de locuri. Populația Franței este estimată la aproximativ 66 de milioane de persoane, ceea ce înseamnă că există un parlamentar la fiecare 71.000 de cetățeni.

Italia are un Parlament cu o structură bicamerală perfectă, întrucât este compus din două camere cu funcții identice: Camera Deputaților, cu 630 de locuri și Camera Senatului Republicii, cu 315 locuri, la care se adaugă senatori de drept pe viață (președinții emeriți ai republicii) și senatori pe viață (cetățenii cu merite deosebite în câmpul social, științific, artistic și literar – sunt nominalizați de președintele republicii).

ADVERTISEMENT